Ett av förslagen är användningen av fjärranalys via Copernicus-satelliter i kombination med nationella skogsinventeringar. Denna metod möjliggör en mer omfattande datainsamling, som inte bara gagnar skogsförvaltning på lokal nivå utan också bidrar till EU:s övergripande miljöpolitik enligt EU-kommissionen.
Intressant nog öppnar förslaget också dörren för nya möjligheter inom marknaden med koldioxidkrediter. Genom att tillhandahålla standardiserad och tillförlitlig information om skogarnas kolförråd, anser EU-kommissionen att skogsägare kan bli en viktig spelare i handeln med koldioxidkrediter. Denna aspekt av förslaget speglar EU:s ambition att stödja hållbara affärsmodeller och främja koldioxidavlägsnande tekniker.
Det kan vara så att lagstiftningen om skogsövervakning är den sista pusselbiten som ska till innan en handel med koldioxidkrediter från växande skog kan ta fart. Det är i så fall efterlängtat bland många skogsägare som ser möjligheter till ytterligare inkomster. Även detta förslag tar upp det faktum att EU inte ska starta en egen “kolbörs” för detta ändamål. De emfaserar istället att syftet är att ta fram ett stabilt ramverk där en kredit är en kredit oavsett var och med äkthet av den samma.
Dock, en viktig aspekt som inte specifikt adresseras i förslaget är hur försäljningen av koldioxidkrediter av privata skogsägare kan påverka nationella växthusgasinventeringar inom ramen för LULUCF (Land Use, Land Use Change, and Forestry). Detta är en komplex fråga som troligtvis kräver ytterligare diskussion och reglering på både EU- och internationell nivå.
Sammanfattningsvis markerar EU-kommissionens förslag en viktig utveckling i skogsförvaltningen och klimatarbetet. Genom förbättrad övervakning och datainsamling kan EU länderna få en mer nyanserad förståelse för skogarnas roll i klimatarbetet, samtidigt som det öppnar upp för nya ekonomiska möjligheter för skogsägare. Det återstår dock att se hur detta förslag kommer att integreras med befintliga regelverk och policyer på nationell och internationell nivå.
EU-kommissionären Virginijus Sinkevičius säger i ett uttalande att fjärranalys inte ska ersätta nationella markinventeringar. Istället är tanken att de två ska kunna användas ihop och det är viktigt att varje nations inventering harmoniseras så ett äpple förblir ett äpple.
Förslaget ska nu behandlas av EU-parlamentet enligt gängse ordning.