Där skrev Busholle så här:
Jaha... skogsägarhjärtat är kluvet. Har varit södramedlem i mer än 10 år men timmeraffärer har jag ofta gjort med min lokala konkurrent som på det stora hela varit en bra parter för mig på framförallt timmer och flis. Nu blir de ett och samma och regionen blir fattigare på en privat aktör som stimulerat konkurrensen.
Nu är det alltså ett faktum att en konkurrent blev uppköpt och nu blir den produktionen nedlagd.
Så här skrev Södra inför köpet 2021:
Södra förvärvar Ture Johanssons Trävaru AB och AB Tenhults Impregneringsverk. Det nya sågverket och impregneringsverket förbättrar virkesavsättningen i ett prioriterat område och stärker samtidigt Södras kunderbjudande inom svensk bygghandel. Det skapar bättre förmåga att genomföra koncernstrategin.
– Vi tittar på specifika behov och kriterier när vi utvecklar vår industristruktur. Vi är därför väldigt glada att välkomna Ture Johanssons Trävaru och Tenhults in i Södra. De kompletterar organisationen på ett bra sätt och stärker samtidigt vår verksamhet längs E4-korridoren, där vi tidigare har saknat egen industri. Företagen har en lång historia i området och ger oss förutsättningar att växa mer tillsammans med våra kunder. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten ihop med medarbetarna i Klevshult och Vaggeryd, säger Peter Jhaveri , tf affärsområdeschef för Södra Wood.
Så sent som i juni 2022, mitt under värsta sågverksboomen, hade Södra planer på att expandera verksamheten i Klevshult. Så här sa man till tidningen Värnamo Nyheter (bakom betalvägg) den 22 juni 2022:
Efter Södras köp av Ture Johanssons Trävaru i Klevshult har det gjorts en del mindre investeringar i sågverket. Nu planerar skogsjätten för större förändringar.
– Främst handlar det om att öppna för möjligheten att expandera, att vara beredda när det är dags, säger Södras projektledare, Torbjörn Andersson. I april 2021 offentliggjordes den affär som innebar att Södra Skogsägarna ekonomisk förening, Södra, köpte sågverket i Klevshult samt Tenhults impregneringsverk på Götafors industriområde. Redan då sa Södras vd, Lotta Lyrå, att man har stora framtidsplaner för verksamheten i Klevshult.
Men det går som bekant fort i hockey och idag meddelar alltså Södra att man lägger ner sågverksamheten i Klevshult. Hyvleriet verkar bli kvar.
För att stärka och framtidssäkra Södra Woods konkurrenskraft, genomförs under 2024 en förändring av industristrukturen som innebär att enheterna i Åtvidaberg och Ramkvilla stängs ner. Enheten i Klevshult blir en förädlingsenhet som vidareutvecklas mot hyvling och sågverksdelen stängs ner. Delar av Södras enhet i Torsås stängs ner och återstoden läggs ut till försäljning. Dessa förändringar kommer att göra 61 medarbetare övertaliga.
Det finns säkert många skäl till varför Södra väljer att göra de förändringar man nu gör. Men att lägga ner sågningen i Klevshult kan ju te sig lite konstigt för en utomståendes betraktande. Södra skrev vid förvärvet 2021 att sågverket i Klevshult "kompletterar organisationen på ett bra sätt och stärker samtidigt vår verksamhet längs E4-korridoren, där vi tidigare har saknat egen industri. " Nu, knappt tre år senare så verkar det inte vara viktigt utan man sätter ett annat fokus.
Vi har tidigare skrivit en hel del om att Södra har ganska liten uthållighet i sina satsningar. Det finns åtskilliga exempel på hur Södra har köpt upp verksamhet som anses strategiskt viktig för att bara inom några år komma på att det inte lönar sig och sedan lägga ner. Det handlar om norska massabruk, lövsågverk, husfabrik och interiörträ. Och nu kan vi lägga ett "strategiskt" placerat sågverk utefter E4:an till listan.
Södra har inte sågverkskapacitet att förädla medlemmarnas timmer utan en betydande volym av stockarna säljs vidare till andra sågverk i Götaland. I utbyte mot deras massaved och sågverksflis som Södra behöver till sina bruk. Här är situationen den omvända, att medlemmarnas massaved inte täcker brukens behovet utan det behövs mer virke och flis från andra leverantörer. Med avvecklingen av Klevshults såglinje förstärks denna obalans ytterligare.
Södra har, bortsett från guldåren 2020-2021, haft svårt att få lönsamhet i sin sågverksrörelse. Samtidigt har de renodlade sågverksföretagen i Götaland legat i Sverigetopp lönsamhetsmässigt trots att de många gånger betalar mer för timret än vad Södra har gjort. För medlemmarna, vars största intäkt från skogen är timmerförsäljning, är detta ingen bra situation. Frågan är väl om dagens konsolideringsbesked kommer att hjälpa upp lönsamheten i trävarudelen eller om det här var ytterligare ett i leden av förhastade beslut? Framtiden får utvisa.