Det här är en del i en hel serie artiklar om New Englands skogsbruk. Du hittar länkar till de andra delarna längst ner i den här tråden.
2020-06-23: Vi har uppdaterat den här tråden med senaste data från både USA och Sverige. Läs mer om vad som skiljer lite längre ner i tråden .
New England är definitivt ingen marknad för den som säljer markberedningsmaskiner eller planteringsrör. Här låter man naturen göra jobbet och i princip all ny skog kommer upp genom självföryngring. Tack vare ett fuktigt och nederbördsrikt klimat så verkar det fungera alldeles utmärkt. Vi ska försöka beskriva hur vi uppfattat den skogsskötsel vi kom i kontakt med men först lite bakgrundsfakta om skogarna i New England. Vill du läsa mer om de olika trädslagen som finns här så hittar du det i en egen tråd (länk till tråd 3, finns längst ner).
Nästan bara skog i New England
Området i USA som kallas New England ligger norr om staden New York och ut mot Atlanten. New England består av delstaterna Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut och Rhode Island. I väster gränsar det mot delstaten New York och i norr mot Kanada. Närmast kusten är det ett mycket befolkningstätt område men ju längre norrut man kommer desto glesare blir det mellan själarna. Det mesta av Maine, Vermont och New Hampshire är renodlad glesbygd och det ser likadant ut i norra delarna av delstaten New York som vi också besökte.
Nu har vi ju inte sett allt skogsbruk i den här delen av världen utan måste lägga in en brasklapp om att det kan se annorlunda ut än det vi uppfattat. Ett område som vi t ex inte besökte var norra delarna av Maine där det finns mer barrskog och bolagsmark än i resten av New England och där skogsbruket verkar drivas mer intensivt än i de delar vi besökte. De entreprenörer och skogskonsulter vi har träffat och pratat med ger dock en ganska tydlig bild av hur skogsbruket ser ut.
Inga hyggen - ingen plantering
Vi såg väldigt få kalhyggen under vår resa. De flesta skogar ser ut att ha någon form av kontinuitet och man uppfattar, i alla fall på håll, att det “är skog överallt”. Eftersom det inte förekommer några hyggen så verkar det heller inte ske någon föryngring med plantering. All föryngring sker med självföryngring av befintliga trädslag. Det sker genom att man med avverkning glesar ut eller öppnar upp bestånden. Ofta i flera steg med många år mellan (typ 20 år).
Olikåldriga bestånd
Vissa skogsägare jobbar efter en skötselprincip som kallas “Dauerwald” vilket vi skulle kalla “kontinuitetsskogsbruk”. Metoden går inte nödvändigtvis ut på att skapa olikåldriga bestånd utan kan ses mer som en utdragen föryngring där ett minskat antal väldigt värdefulla träd får bära markens förräntning under successionen medan en spretig mix av inväxande yngre träd får allt mer utrymme. Men vissa skogsägare strävar även efter att få till olikåldriga bestånd och det kan man ju säga att man får då det hela tiden finns skog i lite olika åldrar. Men det är inget egentligt blädningsskogsbruk.
Ingen röjning
Självföryngringen verkar fungera bra så det kommer upp ny skog överallt. Det som är svårt för ett svenskt skogsöga att förhålla sig till är att man inte röjer någonting i den uppväxande ungskogen. Träden får växa som dom vill och många dukar givetvis under av snötryck eller konkurrens. Man gör i princip inget med de yngre träden förrän de uppnår säljbar dimension, åtminstone som massaved. Undantaget är de småträd som ryker för vägar eller fällare när äldre träd ska avverkas och det kan kanske jämföras med någon slags korridorsskogsbruk eftersom det är ganska tätt mellan vägarna oavsett om virket körs ut med skotare eller skidder (stamlunnare).
Gallring?
Gallring är kanske inte det första begrepp vi skulle använda för de selektiva avverkningar som görs men det är nog egentligen vad det handlar om. När man går in med en avverkning så hugger man i första hand fram de prioriterade och mest värdefulla träden så att de får utrymme att växa vidare. Främst hardwood (lövträd) i form av ek, ask, glanshägg (black cherry), lönn eller gul björk men även white pine som är den vanligast tallarten. Mindre värdefullt löv som t ex pappersbjörk och bok tas ut och även sämre softwood (barr) som typ hemlock, gran eller ceder huggs bort.
Låga virkesförråd
Generellt sett så håller bestånden ganska låga virkesförråd i förhållande till markens bördighet och vad som skulle kunna stå där i mer likåldriga och mer intensivt skötta skogar. Vi såg en del bestånd efter vägarna där det troligtvis var nationalpark och där skogen stått orörd under lång tid. Där kunde det stå imponerande volymer. Sedan är det ibland lätt att lura sig på virkesvolymerna när det blir grovt löv och även grov white pine. Träden som blir kvar till sista avverkningen är betydligt grövre än vad vi är van att se här hemma så även ett glest bestånd kan hålla en hög volym. Om man däremot tittar på de genomsnittliga virkesförråden så har alla delstater utom Maine högre förråd per hektar än vad vi har hos oss. Det finns ingen kalmark eller röjningsskog som drar ner genomsnittet. Jämför man istället med Tyskland så är virkesförråden låga för den här typen av mark.
Kalkyl utan föryngringskostnader
Vi har inte sett några ekonomiska kalkyler för det amerikanska skogsbruket men om man sätter upp en modell som har 0 kr i kostnad för markberedning/plantering och 0 kr i röjningskostnad så är det klart att man klarar en betydligt lägre volymtillväxt utan att man får ett sämre nuvärde än vad ett intensivare trakthyggeskogsbruk skulle ge. De avverkningar som görs har också högre medelstamsvolymer än vad våra tidiga gallringar har.
Passivt trädslagsval
Det råder ingen tvekan om att det är stor värdeskillnad mellan olika trädslag. Ett enda grovt träd av ek, ask, körsbär eller lönn kan motsvara värdet av 30-40 kubikmeter sämre virke (lika mycket som ett svenskt gallringsuttag per hektar). Därmed finns också ett intresse att verkligen gynna dessa trädslag. Men så vitt vi förstår så gjordes väldigt lite för att styra vilka träd som etableras och som får utrymme i yngre ålder utan man låter naturen ha sin gång tills man kommer in med de första avverkningsingreppen. Ett undantag var tydligen boken som ibland sprutades bort med herbicider då den ansågs konkurrera ut mer ljuskrävande och värdefullare lövträdsarter.
Liquidation cut
En del bestånd som vi såg från vägen, speciellt i de nordligare delarna av området, hade mycket liten andel av värdefullare löv men väldigt mycket av trivial björk och ibland asp. En del av dessa områden var säkert tidiga successioner efter att marken hade varit bränd eller att det hade gjorts s k likviderande avverkning. D v s att allt tagits ner och att man inte gjort någon föryngring utan bara låtit skogen stå.
Ändrad markanvändning
New Englandområdet koloniserades tidigt av den europeiska befolkningen och från 1600-talet till slutet av 1800-talet omvandlades allt mer av marken till odlingsmark. Som mest var skogen undanträngd till halva landarealen men under hela 1900-talet och fram till idag har skogen återtagit stora arealer. Idag har flera av NE-delstaterna en andel skogsmark överstigande 80% av landarealen, mest har Maine med ca 90% av marken täckt av skog. Under senare år har dock skogsutbredningen avstannat och t o m tryckts tillbaka något p g a urbaniseringens behov av mark.
En enda stor nyckelbiotop?
Kännetecknande för alla bestånd vi sett är att de innehåller mycket död ved i alla nedbrytningsfaser. Man skulle nog med fog kunna säga att i stort sett vartenda bestånd vi besökt hade klassats som nyckelbiotop om man hittat det här i Sverige! Det här med död ved är också en av de största skillnaderna vi ser om man jämför med Sverige. I New England och delstaten New York dör lika mycket skog varje år som motsvarar 26% av den årliga tillväxten. I Sverige är den siffran 10%. Dödsorsakerna verkar främst att vara skador av snö, insekter, svampangrepp, ålder och självgallring. Det brinner också lite skog varje år men i den här delen av USA är det nederbördsrikt och därför sällsynt med bränder under växtsäsongen.
Värde istället för volym
Man kan säga att skogsskötseln i New England mer inriktas på värde än på volym. Målet är grovt timmer av värdefulla trädslag som ger såg- eller fanérstock.
Siffrorna i tabellen här nedan är uppdaterade med senaste data från både USA och Sverige. Det gäller även de siffror som anges i texten här nedan. Här finns en mer utförlig förklaringi vad som skiljer i de senaste siffrorna jämfört med tidigare data som hade några år på nacken (länk)
Tillväxt och avverkning
I tabellen här nedan kan du se lite fakta om skogsbruket i New England och New York. Motsvarande siffror från Sverige finns med som jämförelse. Arealen “Timber land”, som väl närmast kan jämföras med vår definition “Produktiv skogsmark”, är 18,4 miljoner hektar. Både areal och virkesförråd ligger på drygt 80% av Sveriges nivå. Om man däremot tittar på den årliga tillväxten så är den bara 64% av den vi har i Sverige. Det här kan antagligen tillskrivas en högre andel långsamväxande lövträd och ett mindre skötselintensivt skogsbruk. Markens bördighet borde kunna ge betydligt högre volymer.
När det gäller den årliga avverkningen så hugger man i den här regionen bara 25,4 miljoner kubikmeter per år. Det här kanske inte ska jämföras med vår bruttoavverkning på 93,4 miljoner m3sk utan troligen mer med vår nettoavverkning (gagnvirkesuttag) som ligger en bit över 70 miljoner m3sk. Oavsett så är det en låg siffra i New England/New York. Varje år så försvinner också 19,3 miljoner m3sk genom “mortality”. D v s träd som dör av olika orsaker. I Sverige är den siffran 11,7 miljoner m3sk.
Större kolsänka den svenska skogen Sverige
Det som blir kvar netto efter avverkning och mortality, och som bygger upp virkesförrådet varje år, motsvarar i New England och New York-området ca 1,6 m3sk/ha. I Sverige har vi under lång tid byggt upp förrådet med ca 1 m3sk/ha och år men den siffran sjunker nu och enligt senaste Skogsdata (2020) är den volymen nu 0,4 m3sk/ha. Det betyder i klartext att skogen i nordöstra USA nu bygger upp fyra gånger så stort virkesförråd per hektar och år i jämförelse med Sverige. Sedan, beroende på hur man betraktar den döda veden jämfört med virket som tas ut som industrived, kan den här siffran ökas ytterligare till USAs fördel. Den döda veden behåller troligen sitt kol avsevärt längre än den ved som används till bränsle-, pappers- och cellulosaprodukter.
Stor potential i USA Northeast
Hur man än vänder och vrider på siffrorna borde det ändå innebära att den här delen av USA har en stor potential att producera mer industrived den dagen efterfrågan (och priserna) stiger.
Här finns en tabell där vi jämför lite skogsliga fakta mellan Sverige och delstaten NewYork tillsammans med delstaterna i New England (Maine, New Hamshire, Vermont, Massachusetts, Connecticut och Rhode Island):
Delstater | New England + NY* | Sverige** |
---|---|---|
Produktiv skogsmark/timberland ( % av landytan ) | 69 | 58 |
Andel privatägd | 74 | 75 |
Andel public | 26 | 25 |
Tribe | - | 0 |
Timber land ( milj ha ) | 18,3 | 22,3 |
Förråd ( milj m3sk ) | 2685 | 3116 |
Tillväxt per år ( milj m3sk ) | 73,6 | 115,0 |
Årlig avverkning, brutto ( milj m3sk )*** | 25,4 | 93,4 |
Mortality/död per år ( milj m3sk ) | 19,3 | 11,7 |
Förrådsuppbyggnad/år ( milj m3sk ) | 28,9 | 9,9 |
Förråd/ha ( m3sk ) | 147 | 140 |
Tillväxt /ha & år ( m3sk ) | 4,0 | 5,2 |
Avverkning/ha & år ( m3sk ) | 1,4 | 4,2 |
Mortality/ha & år ( m3sk ) | 1,1 | 0,5 |
Förrådsuppbyggnad/ha & år ( m3sk ) | 1,6 | 0,4 |
Tillväx i % av förråd | 2,7 | 3,7 |
Avverkning/år i % av förråd ( % ) | 0,9 | 3,0 |
Mort/år i % av förråd ( % ) | 0,7 | 0,4 |
Avverkning/år i % av tillväxt ( % ) | 34,5 | 81,2 |
Mortality/år i % av tillväxt | 26,2 | 10,2 |
Förrådsuppbyggnad/år i % av tillväxt | 39,3 | 8,6 |
Förrådsuppbyggnad/ år ( % av förråd ) | 1,1 | 0,3 |
Förrådsuppbyggnad/år ( % av tillväxt ) | 39 | 9 |
Källa:
USA: USDA/FIA 2017
Sverige: SLU, Riksskogstaxeringen (Skogsdata 2020) utom avverkningssiffran som kommer från Skogsstyrelsen/SCB
Här hittar du de andra trådarna i vår artikelserie från New England:
1. Skogsforums serie om skogsbruket i nordöstra USA
3. Många olika trädarter i New Englands skogar
4. Virkesmarknad och priser i New England & New York
5. Avverkningsteknik i New England och New York
6. CTL-avverkning med fällare, processor och skotare, Maine (video)
7. CTL-avverkning med skördare & skotare, Vermont (video)
8. Helstamsavverkning med fällare & skidder, New York (video)
9. Leaf Peeping - höstfärger som intäktskälla
10. Att vara skogsägare i New England
11. Hancock Lumber - Amerikanskt tallsågverk (video)
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto