Skogsekonomi

Stort intresse för Landshypoteks gröna obligationer

1 inlägg 2259 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stort intresse för Landshypoteks gröna obligationer

Torbjörn Johnsen  
#799660 Landshypotek bank (LHB) finansierar en del av sin utlåningsverksamhet via så kallade gröna obligationer. De innebär att investerare kan placera pengar i dessa obligationer och som motprestation få en bra och säker ränta på beloppet. Det innebär också att placerarna låter sina pengar arbeta i en grön näring och bidrar till gröna investeringar. Som när Landshypoteks kunder och medlemmar lånar pengar till köp av skogsfastigheter.

Landshypotek var tidigt ute med att ta in kapital via gröna obligationer och vid den senaste refinaniseringsrundan, som främst vände sig till institutionella investerare, övertecknades stort. LHB emitterade obligationer för 6 miljarder svenska kronor men det fanns ett investerarintresse för mer än 14 miljarder. LHBs gröna obligationer löper på fem år och de ger en ränta om 3,6%.

Jag ställde några frågor till Martin Kihlberg som är hållbarhetschef på Landshypotek Bank. Framför allt om hur de här obligationerna klassas som gröna och om de även uppfyller EUs krav på gröna investeringar enligt den beslutade Taxonomin.

Martin säger att kravet på det "gröna underlaget", alltså säkerheten i låntagarnas skogar som gör att obligationerna kan klassade som gröna, är att de antingen ska vara certifierade enligt FSC eller PEFC. Eller att de har en grön plan med minst 5% löv och 5% NO/NS.

EU har nyligen klubbat sina kriterier över vad som ska krävas för att klassa investeringar som gröna i sin s k Taxonomi. Tillgångarna som ligger till grund för den gröna obligationen är inte avstämda för att uppfylla kraven i taxonomiregelverket, säger Martin. Den främsta anledningen till det är enligt Martin att ingen privat skogsägare idag ännu uppfyller det rapporteringskrav och de administrativa åtgärder som krävs för att en skogsfastighet ska anses vara förenlig med taxonomiregelverket. Skogsnäringen, tillsammans med bankerna, arbetar med att försöka hitta lösningar för att familjeskogsbruket ska kunna anses vara förenligt med taxonomin.

-Det krävs enorma rapporteringskrav och lösningar för att det ska vara möjligt, och vi är inte där ännu tyvärr, säger Martin.

260 ton CO2 per investerad miljon
Enligt LHB så bidrar varje investerad miljon i Landshypoteks gröna obligationer till en klimatnytta motsvarande 260 ton koldioxid. Hur den beräkningen ser ut kan ni se på sidan fem i det här dokumentet Investerarrapport Gröna obligationer.

Läs mer om LHBs gröna obligation här.



   TS
Landshypotek Bank
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).