tis 26 dec 2023, 12:29#823629
Bornloser skrev:Det är nog inte temperaturen som driver co2 ökning, utan ökad temperatur som ökar co2 bla,eftersom varmare hav gasar ut co2 medan kallare hav absorberar co2.
"As of 2020, about 450 gigatons of fossil carbon have been extracted in total; an amount approaching the carbon contained in all of Earth's living terrestrial biomass."
450 miljarder ton fossilt kol har hittills förbränts, och förbränningen av olja och stenkol adderar drygt 10 miljarder ton årligen. Om man jämför med den totala mängden i olika kol-lager på jorden så ser man att atmosfären nu innehåller ca 720 miljarder ton och den levande biosfären (alla växter, djur, mm) ca 600-1000 miljarder ton.
Bilden (tabell från Wikipedia) visar läget år 2000. Sen dess har vi förbränt ytterligare nästan 200 miljarder ton fossilt kol.
https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_cy ... nd_burningIdag har mängden CO2 i atmosfären gått från ca 300 ppm till 420 ppm, vilket motsvarar från 640 till 895 miljarder ton kol, en ökning med 255 miljarder ton. Så var finns då de 200 miljarder ton kol som skiljer mellan ökningen i atmosfären och det som förbränts? Det allra mesta finns i havet, där man uppmätt en ökning av mängden inorganiskt kol.
Om ökningen av CO2 i atmosfären kommer från världshaven så borde man dels se en motsvarande minskning i mängden kol i världshaven och dels måste de 450 miljarder ton vi förbränt ha tagit vägen någon annanstans. Levande och död terrester biomassa har inte ökat med 450 miljarder ton, så vart har allt det kolet tagit vägen?
Det är helt korrekt att ökande vattentemperatur leder till ökad avgivning av CO2, men lika korrekt att ökande lufttemperatur leder till ökande vattentemperatur, och ökande halt CO2 leder till ökande lufttemperatur, oavsett var CO2 i luften kommer ifrån. Så risken finns att vi hamnar i ett läge där ökande temperaturer leder till mer CO2 i atmosfären, som leder till ökande temperaturer, osv. även om förbränning av fiössilt kol upphör.
Det som brukar vara svårt att förstå är storleken på de mängder som är inblandade. Den globala årliga avverkningen av industriellt virke, 2 miljarder m3, motsvarar 0,5 miljarder ton kol, att jämföra med de ca 10 miljarder ton fossilt kol som förbränns varje år. Svensk avverkning motsvarar ca 0,02 miljarder ton kol.
Att stoppa avverkning har därför i praktiken ingen inverkan på de globala kolbalanserna.