mån 10 jul 2023, 10:37#805808
Mangan skrev:Mycket klokt, @sjögården. Stående döda träd är en fara för vi som hugger manuellt.
Det är det och särskilt när man sysslar med manuell naturvårdshuggning..😳 Jag har flera gånger påpekat faran för mina oerfarna arbetskamrater som ”glatt traskar omkring” i bestånd fulla av stora stående sedan länge döda träd som enligt instruktionerna inte får fällas, undantaget om de utgör en fara. Det innebär då förstås att man genom egen erfarenhet kan göra den bedömningen.
I säker skogs material anges att träd som utgör uppenbar fara är de som först ska avlägsnas från arbetsplatsen. Den skrivelsen hänvisar både arbetsmiljöverket och försäkringsbolagen till vid en olycka.
En visserligen mycket erfaren arbetskamrat träffades rakt i huvudet av en lårgrov ca åtta meter hög toppbruten tall när han höll på att plocka samman utrustningen för hemgång.
Han hade under arbetets gång hållit noga koll på just den torrakan så att den inte skulle rubbas på något sätt.
Utöver en lång konvalescens så blev hans arbetssätt ifrågasatt av både arbetsmiljöverket och sitt eget försäkringsbolag som hänvisade till nämnda skrivelse.
Både arbetsmiljöverket och försäkringsbolaget var högst ovilliga att acceptera de skriftliga instruktioner som specifikt angav att all stående död ved i området ska sparas stående.
Efter ett långvarigt ”tjafsande” så fick han i vart fall ersättning från försäkringsbolaget men kritiken från arbetsmiljöverket kvarstod trots att arbetet utförts helt enligt skriftliga instruktioner.
Man kan då med fog undra hur det hela slutat om han varit anställd och inte en fristående entreprenör?
I övrigt så tipsade han samtliga oss entreprenörer om att kolla upp vad olyckfallsförsäkringen egentligen täcker!! Det han och vi övriga missat var den del som täcker inkomstbortfall under sjukdomstiden..😳