Skogsnyheter

Stockholm får två centrala kvarter med höga trähus

2 inlägg 1220 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Stockholm får två centrala kvarter med höga trähus

Fredrik Reuter  
#539494 Ett av världens största trähusprojekt kommer påbörjas i stadsdelen Haga som ligger i centrala Stockholm, detta redan nästa månad (januari 2019). Detta meddelar nu Veidekke efter att kommunfullmäktige gett klartecken till projektet som fått namnet Cederhusen.

- Vi är väldigt glada över den här möjligheten, att med modern teknik och hög kvalitet i gestaltning få smycka Stockholms profil med ett nytt landmärke i massivträ, säger Cecilia Seavers, affärschef Folkhem.


Det är totalt fyra byggnader som kommer uppföras i två kvarter och kommer byggas på taket av tunnlarna för E4/E20 och Värtalänken, typ mellan Norrtull och Karolinska sjukhuset. 234 lägenheter och åtta lokaler på totalt 21.500 kvadratmeter kommer projektet omfattas av totalt.

En av anledningarna till att de väljer träkonstruktion är att husen måste vara lätta för att tunnlarnas tak ska klara belastningen. De fyra husen kommer få mellan 10 och 13 våningar.

Projektets namn hintar om att fasaden kommer få panel av cederträ, detta likt de hus i Sundbyberg som Folkhem redan har uppfört och som ritats av Gert Wingårdh.
Mest troligt är då att delar av den förnybara råvaran tas från USA:s västkust och kanske genom Moelven. @rokon har skrivit om detta i tråden Western Red Cedar.

Lite synd kan jag nog tycka, det hade varit häftigt om de valde helt Svensk råvara för detta projekt, ett exempel på fasad skulle kunna vara högvärmebehandlad gran, eller varför inte dito ask eller bok?Som vi skrivit om tidigare kan vara inne i ett skifte där trä kommer uppmärksammas allt mer framöver. Frågan är då hur skogsägarna ska agera för att hänga med på tåget, några idéer?

http://veidekke.se/om-oss/nyheter-och-m ... e29650.ece

Mer på Skogsforum:

Höga hus i trä, snart 350 meter

Betong står för 8% av koldioxidutsläppen globalt
   TS
Skogsnolia 2023
Avatar Fallback

Re: Stockholm får två centrala kvarter med höga trähus

rila  
#539536 Skulle vara intressant/lärorikt att ta del av brandskyddsbeskrivningen på dessa fastigheter. Historiskt har det varit till en fördel att tex låta en vind brinna av istället för att släcka. Räddningstjänsten har ofta arbetat i längre i Br1 än bärighetskravet pga betongkonstruktion. Lätta konstruktioner robusthet kontra tunga(betong), hantering/drift/underhåll av brännbara matr kontra obrännbara. Intressant.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).