Trädslag

Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

29 inlägg 59808 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: Vilka trädslag klan man använda vid rökning?

Avslutat-01  
#560446 tror biltema har marinad/salt sprutor i senaste katalogen

Avatar Fallback

Re: Vilka trädslag klan man använda vid rökning?

Avslutat-02  
#560447 Då bär det av till Biltema.....

Användarvisningsbild

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

DennisCA  
#779448 Jag forskar i detta för jag vill röka egen skinka. JAg hittade denna PDF som är full med info om hur dom gjorde förr.
https://www.eldrimner.com/core/files/Ra ... 3%B6kt.pdf

Björk och enris näms här, men inte al.

Avatar Fallback

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

Amatörhuggare 62  
#779449 Morfar använde alltid Al.
Å Enris, när Mormor gjort hackekorv.
Har ännu inte, hittat nån så god korv , på något varuhus.
Hickory används nuförtiden ibland. Men kanske vanligare i Amerika.
Al är nog inte,så lätt å få tag i, nuförtiden. Står ju oftast i känsliga områden.
"Naturmuppsområden" 😉

Användarvisningsbild

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

DennisCA  
#779451 Alspån kan man dock köpa överallt för rökning.

Användarvisningsbild

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

JörgenO  
#779454
DennisCA skrev:Jag forskar i detta för jag vill röka egen skinka. JAg hittade denna PDF som är full med info om hur dom gjorde förr.
https://www.eldrimner.com/core/files/Ra ... 3%B6kt.pdf

Björk och enris näms här, men inte al.


Tack för intressant o lärorik länk

Användarvisningsbild

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

halvproffs  
#779457
Amatörhuggare 62 skrev:Morfar använde alltid Al.
Å Enris, när Mormor gjort hackekorv.
Har ännu inte, hittat nån så god korv , på något varuhus.
Hickory används nuförtiden ibland. Men kanske vanligare i Amerika.
Al är nog inte,så lätt å få tag i, nuförtiden. Står ju oftast i känsliga områden.
"Naturmuppsområden" 😉


Förr rökte jag mycket kött och fisk men röken blåste sönder några gånger så jag rev den.
Använde alltid alvirke som ger en fin rök utan att sota. Har mycket al på mina marker.

Användarvisningsbild

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

prodigys  
#779571 Har en Bradleyrök men där går mest bokbriketter i den. Mest pga att dom är billigast och att jag inte märker någon större skillnad på olika träslag.

Avatar Fallback

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

hfab  
#779606
DennisCA skrev:Jag forskar i detta för jag vill röka egen skinka. JAg hittade denna PDF som är full med info om hur dom gjorde förr.
https://www.eldrimner.com/core/files/Ra ... 3%B6kt.pdf

Björk och enris näms här, men inte al.

Just björk och enris är vad samerna traditionellt använt.
Köttet blir svart och du riskerar att få halsbränna.

Själv använder jag sälg. Ger fin färg och mild röksmak.

Användarvisningsbild

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

DennisCA  
#779725 Jag frågade det lokala köttrökeriet Herrgårds, hur dom tillverkar sin skinka, som är en av mina favoriter.

Vi röker köttet på följande sätt: köttet läggs i nät, därefter saltas det. Vi sprutsaltar köttet maskinellt. Det här betyder 42 stycken nålar som stansar köttbiten med exakta mellanrum. När köttet är saltat, lägger vi in det i rökbastun.

Vi eldar alflis för att få rök, som förs in i rökbastun. Éfter ca 2 dygn är köttet färdigt.

Vår produkt tappar i rökningsprocessen ca 20% av sin råvikt.

Ingen massering, pressning eller kokning. 😊

Kort sammanfattat: salta och in i rökbastun


Oklart vad dom kör på för temperatur men traditionen säger mellan 60-80 grader. Jag kan tro tempen går ner sakta över dagarna, kör man 80 grader i två dar blir väl köttet för varmt och det börjar falla sönder.

Det låter som dom får värmen på annat vis än röken, förmodligen elektriskt och dom har en skild eld eller generator för alröken.
Senast redigerad av DennisCA fre 18 nov 2022, 12:36, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

DennisCA  
#779726
hfab skrev:Just björk och enris är vad samerna traditionellt använt.
Köttet blir svart och du riskerar att få halsbränna.

Själv använder jag sälg. Ger fin färg och mild röksmak.


Det skulle ändå va intressant å prova med denna kombination. Jag undrar om det blir svart av enriset, för björk utan bark tycker jag borde vara väldigt neutralt. Jag antar dom avbarkar sån ved för det blir väl inge gott med barken kvar...

Användarvisningsbild

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

halvproffs  
#779731 Jag tror att nävret är kvar när dom röker. Näver svartröker ju när det tänds.
Enris blir det inte svart av med en fin röksmak blir det. Farsan sålde enbuskar till Sohlbergs slakteri när kag var liten. Röksmak var inte uppfunnen då 🙂

Avatar Fallback

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

tallen100  
#779763 Näver och bark måste absolut bort på björken.
Även på alen så är det bra att ta bort barken, den kan ge lite bismak.

Användarvisningsbild

Re: Vilka trädslag kan man använda vid rökning?

DennisCA  
#779764 Jag tror på barken och nävern kan man göra ett destillat som håller bort myggor.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).