mån 21 dec 2015, 15:55#358888
Utav många skäl finns Århuskonventionen, just för att säkerställa "allmänhetens" rätt till en god miljö.
Om man börjar sovra bland vilka "särintressen" (juridiska och fysiska personer) som borde ha rätt till insyn i, eller rätt att överklaga miljöpåverkande beslut, så är man inne på det där sluttande planet.
Vems rättigheter väger tyngst? Företaget som vill bygga en gruva och sedan skiter i allt och går i konkurs? Den som vill bygga en vindkraftspark? Den som inte vill ha en vindkraftspark? Tamdjursägare? Jägare? Fritidsplockare av svamp?
Det här hänger ihop med våra barns möjligheter att leva i en fungerande miljö på en jord som inte blivit 4 grader varmare. Det måste finnas en möjlighet att påverka för gemene man.
Var och en, hamnar lätt i en position att de (personer/företag/organisationer) som har en avvikande uppfattning från ens egen är ett "särintresse". Det fungerar logisk för en själv, så länge man huvudsakligen ser sitt eget intresse som "huvudintresse" och andras som "särintresse". Problemet är den (de) andra sidorna alltför lätt också ser motstridiga intressen som "särintressen".
Vilka "särintressen" som är "goda" eller "onda", finns i respektive betraktares öga.
Sådana konventioner och regelsystem som Århuskonventionen, är just till för att åstadkomma en saklig prövning där inte röststarka eller ekonomiskt starka intressen ska kunna ta överhanden.
Det är jobbigt att leva i en demokrati som styrs enligt lagarna, i synnerhet om det finns lagar och regler man inte gillar, men det är betydligt värre att leva i en diktatur.
Det går ju att rösta på andra politiker i en demokrati.