mån 11 sep 2023, 07:02#811515
Det är lite svårt att argumentera med redan övertygade, men övriga kanske är intresserade av hälsoeffekterna av att inte äta kött. Det är svårt att studera kostvanors betydelse för hälsan. De är just vanor. Det är betydligt krångligare att ge människor en tablett än att ge dem nya kostvanor. Därför blir den mesta forskningen observationer, men då riskerar man att det finns mer än köttätandet som skiljer - de som bestämt sig för att inte äta kött kan även på andra punkter skilja sig från köttätarna. Det finns t ex studier som visar ökad förekomst av ätstörningar bland vegetarianer och veganer, men det är antagligen inte en effekt av att de slutade äta kött.
Nåväl, hur är det med hälsan om jämför köttätare och vegetarianer? En meta-analys, dvs sammanslagning av många studier visar följande:
With regard to prospective cohort studies, the analysis showed a significant reduced risk of incidence and/or mortality from ischemic heart disease (RR 0.75; 95% CI, 0.68 to 0.82) and incidence of total cancer (RR 0.92; 95% CI 0.87 to 0.98) but not of total cardiovascular and cerebrovascular diseases, all-cause mortality and mortality from cancer.
Alltså: vegetarianer har jämfört med icke vegetarianer mindre risk för hjärtinfarkt, men inte för kardiovaslulära sjukdomar i allmänhet, och mindre risk för cancer, men ingen minskning i risken att dö i cancer. Inte heller risken att dö av vad som helst minskade. Andra studier som jag inte hinner leta rätt på nu visar att vegetarianer har ökad risk för brist på inte bara B12, utan också järn (rimligt), jod, D-vitamin och fler näringsämnen.
Slutligen: D-vitamin bildas mycket riktigt i huden vid solljus, men denna förmåga avtar med åldern, så redan medelålders personer har minskad förmåga och gamla riktigt dålig. Det krävs också solljus, vilket vi varje år får brist på under några månader.
Jag förespråkar inte hetsigt köttätande, utan tror att de flesta människor i västvärlden skulle må minst lika bra av att äta mindre kött, men det verkar inte finnas vetenskapligt stöd för att det är nyttigt att sluta helt.
Som många andra skriver, är grovfoderproduktion till idisslare ett mycket bra sätt att använda åkermark i norra Sverige. Vi håller landskapet öppet och får mat. Beta kan de däremot göra på annat håll - naturbete eller skogen. Köttdjur på skogsbete förekommer på flera håll i åtminstone Härjedalen, med bra resultat. Inga skogsskador, mindre sly och därmed mindre röjning, bra tillväxt på djuren och friska djur.