Skogsnyheter

Stora Enso ökar vinsten 2022 enligt ny prognos

3 inlägg 1958 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stora Enso ökar vinsten 2022 enligt ny prognos

Torbjörn Johnsen  
#760833 Skogsbolaget Stora Enso går nu ut med en ny finansiell prognos där man förutspår att vinsten för 2022 blir högre än vad som tidigare kommunicerats. I kvartalsrapporten för årets första kvartal trodde Stora Enso att 2022 års vinst skulle ligga i nivå med fjolårets men nu skriver bolaget upp sin vinstprognos tack vare en mycket stark marknad för skogsprodukter.

Den starka underliggande efterfrågan och kommersiella drivkraften har fortsatt inom alla sex divisioner och geografier. Alla divisioner fortsätter att vara fullbokade och det råder fortfarande en snäv balans mellan utbud och efterfrågan i många produktkategorier. Det andra kvartalet inleddes med höga försäljningspriser vilka har fortsatt att mildra inflationstrycket.


Det här ger en lite annorlunda marknadsbild än vad många olyckskorpar försökt kommunicera den senaste tiden. Inklusive Carnegie som förra veckan skrev:

Vi förväntar oss att de exceptionella prisnivåerna avtar för sågade trävaror, kartong och massa från och med andra halvan av 2022 och ser vinsttapp både för 2023 och 2024.


Värt att beakta är att Stora Enso har industrier i många olika länder varav de allra flesta får köpa sin råvara till avsevärt högre priser än vad som är fallet för Stora Ensos svenska bruk och sågverk. Timmerpriset som bolagets sågverk i Österrike får betala är mellan två till tre gånger högre än vad t ex sågverken Gruvön och Ala i Sverige får betala. Det finns med andra ord goda skäl för svenska skogsägare att försöka få upp timmerpriset till sin rätta nivå.

Kom ihåg att Stora Ensos virkesköpares viktigaste uppgift är maximal vinst till aktieägarna. Helt OK och som det ska vara i en marknadsekonomi men bra att komma ihåg när man använder samma person som sin skogsrådgivare.


Läs Stora Ensos pressmeddelande om ökad vinstprognos här.
Stora Ensos sågverk i Österrike betalar två-tre gånger mer för sitt timmer än vad de svenska sågverken i koncernen gör. Bild: storaenso.com
   TS
Användarvisningsbild

Re: Stora Enso ökar vinsten 2022 enligt ny prognos

Fredrik Reuter  
#760844 UPM gör samma omvända vinstvarning idag och spår ökade vinster under helåret 2022 jämfört med 2021.

https://www.upm.com/about-us/for-media/ ... -for-2022/

Ett av skälen som är unikt för skogsindustrin (förutom trävaror som vi pratat mycket om tidigare) är att priserna på papper och speciellt hygienpapper stiger kraftigt. Edet Torky 2p kostar enligt Pricerunner 65 kr/paketet. Jag tror ett sådant paket kostade ~36 kr för nåt år sedan.

https://www.pricerunner.se/pl/628-52638 ... ack-priser

Något man också kan diskutera är när SCA kommer med sin omvända vinstvarning. Den borde vara exceptionell givet att SCA handlar i SEK och att kronan försvagats rejält mot dollarn det sista. Och givetvis att SCA köper den billigaste skogsråvaran i hela EU.

Användarvisningsbild

Re: Stora Enso ökar vinsten 2022 enligt ny prognos

Torbjörn Johnsen  
#760851 Trots Stora Ensos flaggning om ökad vinst så går Danske Bank nu ut med en säljrekommendation för aktien.
https://www.di.se/live/danske-bank-sank ... till-salj/

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).