Skogsmiljö och Trädlära

Fortsatt omfattande skogsskador i Sverige, 8% av tillv?

2 inlägg 2782 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Fortsatt omfattande skogsskador i Sverige, 8% av tillv?

Fredrik Reuter  
#840039 Skogsstyrelsen släppte för någon vecka sedan en rapport som beskriver skogsskadorna i Sverige 2023. Det är fortsatt problem med granbarkborre som nu också verkat fått en bundsförvant. Men det är också problem med okända skadegörare och Skogsstyrelsen rekommenderar skogsägare att nu klimatförändringarna på allvar.

Skogsstyrelsen estimerar att 2,4 miljoner kubikmeter granskog föll offer för granbarkborren 2023. Det är en minskning från tidigare "rekordåren" som i sin tur startade med torksommaren 2018. Total har nu 34 miljoner kubikmeter granskog dödats av granbarkborren sedan 2018. Ett problem som man nu uppmärksammat är att det verkar som att dubbelögad bastborre angriper granar tillsammans med granbarkborren. Problemen är ur granbarkborresynpunkt små och verkar vara isolerade till Götaland.

Stormar verkar annars vara något som vi får leva med. Under 2023 var stormen Hans den som påverkade skogen mest. Det var i augusti 2023 som kraftiga fallvindar drabbade Västerbottens inland och orsakade stormskador om totalt 708000 m3sk enligt Skogsstyrelsen. Utöver stormskador så inventerade även Skogsstyrelsen skador genom snöbrott (75000 m3sk), upplega (10000m3sk) och skogsbrand (53000 m3sk).

Utöver detta finns inventeringar där man inte nämner någon volym av skadad skog. Det handlar om erosion efter kraftiga regn, torka under midsommar men också biotiska skador såsom viltbete, svampangrepp och insektsangrepp. Med i rapporten finns också de konstiga tillväxtfelen på tall i Götaland samt okända skadegörare. Helt enkelt skador som idag inte kan härledas till något specifikt. Skogsstyrelsen skriver i sin rapport att man delvis kan härleda dessa okända skadegörare till ett förändrat klimat.

Viltbetesskadorna är fortsatt omfattande i Sverige enligt Skogsstyrelsen. Rapporten nämner inga volymer men en tidigare rapportfrån Skogsstyrelsen gör gällande att viltbetesskadorna orsakar en tillväxtminskning i tallungskog på 6,4 miljoner m3sk per år.

Lägger man samman denna data så visar den att knappt 10 miljoner m3sk skog skadades 2023. Detta motsvarar i sin tur ca. 8 % av den årliga tillväxten. Och då kanske det var så att 2023 ändå inte var ett katastrofår?

Nedan är de olika skador som nämns i rapporten (ingen rangordning):

Snöbrott, Upplega, Storm, Granbarkborre, Viltbete, Skogsbrand, Skred, erosion, Översvämning, Torka, Snytbagge, Större märgborre, Blå praktbagge, Ophiostoma minus, Rotticka, Törskate, Gremmeniella, Almsjuka, Askskottsjuka, Diplodia, Okänt talltoppar, Snöskytte, Gråbarrsjuka, Phytophthora, Honungsskivling, Ögonvivel, Svart granbastborre, Öronvivel, Tallstekel, Häggspinnmal, Blåsvart aspbagge, Lärksäckmal, Tallvedsnematod, Okända skadegörare.

Skogsstyrelsen rekommenderar skogsägare att klimatsäkra sin skog och sitt skogsbruk. Blandskogar lyfts fram som ett lågriskprojekt.



   TS
Avatar Fallback

Re: Fortsatt omfattande skogsskador i Sverige, 8% av tillv?

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#843883 Fångster av GBB börjar nu synas i Södras fällor!
Ca 3-4000 baggar förgående vecka!
Huvudsvärmning beräknas ännu inte kommit igång.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).