ons 09 sep 2009, 21:59#66903
Slurfi skrev:totte skrev:Oxfilé i skivor, klyftpotatis på King Edward direkt från landet och vaxbönor direkt från växthuset. Hemlagad bernaise-sås till.
Kan du ge en snabblektion i Bea-kokning?
Japp, ett lite trixigt hantverk, men efter några gångers träning är det rätt enkelt.
En sats för två pers: Börja med 1 en msk vatten, 1 msk vitvinsvinäger, en msk finhackad lök, en persiljekvist och lite krossad svartpeppar. Koka upp och koka ut så du har ca en msk vätska kvar, sila och häll tillbaka i grytan. Bör vara en liten tjockbottnad gryta.
Så smälter man smör, 75 - 100 g i en annan gryta, brukar ta 100.
Dela två ägg och slå gulorna i grytan med lagen. Så sätter du på en annan gryta med vatten, värm till strax innan det börjar sjuda och håll ned lillgrytan i vattenbadet medan vattnet sjuder upp. Och så vispar du hela tiden i smeten. Det kritiska nu är att avbryta vid rätt konsistens, bör vara som majonäs ungefär när det är klart. Blir det för tjockt går såsen inte ihop. Tänk på att inte sluta vispa förrän nån minut efter att man fått upp den ur vattenbadet för eftervärmens skull.
Nu skall smöret tillsättas till äggsmeten, häll smöret i en Mycket Tunn stråle och vispa kraftigt hela tiden. Håll noga koll så att smöret "försvinner" in i smeten, avbryt hällandet och vispa på tills det blir slätt om det inte gör det. Sen är det bara att krydda med smulad fransk dragon. Utsökt till alla former av stekt och grillat kött!
2CVtrac (1951-2012), Homelite ZIP-6 (1960), Homelite SXL-12 (1964), Brumi tvåhjulstraktor (1965), Bolens jordfräs (1968), Gilson 55257 (1981), Jonsered 621 (1972), Jonsered 520 SP (1984), Partner 4200 (2007)