Skogsnyheter

NordamerIkansk värme och torka ger risk för granlös jul

1 inlägg 2497 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

NordamerIkansk värme och torka ger risk för granlös jul

Torbjörn Johnsen  
#722473 Vi har alla hört om den kraftiga värmeböljan som drabbat delar av USA och Kanada (med efterföljande bränder). Nu visar sig flera konsekvenser som t ex brist och prispåverkan på en del grödor som t ex mandel och julgranar. Just julgransordlngarna i Nordamerika verkar ha tagit mycket stryk. Jag har sett många artiklar om detta.

Dels så har delar av årets nyplanteringar slagits ut av torka vilket leder till att det kommer att saknas en årgång längre fram om sisådär 6-7 år. Dels så har årsskotten torkat eller bränt på julgransplanteringar i de områden som drabbades värst av 45-gradig värmebölja.

Här finns en av många artiklar som handlar om torkproblem i amerikanska julgransodlingar. Den här från Minnesota:
https://kbjr6.com/2021/08/05/treeless-c ... s-drought/

Utöver problemen i julgransodlingarna har jag inte sett mycket om effekten på skogsbruket ännu. Bortsett från stora skogsbärnder givetvis. Någon som vet mer vad som händer med skog i olika åldrar när lufttemperaturen går över 45 grader C?
Amerikansk julgran som vi är vana att se den. Ett minne blott efter värmebölja och torka?
   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).