Jag har sjävl erfarenhet av att vara med och både projektera och starta upp ett mindre värmeverk (2 MW).
För många skogsägare är det viktigt att få en säker avsättning av bränslesortiment till vettiga priser, och ett av sätten är att skapa större konkurrens om råvaran.
I både Danmark och Finland är det ganska vanligt med mindre andelsägda värmeverk, anläggningar som försörjer ett mindre samhälle eller ett villa/radhusområde.
Jag tror att fjärrvärmens i Sverige delvis dåliga rykte beror på en oligopolmarknad där främst stora energijättar är prisledande och resten av marknaden i praktiken är kommunala värmeverk.
Bergvärme i all ära, men fliseldade värmeverk i storleksklassen 0,5 - 10 MW är fullt rimliga att driva i samverkansprojekt. Dessutom finns det idag mycket pengar i det nya landsbygdprogrammet att söka för själva projekteringen, centern har framgångsrikt drivit igenom ett nytt program som började gälla 2007-01-01 om jag minns rätt.
De gröna näringarna är i fokus, och vad kan vara mer grönt än projekt som både sänker kostnaden för uppvärmning, bidrar till sänkta CO2-utsläpp, ger lokal sysselsättning och gynnar skogsägandet lokalt?
Det som krävs är ett antal lokala eldsjälar, några offentliga byggnader som kan vara med (extra bidrag för konvertering) samt kunskap.
Min fråga är om det finns intresse för detta?
Och om det i så fall skulle kunna vara vettigt att bilda ett nationellt nätverk för att samarbeta kring etableringen av närvärmeverk?
Om ni är intresserade, hör av er!
Med fötterna i beredskapsläge norrut