Anledningen till detta säger Aku Ahlholm bero på att miljöorganisationerna blivit starkare och att EU-inträdet innebar ett starkare skydd för vargen.
Genom att vargen framställs mer positivt och att de som är positiva till varg får mer utrymme i media så ökar konflikten.
– Försvaret stärker motståndet och tvärtom. I både Finland och Sverige är trenden som den brukar vara i rovdjursfrågor: generellt försvaras vargen i städerna, medan motståndet finns på mindre orter i närheten av vargrevir.
Säger Aku till tidningen HBL. Något som kan vara problematisk är att studien visar att myndigheter och forskare ofta kommer till tals men det är djurägare och jägares åsikter som hamnar i rubrikerna.
Avhandlingen fastslår att det finns många motståndare till varg bland hund- och fårägare men samtidigt finns det många hundägare som är positiva till varg då de ser vargen som hundens vilda förfader. Trots att det bara finns 0,0007 vargar per kvadratkilometer i Finland så lever en rädsla kvar hos många människor som kan dateras ända bak till 1800-talet.
Det finns ungefär lika vargar i Finland och Sverige, ca 300 st per land. En fråga som hade varit intressant att ha med i avhandlingen är varför inte samma heta debatt finns om björnen. Den är ju statistiskt sett mer dödlig för människor och finns i faktor 10 i Sverige (ca 3000 st). Varför är det så tror ni?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto