tis 01 okt 2024, 14:18#857481
Ja, rapporten tar specifikt upp detta på sidan 350 och 351, jag kopierar in texten därifrån:
En översiktlig bedömning är att nettointäkterna, i det korta perspektivet, minskar av förslagen i storleksordningen en fjärdedel av de senaste årens utdelningar från skogsförvaltningen, det vill säga drygt 100 miljoner kronor. Prisnivåerna för skogsprodukter är en viktig variabel för att bedöma hur förslagen i praktiken påverkar kyrkans verksamhet. Skulle ersättning för åtgärder som ökar kolsänkan införas för skogsägare i närtid ändras prognosen snabbt i positiv riktning. Utredningens förslag förstärker utfallet i så fall. Förslagen i utredningen om högre slutavverkningsålder kan ses som en senareläggning av inkomster.
Minskningen utgör ca 0,7 % av 2023 års kyrkoavgift eller 0,4 % av kyrkans samlade intäkter. Utredningen bedömer att detta är rimligt sett till de utmaningar vi står inför och de vinster som uppnås genom förslagen, bland annat i form av större hänsyn till den biologiska mångfalden, till andliga och sociala värden och till rennäringens intressen liksom till ökad uppbyggnad av kolförråden i skogen Det som förloras i den ena vågskålen vinns i den andra. Det som föreslås är egentligen inte något nytt eller för Svenska kyrkan okänt synsätt, utan en tillämpning av samma krav på etisk, existentiell och andlig hållbarhet som sedan länge tillämpats för kyrkans finansiella tillgångar. Slutligen kan konstateras att Svenska kyrkans ekonomiska ställning i allmänhet ger bra förutsättningar att ställa om sin förvaltning. Många aktörer saknar kyrkans solida ekonomiska grund.
Vad som händer beträffande ekonomin i ett lite längre tidsperspektiv är också svårbedömt. Marknaden kommer sannolikt förändras och indirekt stimulera ett mer skonsamt och naturnära brukande där högre förädlingsvärde tydligt premieras. Lite högre ålder och högre timmerandel och timmeruttag ger högre intäkter från skogen. Trenden utvecklas långsamt men bör ha effekt inom 5–10 år. Det stödjer tesen om en mer varierad och flexibel skogsförvaltning. Klimatförändringarna kan accelerera och ställa krav på en helt annan skogsskötsel. På lite längre sikt är det sannolikt att ersättning till kolsänka genom nationella beslut och marknadsbaserade lösningar finns tillgängliga, se vidare nästa kapitel, vilket påtagligt kan förändra bedömningarna. De klimatförändringar som vi nu känner till, och eventuella minskade intäkter för de åtgärder som det föranleder, är inte medräknade i summan ovan då de primärt inte uppstår genom utredningens förslag.
MvH Fredrik (tidigare admin@skogsforum). Rapportera virke i vår nya virkesrapport! Det finns inga dumma frågor! Var med och diskutera skog!