Historiskt sett har svenskt skogsbruk genomgått flera omställningar. Under 1900-talet skiftade man från dimensionsavverkning till kalavverkning och nyplantering av tall och gran. Dessa metoder skapade förutsättningar för ett storskaligt och effektivt skogsbruk. Men med tiden växte insikten om behovet att också värna naturvården och friluftslivet.
I dagens situation betonas vikten av att skapa värde för en rad olika intressen – från industri och klimat till biologisk mångfald, renskötsel och rekreation. Sveaskog anser nu i en debattartikel att vi nu måste lära oss att balansera dessa intressen på ett sätt som optimerar värdeskapandet. Det innebär bland annat att anpassa avverkningsberäkningarna till en ny marknadsrealitet där minskad avverkning och högre priser blir norm.
Efterfrågan på skogsprodukter förväntas överstiga tillgången, vilket innebär att skogsägare kan uppnå högre priser för sin virke. Vidare skriver Brandsma i debattartikeln att Sveaskog nu ser över om de kan vara båda skogsägare och skogsindustri. Han ställer frågan om det är en omöjlig kombination för att hantera flera intressen och värden i skogen?
Sveaskog skriver att de strävar efter ett varierat skogsbruk, där olika skötselåtgärder används för att skapa skogar som är mer robusta mot klimatförändringar och som bättre främjar biologisk mångfald. Genom att ta vara på naturlig föryngring av lövträd och aktivt röja och gallra, kan andelen lövträd ökas i skogarna. Samtidigt behövs tillgång till fröer och plantor från olika trädslag för att öka skogens resiliens.
Erik Brandsma påpekar att en alltför ensidig lagstiftning eller polariserade handlingsalternativ kan hämma omställningen. Istället behövs en bredare debatt om hur framtidens skogar ska formas. Genom att främja ett mer varierat och anpassat skogsbruk kan Sverige inte bara säkerställa livskraftiga skogar för framtiden, utan också skapa högre ekonomisk avkastning för skogsägarna trots minskad avverkning.
Det nya normala för svenskt skogsbruk innebär alltså en balans mellan olika intressen, en hållbar skogsvård och högre ekonomisk utväxling – en utveckling som både skogsägare och samhället i stort har mycket att vinna på.
Vad är dina tankar om detta?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto