I vår uppstartstråd ovan så begav vi oss i februari 2018 till Mölnbacka som ligger i Forshaga kommun i Värmland. Det var på inrådan av SLU som hittat höga träffar i ett skogsområde och ordagrant var ordern: “Åk dit och mät, här är kan Sveriges högsta träd finnas”. Något vi valde att inte ta upp i uppstartstråden var att vi med lasermätaren från Haglöf fick en träff på ganska exakt 50 meter på ett av träden. Men vi lade locket på och detta på grund av att varken jag eller Torbjörn var några hejare på att användare höjdmätaren. Vi bestämde istället att boka tid med Tåndemåla. Sedan blev det mycket snö och sedan mycket varmt. Det var först i onsdags som vi fick möjlighet att få dessa granar riktigt mätta.
Och nu kan vi alltså säga att Sveriges just nu högsta gran står i Mölnbacka. Den är nu mätt ett femtontal gånger varav flera gånger med träffar över 50 meter. Tåndemåla, eller Fredrik Melakari som han egentligen heter, sätter en verifierad höjd på granen på 49,4 meter.
Granen som troligtvis började sin resa mot toppen såg dagen ljus runt 1890. Den bedöms alltså vara mellan 120 och 130 år gammal. Den växer i början av slänt som vetter mot öst och som har både hyperit och grönsten i marken. Av och till är det väldigt blött också, så vatten finns det gott om. Vi bedömer den till +100 cm i brösthöjdsdiameter och därigenom borde den ha en volym på runt 14 kubikmeter. Enligt Fredrik som siktat mot toppen många gånger på denna gran nu så är den vid god vigör och har i år ett toppskott på uppskattningsvis 30 cm.
Hyperiten skapar helt klart unika möjligheter för skog att växa både långt och med kvalitet. Här nedan är en skärmdump som visar var det kan finnas höga träd i Värmland. Jämför sedan med bilden som finns i tråden Hyperit, Grönsten och dess inverkan på skogsmark och man inser ganska snart att hyperiten bidrar starkt till enorm växtkraft.
Det är helt klart en mycket speciell känsla att vandra runt i detta bestånd. Raka, grova och långa granar som avlöser varandra i en minst sagt utmanande terräng med extrema blockmarker varvat med blötpartier.
Vi har faktiskt hittat på en gammal basväg som vittnar om att det bedrivits skogsbruk i slänten. Men med tanke på djupet på denna gamla basväg så förstår vi nog att det har låtits bli att slutavverkas. Troligtvis krävs rejält med tjäle om man ska kunna köra skogsmaskiner där inne, om ens det räcker då det verkar finnas otroliga mängder vatten som dessutom är i rörelse hela tiden rinnandes längs branten.
Mölnbackagranen som vi nu väljer att döpa granen till är en helt vanlig gran av arten Picea Abies (Norway Spruce). Med sina knappa 50 meter i höjd så anser vi nu att den innehar längdrekordet för nu stående träd i Sverige. Tills motsatsen bevisas vill säga. Vi hoppas att våra rekordjakter smittar av sig och att det kommer fram nya unika träd som vi inte vetat om, det vore kanonkul.
Med tanke på det unika beståndet och nu också med ett Sverigerekord så har vi börjat planera för en exkursion längre fram. Då kan fler galningar som oss träffas i beståndet och vi kan diskutera och mäta vidare, gillar du unika skogsbestånd så vill du nog inte missa detta - skriv några rader här i tråden om du är intresserad!
En exkursion i Mölnbacka gäller inte heller bara Sveriges högsta gran. Eftersom området domineras av hyperit i berggrunden så finns det mycket intressant att titta på. Ett exempel är det lärkbestånd som sparats och som innehåller skapligt grov lärk.
Ett annat bestånd är där den döda grovgranen ligger som @clippie har skrivit om i tråden Skogsforums jakt på rekordgranen 50+ (video). Inte bara denna gran är häftig, det finns ett gallringsbestånd som är värt att kolla in närmare här också...
Som du ser i videon nedan (Torbjörn postar denna när den är klar) så har vi inte bara varit i Mölnbacka denna gång. Det finns många granar som konkurrerar med Mölnbackagranen i längd och de områden de står i är såpass unika att de kommer kräva egna trådar - håll dig ajour på Skogsforum så missar du inget!
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto