fre 19 mar 2010, 22:19#86048
alias skrev:Instämmer med Vesslan!
Har sagt det i en annan tråd, gallring är en per definition en "beståndsvårdande åtgärd", inte en plånboksvårdande åtgärd.
(sen är det ju alltid roligt om det ger ett netto, men jag har hellre kvar ett bestånd med bra förutsättningar att bli ett bra slutavverkningsbestånd och lite mindre pengar på kontot än tvärt om)
Det känns som att utväxlingen nettoökning vs. beståndsförsämring inte motiverar en "tuffare gallring". Körde inte Sydved (kanske annat företag? nån som kan rätta mig om jag har fel?) något som kallades för "V-gallring eller Värdegallring" i slutet av 80-talet eller början på 90-talet (en form av höggallring) - har snackat med markägare varit tydliga med att påpeka de problem med snöbrott och annat som dessa gallringar skapade.
Det är i slutavverkningen som man ska få betalt för tidigare nedlagt arbete.
MVH
Alias
Håller med er båda,första gallring är ju i första hand en beståndsvårdande åtgärd där jag tycker man bör lägga mer fokus på hur beståndet ser ut efteråt(och hur det bör kunna se ut i framtiden) än att bara få största möjliga netto vid 1:a gallringen som gör att man förlorar pengar och tillväxt på lång sikt.
Men givetvis vill ja ju att skogsägaren ska få ut största möjliga netto men jag vill inte "gallra sönder" beståndet för det,men vet man att markägaren är i behova av pengar och har önskemål(tex ta hårt utan att ta hänsyn till risk för storm/snöskador och ta så många grova du kan) får man ju försöka anpassa sej och göra det bästa av det ändå.
Men "tuffare gallring" som du kallar det blir ju mer känslig för stormskador och snö/toppbrott,är det gran tror jag även träden blir mer stressade(iom att det är sekundärträd) med större risk för tex barkborreangrepp om man ställer ut dom för hårt. Tror man ska försöka hålla bestånden relativt slutna och inte öppna upp allt för mycket för vinden och även tänka på att det bör finnas alternativa huvudstammar om någon stam av någon anledning skulle gå bort, för att slippa framtida luckor,för luckor producerar ju inget virke även om det kanske är gynnsamt för biologiska mångfalden med luckor(läste iofs nånstans att fågellivet gynnas av/trivs bäst i lite slutna bestånd och lite fågelkvitter är ju alltid trevlig så här på våren=)),men även i fina föryngringar brukar ju finnas nån liten lucka ändå.
När jag gallrar strävar jag efter att kunna få fram ett så fint och virkesrikt slutavverkningsbestånd (Lite pelarsal=))som möjligt och uttnyttja marken maximalt men även tänka på natur/ kulturvärden,biologisk mångfald och markägarens önskemål och tankar kring beståndet i fråga.
Har ju trots allt tagit ganska många år för skogen att bli gallringsmogen så jag ser det som ett ganska stort ansvar och förtroende att "ta hand" om ett bestånd som ska gallras,särskilt om markägaren har gått och röjt,kanske huggt ved och vårdat beståndet tidigare och fått fram ett fint "utgångsmaterial"=).
Aja,nog babblat från mej=p.
Du har rätt i att det var sydved som hade så kallad V-gallring.
Körde ett objekt åt dom förra hösten,då skulle det va fri dansk gallring. Känns som det automatiskt blir ett högre uttag om man tillämpar det,föredrar nog att köra en blandning/kombination av låggallring och kvalitetsgallring lite beroende på bestånd.
J.J(önsson )skog &maskin ab Rottne H8 &F10.Valtra T160.jabo fläcken mb-aggregat