Skogsfastigheter

Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

41 inlägg 10644 visningar 12 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

Torbjörn Johnsen  
#703258 Vi har lagt upp en ledartext på iskogen.se som handlar om kampen om skogen. Så som vi upplever den. Det pratas mycket om att skogsdebatten blir allt mer polariserad och så är det säkert. Det vi vill få fram med vårt inlägg och framför allt med bilden som illustrerar situationen, är att skogsägaren hamnar allt mer besvärligt till när kampen hårdnar. Vi anser att båda sidor, såväl miljörrörelse som skogsindustri, har sina tydliga agendor. Båda parter beskriver varsin bild av ett skogsbruk och de skiljer sig radikalt åt. Vi skulle vilja hävda att inget av dessa skogsbruk som beskrivs finns i verkligheten och ingen av beskrivningarna gynnar skogsägaren.

Mitt i slagfältet står skogsägaren med sin skog. Det är den båda parter vill åt. Ena sidan vill lägga död hand över brukandet för att värna biologisk mångfald, klimatnytta och ekosystemtjänster. Den andra sidan vill till varje pris säkra åretruntflödet av billigt virke och billig fiber. Ingen av dessa ytterligheter ligger i linje med skogsägarens, privatskogsbrukets eller glesbygdens intressen.

Det handlar om äganderätt men kanske ännu mer om frihet. Frihet att få bedriva det skogsbruk man vill på marknadsmässigt sunda villkor.

Läs vår ledartext, titta på bilden och berätta hur du ser på situationen här i tråden.


Denna tråd berör och diskuterar SVT Vetenskapens världs serie "Slaget om skogen". Vill du läsa mer på Skogsforum om Slaget om skogen så har skapat en hashtag där du enkelt kan hitta alla trådar - #slagetomskogen




   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

skogshare  
#703282 En eloge till Fredrik för en utmärkt ledartext och klargörande av berörda huvudaktörers nuvarande positioner. 

Miljörörelsen måste vi från skogsbrukets sida, enligt min uppfattning, trovärdigt övertyga om att en "våt filt" över såväl äganderätten som ett produktivt och miljövänligt skogsbruk är rena vansinnet ur ffa klimatsynpunkt. Samtidigt måste skogsindustrin (jag läser massa- och pappersindustrin) bli medveten om att det inte längre är den utan en förhoppningsvis betalningsstark sågverks- och träförädlingsindustrin i Sverige och våra grannländer, som skogsbrukets framtida avsättning och lönsamhet kommer att vara beroende av. 

Slutligen måste alla parter nu äntligen upp ur de omoderna "skyttegravarna" och i stället diskutera aktuella frågor på ett konstruktivt och lyhört sätt utan känslomässiga falsetter. 

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

rejser  
#703285 Märkligt att det inte kommit svar än. Det har ju ändå varit lunch. Bra skrivet av Fredrik

Att man inte ska lita på industri och låta dom sköta hoppas jag är en självklarhet. Företag som Södra vill inte ens bästa som skogsägare. Dom ska köpa råvara så billigt som möjligt och sälja färdig produkt så dyrt som möjligt.
Som Fredrik skriver så är vi skogsägare en råvara och på något märkligt sätt får ju detta oss att vara både kund och leverantör på något märkligt sätt, och det är ju märkligt att det är skogsindustrin som äger inmätnings-organet (mer eller mindre iaf)
Dock är ju egentligen sågverken mer beroende av oss än vi av dom.

Men, industrin har bara ett vinstintresse här och nu, kanske med planer 5-10 år fram i tiden. Tack vare att vi är så hemliga med vad vi får betalt så gnuggar ju dessutom händerna för att vi är hemliga så dom kan ge oss så lite pengar som möjligt.
(dags att vi börjar öppna upp våra "Det här priset kan jag lyckas med för just dig"-priser som är deras standardpriser.)
Kuvning är bekvämt. "Jag vill sälja till bla bla för dom hjälpte vid Gudrun", tror ni det var för att vara snälla som dom hjälpte till?

Har jobbat tillräckligt långe som konsult mot olika stora producerande företag för att må lite illa.
Ändå är det ju nästan skogsindustrin som tillhandahåller den information från skogen som jag hör och läser. Jag är ju inte inne på miljöforum, jag är ju här...

Sedan kommer vi till ekologin, jag har pluggat ekologi och biologi på högskola, men ändå känner jag att mina kunskaper är inte i närheten av vad dom borde vara för att kunna ta ställning till vad som händer på den sidan.
Har jag egentligen kunskap att ta bra beslut vad det gäller miljön som berör stora delar av världen? Vet ju vad skogsindustrin säger och jag vet vad den andra sidan säger av det som det råkas skriva om i media jag konsumerar.
Ska man tro på klimatforskare runt om i hela världen eller svensk skogsindustri? (Svensk skog diskuteras ju just nu i hela världen)

Jag vet hur jag kan driva upp bra produktionsskog. Jag börjar lära mig om andra typer.
Vi får fler och fler produkter som kan göras av trä och industrin behöver mer virke än vi har tillväxt, så klart är det ju ett problem. Speciellt alla som marknadsför sina nya träprodukter som konsumenter jublar åt.

Jag tror att de flesta av oss här ligger inte i mitten. Tror dom flesta av oss står med mössan i hand bredvid skogsindustrin och tar emot allmosor och blir arga så fort "andra sidan" säger något, oavsett om man förstår syftet eller inte.
Ta tillbaka era skogsbruksplaner, begär ut skördar-data, även om ni inte vet vad ni ska göra av den, men vem vet, kanske dyker upp en tjänst där det går att ladda upp och ni får begripliga resultat.

Sammanfattning av lång förvirrande text:
Vi måste utbilda oss mer som skogsägare om "den andra sidan" annat än det som skriks i media. Brukar säga att utan att ta till sig ordentligt med kunskap från alla sidor så har man inte riktigt rätt att yttra sig (om det mesta), men självklart brukar jag ju själv inte alltid detta.
Vi ska ta tillbaka makten från skogsindustrin. Äga våra skogsbruksplaner på neutrala tjänster/mjukvaror, begär ut all data och dela med oss av våra priser med varandra. Transparens.
Jag är osäker på även med utbildningar på bägge sidor och erfarenhet från industrin om jag kan säga någonting om någonting. Det är större och större delar av världen som klagar på oss och dom som försvarar oss är några som inte vill oss väl, men det är ju bekvämt när dom står där som en barriär.
Jag har inte ens kunskap hur skogsbruk bedrivs i andra länder med mycket skog och hur dom jobbar med frågor som dessa. Är andra länders skogsindustri glada att fokus hamnar på oss och dom slipper eller är vi sämre?
Många i Sverige lever ju fortfarande i tron att vi har fantastisk djurhållning fastän vi för några år sedan var ett av länderna med mest undantag från regler i eu och hamnade långsamt efter många länder (Inte sett hur det är nu för tiden, men klassiskt feta på tronen scenario).

Drömscenario vore ju om vi alla skogsägare slutade sälja under 6-12 månader för att visa att skogsindustrin stannar utan oss (nu kommer dom ju bara köpa in ännu mera från utlandet, men man kan ju hoppas lite naivt), och för andra sidan att dom ser vad som tillverkas av skog och varför industri och vi skogsägare behövs för att sköta och bruka skogen, eller att det rullar på som vanligt men det blir värre problem på andra ställen (regnskog är billigt och dom får mer plats för att göra plantage för palmolja).

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

Josephine  
#703376 Bra text! :-) Jag har delat på Skydda skogens FB-sida (inte godkänt än, men hittills har de postat allt jag har länkat). Det ska bli intressant att få se om det blir några utvecklande kommentarer där.

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

Badbollen  
#703401 Jag är inte helt säker på ytterligheterna i skogsfrågan.

Jag ser i alla fall inte "miljörörelsen" som en homogen grupp, utan där verkar finnas olika åsikter och agendor.

En av de tio insikterna som Gapminder nämner i boken Factfulness är "gapinsikten", att vår mänskliga hjärna genom evolutionens lopp har utvecklat ett tänk där vi gärna delar upp saker och ting i två grupper.

Naturskyddsföreningens skogsrapport: "Skogen, klimatet och den biologiska mångfalden"
https://www.naturskyddsforeningen.se/si ... imatet.pdf

WWF:s skogsrapport: "Att se skogen och inte bara träden - Läget för för skogens biologiska mångfald i Sverige":
https://wwwwwfse.cdn.triggerfish.cloud/ ... 200904.pdf

Det kanske finns fler rapporter från miljörörelsen än dessa? Rekommendationerna är, vad jag kan se, inte samstämmiga på alla punkter.

Sedan har vi Artdatabanken. Kolla bara vad som står om Lappfjällfly : "I norra Sverige bör skogspolitiken i grunden omvärderas. De vackra parklika barrskogarna i taigans nordligaste delar kan på sikt ge större inkomster genom utökad turism och friluftsliv än som virkesprodukt.". 👎 (https://artfakta.se/naturvard/taxon/las ... gia-101028). Vem har skrivit detta?

Har vi några rapporter från "skogsindustrin"? Jag är för övrigt inte tillräckligt insatt om vilka vi räknar in i "skogsindustrin".

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

hansb  
#703430 Jättebra inlägg av Reuter. Dags att lämna skyttegravarna och istället gemensamt leta efter svaret på frågan: var någonstans finns den mest hållbara balansen mellan uttag av skogsprodukter (som timmer och ersättning till fossil råvara) och bevarande av skogens ekosystem inklusive kolsänkningsfunktion? Tror faktiskt att de flesta skogsägare när de drar sin sista suck hellre är stolta över sitt bidrag till denna balansen än sitt medlemskonto hos skogsägarföreningen.

Som Reuter skriver är balansen troligen ingen punkt utan en gråzon, men den borde ligga ganska långt bort från dagens ytterligheter, inte minst skogsindustrins. Hur är det möjligt att man (jag) accepterar att företrädas av personer som torgför argument som "det bästa för klimatet är växande skog” (efter kalhuggning …) eller "för varje träd som skörts planteras två nya?" eller ”det bästa skyddet mot granbarkborre är stora hyggen”. Man kan förstås säga upp sitt medlemskap men å andra sidan behöver man som liten skogsägare ibland jättarnas logistiska resurser.

Andra utmaningar på vägen: det behövs forskning men även stora nypor salt. Alla som sysslar med forskning vet att forskning inte enbart är objektiv utan styrs av olika intressen, såväl medvetet som omedvetet. Detta gäller val av forskningsämne, vilka resultat man väljer att presentera och hur man presenterar dem. Så ja, blandning av skogsindustri och skogsakademi är ett stort problem.

Sedan har vi just nu en ekonomisk konstruktion som belönar (på kort sikt) ordentlig kalhuggning men ger noll kompensation för bevarande och ökning av ekosystemtjänster. Detta bör ändras. Är ingen ekonom men man kan ju ha vilda och ogenomtänkta fantasier om en ordentlig skatt/moms på försäljning av (vissa) skogsprodukter, i kombination med en årlig ersättning för stående skogskubik på något sätt.

Detta skulle förstås minska inflöde av råvara till industrin men samtidigt höja priserna för leverantörerna. Troligen (men detta får ”objektiv forskning” utreda) är det ekologiskt (och därmed långsiktigt ekonomiskt) rationellt att använda skogen för produktion av timmer och en begränsad mängd fiber som ersättning till fossil råvara (och toapapper tack), men en större mängd energi kan man kanske inte räkna med att ta ut.

Kanske en viss flumrisk i ovanstående, men vi har under pandemin sett hur regeringar världen över inte tvekar att begränsa näringsverksamhet (restaurangägare) om det anses behövas för att skydda allmänheten (och jag är nog benägen att hålla med). Så om en majoritet i riksdagen får för sig att kalhuggning är dålig för klimatet (sant eller inte) då är det få som kommer att tycka mer synd om en skogsägare än en restaurangägare. Så skogsägarna borde ta ägandeskap i detta nu, frågan är bara, hur …….

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

Badbollen  
#703435 En blivande skogsägare har fått nog:
"Språkrören fick mitt tålamod att ta slut"
https://www.landskogsbruk.se/kronikor/s ... t-ta-slut/

Marit har tidigare skrivit läsvärda och kloka krönikor!

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

Fredrik Reuter  
#703471 Tack för all positiv feedback och inte minst de inlägg som kommit här i tråden. Viktigt att ta med är att texten på iSkogen skrivits gemensamt av oss alla tre på iSkogen, Armas, Torbjörn och jag själv.

Det kommer även positiv kritik via mail och på sociala medier. Detta ihop med de svar som kommit hittills i tråden här ovan kanske vittnar om att detta är en viktig fråga som är mogen att ta upp 2021?

Sammanfattningen som jag tycker är viktig att ha med från illustrationen och texten är att skrået med skogsägare lätt idag kan tas för att vara “råvaruleverantörer” till skogsindustrin. Detta är något som är viktigt för skogsindustrin för att säkra billig råvara och det finns inget olagligt med det, tvärtom så kan man istället säga att de gjort ett bra arbete…

Jag är inte säker på att skogsägarna generellt vill vara “råvaruleverantörer”, speciellt inte de som synar sina bokslut, det är tyvärr låg lönsamhet för skogsägarna idag.

Den senaste tiden har miljörörelsen steppat upp rejält och jag tror personligen att de agiterar mest mot skogsindustrins intensifierade råvarubehov. Skogsägaren hamnar då i kläm och får, oförtjänt, ta emot “kottar” från egentligen båda läger (skyttegravar).

Ta bara en sådan sak att man idag kan vara rädd för att “överhålla” skog för att den kan klassas som en viktig biotop. Vi har också de senaste åren diskuterat att flertalet skogsägare gör “biotopstädningar” i sin skog, alltså rensar skogen från sådant som skulle kunna göra att skogen klassas som att hålla höga miljövärden.

Vart är vi på väg då? Vill skogsägarna i gemen hålla på såhär?

Vi tror inte det utan vi tror att skogsägarna är en spretig samling naturälskande folk som valt att bli skogsägare av en anledning. De är stolta över sin skog. Kan vi då tillsammans öka kunskapen och därigenom makten så kan det troligtvis bara bli bättre för alla.

Det kan finnas ett systemfel idag som också kan vara känsligt att diskutera men troligtvis viktigt. LRF sitter på en stor makt här men styrs idag mer eller mindre av skogsägarföreningarna när det kommer till skogsfrågorna. Dessa skogsägarföreningar äger idag egen skogsindustri och sitter därmed fast i “hamsterhjulet”.

Ingen ska i en perfekt värld tvingas in i något. Därför känns det då konstigt att LRF och de stora skogsägarföreningarna inte kan driva en bredare politik för alla skogsägare. Exempel kan vara naturturism, kollagring eller varför inte små/mellanskalig verksamhet med sågverk inriktat mot specialsortiment?

För att ta några exempel. En positiv bieffekt av detta torde vara att diversifieringen ökar och alla skogsägare, oavsett vad de vill hålla på med, kan öka sin lönsamhet. Detta eftersom utbudet till skogsindustrin minskar.

Naivt eller inte, men jag tror att alla skulle tjäna på detta, till och med skogsindustrin. Det skulle tvinga dem att exempelvis hitta kanaler för övergrovt timmer. Att förädla mer till långlivade produkter istället för att "flisa mer" som verkar vara trenden just nu.

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

skogshare  
#703479
Fredrik Reuter skrev: Ingen ska i en perfekt värld tvingas in i något. Därför känns det då konstigt att LRF och de stora skogsägarföreningarna inte kan driva en bredare politik för alla skogsägare. Exempel kan vara naturturism, kollagring eller varför inte små/mellanskalig verksamhet med sågverk inriktat mot specialsortiment?
   

Det vore märkligt om inte landets enskilda skogsägare / bönder gemensamt kan förmå LRF och de stora skogsägarföreningarna att betydligt bättre företräda deras intressen. Om inte måste andra vägar prövas att skapa en effektiv, befogad lobbyingverksamhet tillsammans med likasinnade i ffa Europa.

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

Badbollen  
#703558 Kloka ord, Fredrik m.fl.!

Sedan har du, Fredrik, tidigare lyft fram Sverker Lidén. Han sitter, såsom många på detta forum, uppenbarligen på en mycket bred kunskapsbank. Han verkar dessutom inte ha något emot att sticka ut med hakan mot båda sidor. Hans tankar bör kanske uppmärksammas än mer? Kanske via iSkogen?

Om vi vill veta mer om "miljörörelsens" tankar kanske Bo Hultgren på Skogsstyrelsen är en lämplig ingång? Han kanske är en "spindel i nätet"? Kanske även mot "skogsindustrin"?

Se här t.ex.: https://www.naturvardsverket.se/Nyheter ... styrelsen/

Klippt från sidan:
"Vilka utmaningar har du mött?
En av utmaningarna inom arbetet med grön infrastruktur som Bo lyfter fram är polariseringen och den hårda debatt som ibland finns inom skogsfrågorna, personer har olika intressen och ibland kan det v ara svårt att förstå den andres perspektiv och lyfta blicken och se den gemensamma vinningen.

En aktivitet som hjälp till att skapa förståelse har dock varit att mötas i exkursionerna, där de kunnat jobba i dialog och lyckats skapa ett gemensamt engagemang. Människor behöver inte alltid tycka lika, men att lyssna och föra dialog räcker oftast en bra bit på vägen och gör att låsningar släpper, menar Bo. Sedan vill han också slå ett slag för att fortsätta tillgängliggöra kunskap och göra det enkelt för olika målgrupper att ta del av den data som finns för att underlätta respektives arbete.


Var befinner sig grön infrastruktur några år framåt i tiden?
Bo svarar att vi tagit oss över de ideologiska barriärerna och tagit fasta om vad vetenskapen säger om biologisk mångfald och klimat och att vi givetvis anpassar och balanserar det mot övriga behov som samhället har - och vi är på väg. Men vi är inte riktigt framme än, avslutar Bo.
"

Det hade varit intressant och lärorikt med intervjuer med människor från de olika sidorna! Kanske skulle det även kunna leda till en bättre förståelse? Skyttegravar är aldrig bra...
Senast redigerad av Badbollen tor 04 mar 2021, 19:05, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

Badbollen  
#703563 Länkar till "Miljömålsrådets årsrapport 2021 - inklusive förslag till regeringen" som lanserades 1 mars 2021. Hyggesfritt skogsbruk föreslås utredas.
https://sverigesmiljomal.se/contentasse ... t-2021.pdf

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

Mellberg  
#703568 Tycker nog att det blev lite fel här, då ni menar att kampen står mellan skogsindustrin och miljörörelsen. Så är det naturligtvis inte, kampen står mellan miljörörelsen och de som försvarar privat skogsägande. Mitt emellan står våra politiska partier och där bakom hukar industrin. Vilka är det som står upp för äganderätten och privat skogsägande?

Det är idag bara LRF och våra skogsägarföreningar, men även historiskt inte så många andra. Kommer inte på någon faktiskt.

Som skogsbrukare går det inte att ställa sig mitt i mellan, som skogsägare får du väl välja fritt ett tag till. :mrgreen:

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

machonisti  
#703574 Var skall jag stå då?
Jag vill få valuta för mitt val för 20 år sedan att investera i skog!
Vem köper mitt virke?
Skall jag stå tyst och tro att någon annan skyddar mitt?

Användarvisningsbild

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

skogshare  
#703580
Badbollen skrev:Kloka ord, Fredrik m.fl.! Sedan har du, Fredrik, tidigare lyft fram Sverker Lindén. Han sitter, såsom många på detta forum, uppenbarligen på en mycket bred kunskapsbank. Han verkar dessutom inte ha något emot att sticka ut med hakan mot båda sidor. Hans tankar bör kanske uppmärksammas än mer? Kanske via iSkogen?


@Badbollen, håller helt med dig, men Sverker heter Lidén i efternamn och var tidigare bl.a. VD för Svenska Skogsplantor.

Avatar Fallback

Re: Skogsägaren mitt emellan skyttegravarna?

Bosse1  
#703629
skogshare skrev:
Fredrik Reuter skrev: Ingen ska i en perfekt värld tvingas in i något. Därför känns det då konstigt att LRF och de stora skogsägarföreningarna inte kan driva en bredare politik för alla skogsägare. Exempel kan vara naturturism, kollagring eller varför inte små/mellanskalig verksamhet med sågverk inriktat mot specialsortiment?
   

Det vore märkligt om inte landets enskilda skogsägare / bönder gemensamt kan förmå LRF och de stora skogsägarföreningarna att betydligt bättre företräda deras intressen. Om inte måste andra vägar prövas att skapa en effektiv, befogad lobbyingverksamhet tillsammans med likasinnade i ffa Europa.


De är nog igång med det mesta sen måste det finnas driv också. det går inte vänta på flygande färdiggrillad sparv.

https://www.youtube.com/c/LRFSverige/videos

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).