sön 04 feb 2024, 13:42#831107
Badger skrev:Satt och tittade på Skogspodden och fastnade för en intressant parentes i slutet på en av deras filmer där de visar att de huggit upp ett smalt stråk för att vänja skogen för vindarna inför en slutavverkning. På köpet har de råkat få en fin föryngring. Det här tycker jag är en intressant metod som jag funderar över varför den inte tillämpas i större skala.
Det dom visar upp är ett typiskt exempel på första steget vid
kanthuggning. Det testades en hel del under första halvan av 1900-talet.
Tanken är då att dela upp slutavverkningen i flera steg, en remsa i taget, och få naturlig föryngring i bältena. Ofta gallrade man samtidigt i det som skulle bli nästa bälte.
Det finns flera generella slutsatser av de äldre försöken.
1) Risken för vindskador i den äldre skogen (till vänster i videoklippet) ökar eftersom det blir nya beståndskanter hela tiden. De träd som precis stabiliserat sig plockas ju ner när bältet utvidgas.
2) På en del marker kommer det rikligt med föryngring, på andra ingenting. Markberedning är ofta nödvändigt och går att göra mekaniserat, men blir då naturligtvis dyrt pga den lilla arealen varje gång.
3) Om man har ett lite större bestånd måste man börja med flera parallella bälten för att få allt klart i rimlig tid, vilket i sig ökar risken för stormskador. På lättföryngrade marker ledde det ofta till riklig föryngring i hela beståndet långt innan kanthuggningen var klar. I de lägena ställde man fröträd på sämre delar eller slutavverkade helt sonika allt som var kvar.
Om man tänker sig att
inte vidga bältena utan bara göra väldigt avlånga, smala bestånd så finns även det testat. Det ökade risken för vindskador markant, eftersom det blir väldigt mycket beståndskant i förhållande till ytan. Värst blev det när man gjorde flera långsmala hyggen ganska nära varandra med lika smala bestånd kvar mellan bältena/hyggena.
Det gäller att tänka igenom hela omloppstiden innan man startar. I podden sas att de redan röjt en gång, och så småningom blir det ju dags att gallra. Hur funkar det på sikt om man skapar många väldigt långa och smala bestånd på sin fastighet?