Jag lyssnade på ett intressant föredrag på Linnéuniversitetet i Växjö i början av veckan. Forskarna Alma Strkonjic och Harald Säll berättade om ett projekt för att kartlägga aspens kvalitétsegenskaper och hur det kan sorteras. Både som tändsticksvire men även för byggändamål. Utgångsläget var att vi inte kan förvänta oss att tändsticksindustrin kan bära ett ökat utbud av aspvirke utan att det behövs nya användningsområden. Idén var att asptimmer istället kan skickas in i produktionsflödet för konstruktionsvirke. Aspen utgör i o f sig bara 1 % av virkesförrådet i Sverige men det kan finnas klimatskäl att titta på just aspen (se längre ner i tråden) som ett framtida produktionsträd.
Aspens virkesegenskaper är snarlika granens när det gäller böjhållfasthet, densitet och styvhet. Kanske t o m lite bättre. Beständigheten är också minst lika bra som granens och därför skulle man lika väl kunna bygga med asp där man idag bygger med gran. Problemet är att vi inte vet hur man ska kvalitetssortera asp och det är här Almas och Haralds forskningsprojekt kommer in. De försöker hitta mätbara, yttre egenskaper för att klassa virkets lämplighet till bl a byggsektorn.
Hög tillväxt minskar inte kvalitén
En fin sak med s k ströporiga lövträd, dit aspen hör, är att densiteten och styrkan inte minskar även om träden växer riktigt snabbt med flera cm breda årsringar varje år. Det innebär att hybridasp som kan växa med 20-30 m3sk/ha under bra förhållanden och med korta omloppstider kan få lika bra kvalitetsegenskaper (böjhållfasthet, densitet, styvhet) som välskött gran från bra boniteter. Dessutom blir det ganska lite kvist i ett träd som skjuter flera meter långa årsskott per år. Det här kan ju då öppna nya intressanta och lönsamma möjligheter om man kan få grantimmerpriser för hybridasptimmer. Det lär ju förbättra den produktionskalkylen högst avsevärt
Klimatvinnare
Det diskuteras allt mer om hur skogsbruket ska anpassas för ett varmare och förändrat klimat framöver. Här ser forskarna aspen som en klimatvinnare. Asp är ett av jordens mest spridda trädslag och aspen klarar att växa inom en stor spännvidd av klimatzoner och olika förutsättningar
Stängsel ett måste - i alla fall första generationen
Aspens minst goda egenskap (i alla fall om man är skogsägare och vill odla virke) är att den är ett utmärkt viltfoder. Det är lönlöst att försöka etablera asp genom plantering utan att hägna in. Det går knappast ens att få upp självsådd asp på ett hygge heller utan hägn. Däremot kan det mycket väl gå att få upp nästa generation utan att stängsla eftersom aspen skjuter enorma mängder rotskott som dessutom snabbt växer förbi beteshöjd.
Är det någon som har testat hybridasp och har erfarenheter av sådan odling?
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto