DennisCA skrev:Jag forskar i detta för jag vill röka egen skinka. JAg hittade denna PDF som är full med info om hur dom gjorde förr.
https://www.eldrimner.com/core/files/Ra ... 3%B6kt.pdf
Björk och enris näms här, men inte al.
Amatörhuggare 62 skrev:Morfar använde alltid Al.
Å Enris, när Mormor gjort hackekorv.
Har ännu inte, hittat nån så god korv , på något varuhus.
Hickory används nuförtiden ibland. Men kanske vanligare i Amerika.
Al är nog inte,så lätt å få tag i, nuförtiden. Står ju oftast i känsliga områden.
"Naturmuppsområden" 😉
DennisCA skrev:Jag forskar i detta för jag vill röka egen skinka. JAg hittade denna PDF som är full med info om hur dom gjorde förr.
https://www.eldrimner.com/core/files/Ra ... 3%B6kt.pdf
Björk och enris näms här, men inte al.
Vi röker köttet på följande sätt: köttet läggs i nät, därefter saltas det. Vi sprutsaltar köttet maskinellt. Det här betyder 42 stycken nålar som stansar köttbiten med exakta mellanrum. När köttet är saltat, lägger vi in det i rökbastun.
Vi eldar alflis för att få rök, som förs in i rökbastun. Éfter ca 2 dygn är köttet färdigt.
Vår produkt tappar i rökningsprocessen ca 20% av sin råvikt.
Ingen massering, pressning eller kokning. 😊
Kort sammanfattat: salta och in i rökbastun
hfab skrev:Just björk och enris är vad samerna traditionellt använt.
Köttet blir svart och du riskerar att få halsbränna.
Själv använder jag sälg. Ger fin färg och mild röksmak.