Föryngring

Plantering?

11 inlägg 1829 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Plantering?

jojo72  
#643917 Har nu avverkat 5 ha på vattenkänslig och frostkänslig mark så hela marken är täckt av ett mycket tjockt lager av ris.
Vad gör man? Och när? Vad händer om man låter bli att plantera? Går det att markbereda eller höglägga? Riset försvinner inte på många år.   TS
Förädlade skogsplantor från Svenska Skogsplantor
Användarvisningsbild

Re: Plantering?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#643923 Kan du få upp självföryngrad björk där? I så fall kan det kanske vara läge för den s.k. Kronobergsmetoden?

Var i landet ligger förresten hygget?
/Niklas
Senast redigerad av Niking tis 12 maj 2020, 21:28, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Plantering?

jojo72  
#643937 I Småland.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Plantering?

Ängagärdet  
#643963 gjorde en sådan avverkning -12 har inte planterat björken kommer i mängder! Håller på och röjer det nu och det kommer gott med gran och tall i botten. björken är mellan 1,5 och 3 m gran och tall mellan 0-0,5m. småland ca 270möh. B20.

Avatar Fallback

Re: Plantering?

Aleck  
#643989 Jag har funderat på om det inte skulle gå att plantera under en självföryngrad björkskärm som man stället ut om sisådär 5 år.

Helst vill man ju ha det genetiskt förädlade materialet i plantorna för bästa tillväxt, och inte förlita sig helt på självföryngrat med sämre tillväxt. Det kanske kan spara tio års omloppstid att plantera bra material, det innebär att man totalt vunnit fem år kontra självföryngring, fast man planterade fem år senare.
Sådär 1500 plantor bör vara tillräckligt under skärmen, eftersom de flesta förhoppningsvis överlever till gallring. Sedan kanske man kan förlita sig på björken i de allra fuktigaste partierna.

Skulle vara intressant att se vad andra tror om detta?

Användarvisningsbild

Re: Plantering?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#644046 Kan nog funka, givet att du sedan successivt glesar ut björken.

Såg ett ca 30-årigt försök utanför Växjö, där de hade planterat gran + björk samtidigt, och det var inte så lyckat då granen efter 30 år hade vuxit ikapp björken. Med facit i hand skulle de planterat granen minst 5 år efter björken.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Plantering?

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#644053
Ängagärdet skrev:gjorde en sådan avverkning -12 har inte planterat björken kommer i mängder! Håller på och röjer det nu och det kommer gott med gran och tall i botten. björken är mellan 1,5 och 3 m gran och tall mellan 0-0,5m. småland ca 270möh. B20.


Självföryngringar är ypperliga, utom för den snåle, den lata och den arbetsskygga. :-bd
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Plantering?

alias  
#644066
jojo72 skrev:Har nu avverkat 5 ha på vattenkänslig och frostkänslig mark så hela marken är täckt av ett mycket tjockt lager av ris.
Vad gör man? Och när? Vad händer om man låter bli att plantera? Går det att markbereda eller höglägga? Riset försvinner inte på många år.


Nu blir det kanske lite "Captain Hindsight" över det hela, men det enklaste brukar ju vara att fundera igenom föryngringsstrategin innan slutavverkningen.

Av hur du beskrev områdets förutsättningar så hade jag spontant tänkt att området var lämpligt för skyddsdikning/dikesrensning och högläggning med grävare + stora barrotsplantor satta i omvänd torva.
För att förenkla högläggningen så är det att föredra om GRoTen tas ut (förutom det som behövs i körstråken).

Då högläggning nu verkar vara svårt till följd av mycket ris kvar på hygget så skulle jag i alla fall rekommendera skyddsdikning/dikesrensning om det finns möjlighet att leda bort vattnet (ligger det i en gryta omgivet av fastmark så är det ju dock inte så lätt).

I övrigt funkar det nog med plantering eller självföryngring under lågskärm av löv som nämnts ovan i tråden.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Plantering?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#644071
jojo72 skrev:I Småland.Kronobergsmetoden. Låt björkarna komma upp, sen kommer granarna under det. Glesa ut björken efterhand (eller ta bort den helt när granarna har tagit sig ~2m)

https://www.skogskunskap.se/skota-barrs ... der-skarm/

Avatar Fallback

Re: Plantering?

jojo72  
#644120 Hade planerat för högläggning men maskinförarna behövde allt ris att köra på. Så det känns svårt och kostsamt att med grävmaskin flytta på riset för att få planteringspunkter. Blev ju mycket ris av gammelskogen.

   TS
Avatar Fallback

Re: Plantering?

alias  
#644199
jojo72 skrev:Hade planerat för högläggning men maskinförarna behövde allt ris att köra på. Så det känns svårt och kostsamt att med grävmaskin flytta på riset för att få planteringspunkter. Blev ju mycket ris av gammelskogen.


Är du säker på att det är så tjockt med ris överallt då - tänker att merparten borde vara koncentrerad till körstråken och att det ev. skulle gå att höglägga däremellan med vettigt resultat.

Det enklaste brukar vara att ta med tilltänkt entreprenör ut och att de får uttala sig om huruvida det går att utföra jobbet med bra resultat eller om man ska köra plan B.

Bara mina fem ören...

MVH
Alias

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).