Att sälja massaved som bränsleved till värmeverk är inget alternativ idag då marknaden är översköljd av billigt barkborrevirke. Några medlemmar, bl a @isteskog har nämnt kolning som en förädlingsmöjlighet och det är ju ett intressant alternativ för den händige. Att göra om klent virke till grillkol vilket det ju finns en marknad för. Men vad skulle man kunna göra för att skala upp sin "förädling"?
Det finns gamla tekniker för att omvadla träets beståndsdelar till andra former. Som t ex att producera gengas (finns flera trådar på Skogsforum, bl a Gengas).
Förutsättningslöst så går det att förädla träråvara till:
-värme
-el
-biokol
-gas
-ev kemiska produkter som tjära, terpentin...
Värme
Att göra värme är ju den enklaste lösningen men den är svår att sälja om man inte är beredd ett bygga ett litet närvärmenät eller försörja något större byggnadskomplex med energi. Idag eldar ju dessutom allt färre husägare sina hus med ved även på landsbygden. Det innebär att man behöver göra något annat än värme primärt, men vad?
El
Det går ju teoretiskt att producera el från ved även i liten skala. T ex genom att driva en motor med gengas och låta den generera el m h a en generator. Eller att göra en ångmaskin som driver generator med en turbin. Problemet är att man får en massa restvärme som man inte kan nyttja eller få betalt för?
Biokol
Biokol är en allt intressantare produkt. I sin enklaste form kan den säljas som grillkol. Men det finns även anda marknader för detta material. framför allt som jordförbättring men kanske även som kolsänka. Vem vet, det kanske snart går att få betalt för den långsiktiga kollagringen som man uppnår med biokol? 1000 kr kostar det att släppa ut ett ton CO2 och det skulle man teoretiskt sett kunna ta betalt för att långsiktigt binda ett ton också? Nu börjar det lukta affär!
Gas
Att producera gengas är relativt enkelt men det kanske inte är så lätt att lagra och hitta en marknad där den kan säljas? Frågan är om det går att producera någon typ av renare biogas från träråvara i liten skala? Storskaliga försök finns men går det att skala ner?
Kemikalier
Biprodukten tjära borde ju vara användbar? Och går det t ex att göra metanol eller etanol från trä i liten skala?
Idealet vore ju om man skulle kunna kombinera flera av ovanstående i någon form av småskalig förädling? Bygga en anläggning som levererar el, tar till vara restvärmen och genererar biokol som kan säljas?
Internationellt finns tillverkare som erbjuder produktionsanläggningar för biokol. På nätet finns många exempel på hemmabyggen i den allra minsta skalan till utrustning för kontinuerlig omvandling av 0,5-1 m3 trä till biokol per timme (4000-8000 m3 virke per år vid heltidsdrift).
Huruvida marknaden för biokol till trädgårds- och odlingsbehov kan svälja mer produktion vet jag inte men den dagen man kan sälja kolsänkan i biokolet så kan man ju i princip återsprida den i sin egen skog men ändå få betalt😎
Vad tror ni om det här resonemanget? Hur skulle man kunna bygga upp en egen eller i alla fall småskalig (tillsammans med andra) förädling av träråvara till t ex biokol?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto