Skotare

Skotare för flismaskinsbygge?

19 inlägg 6584 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skotare för flismaskinsbygge?

Forsgren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29314 Planerar att bygga en mindre flismaskin, har funderat på antingen en Timberjack 810 eller 1110 kring årsmodell 00 även andra märken kan ju fungera, men det är kring dessa storlekar vi tänkt oss.. Den skall gå att använda i skogen för flisning av klippt material i gallring eller liknande, dvs inte en stor tung sak som bara står vid välta..
1110:an lär ju va klumpigare och tyngre men har större hjul och lite mer utrymme för tugg och flis..
En 810 med 600 hjul är ju betydligt smalare än en 1110 med 700 hjul som verkar va det vanligaste, men det har kanske ingen större betydelse?

Har aldrig ägt eller kört "riktig" skogsmaskin så idéer och synpunkter från mer erffarna förare mottages tacksamt!   TS
Avatar Fallback
Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29333 Hej du,anser nog att 810 är i klenaste laget,bättre satsa på en större,varför inte en 1410 med 600 däck du kan ju anv.magnumband när det är mjukt finns olika fälgalternativ som ger lite olika bredd.

Användarvisningsbild
Engstrand  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29346 Ska man köra i bestånd så lär de väl vara lite krångligt med en "vanlig" tugg med inmatninten på ena sidan. Lär du nästan köra varje väg 2 gånger. Liknande denna som du kan vrida inmatningen lär ju vara optimal i de fallen.
http://www.blocket.se/vi/16347079.htm?ca=5_s

Avatar Fallback
Forsgren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29359 Simba: Klenaste laget, motorn eller är själva maskinen för vek?

Engstrand: Jo att tuggen sitter på ena sidan är ju inte det optimala men det fungerar, det är så vi kör idag. Varje väg måste ju ändå köras många gånger då det brukar bli många m3 om det är tät och lång skog.

Det fanns två chipset på blocket den ena begärde dom 1,6 för och den andra 1,8 miljoner, känns lite dyrt för en maskin som gått kring 20000 timmar.

Å sen är nog inte bärigheten på chipset den bästa heller, dom väger 20 ton tomma och det med 22,5 hjul.. då blir ju en 1110 lättare och den har ju 26,5 hjul.

Men hur är en 1110 att köra i en gallring som normal skotare, är den stor eller går det till och med lika bra med en 1410?

   TS
Avatar Fallback
Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29362 Ang. 810 så anser jag att den och valmets lilla är perfekta för det som dom är menade för,men att bygga på så är "väggen emot"överallt om man säger så.Klena motorer,klen midja och små hydraulflöden,låga däck osv Det håller ock räcker till som skotare och ev.energiklippsmaskiner men när man behöver mera effekt och hydraulflöden är det bättre att börja från något större som dessutom har plats att ev.sätta ännu större motor och större pump.Sen kanske man måste förlänga ramen för å få plats med tugg och balja och hursomhelst så går vikten upp och då behövs 26.5 hjulen.Chipseten ska du glömma det säger jag trots att jag bor bredvid fabriken men deras vansinniga iver med helhydrostat har aldrig fungerat,bara värmeproblem och den boggi som går lättast får all kraft.

Användarvisningsbild
Engstrand  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29366 810an är ju bra mkt. grövre bygd om du ställer den bredvid en 820. Därmed väger den väl nåt kilo till också.
Men om du ser till bredden så är de väl baljan som kommer att ta i träd före hjulen? Blir väl ganska hög å då tar de lite plats om man går över en sten lr. stubbe så maskinen lutar.

Användarvisningsbild
Mowi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29373 kanske en rottne f-9a kan va något?

Avatar Fallback
Forsgren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29384 Simba: Jo men en liten maskin känns ju bättre i en gallring, men det skiljer ju inte mycket i bredd på en 810 med 700 och en 1110 med 600 däck..

Mer hydraulföde osv behövs inte för flishuggens skull då "fliskassetten" har eget hydraulsystem. Men en klen midja kan ju inte vara en fördel på en flismaskin.

Är nog få maskiner som inte har några brister, men problemet med varm olja lär ju inte direkt bli bättre av att maskinen gått 20000 timmar..
Och så är det ju roligare att bygga något själv, så chipset är struken.. :wink:

Engstrand: Njao kanske, men baljan skall göras konisk så att den är smalare i överänden.

Mowi: Jo vi har nog snart funderat på alla maskiner, men vad har f-9:an för fördel mot 810:an? f-12 eller Rapid G står också på listan över möjliga maskiner. Men tror det är lättare att få tag i en grön..

   TS
Avatar Fallback
Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29414 Ahaa nu missförstod jag dej lite,jag trodde du skulle ha bara en motor,men husomhelst håller jag fast att du behöver 26,5 däcken eftersom det blir tungt och 1110 är då inget dumt alternativ.Vi har vissa planer på nåt motsvarande men tänker då på enmotoralternativ,ev.1410 som man skulle byta motorn mot nå större och hitta nå lämpligt pumpalt.så att man kunde undvika en pumpfördelningsväxellåda,och få en hugg som kunde matas från bägge sidor.Nackdelen blir ett långt ekipage men kanske Rottnes styrbara vagn kunde va en lösning?Får varva mässorna i sommar (nolia och metko)och se om man kan själa lite tips av nån... 8)
Är lite bekymrad över att ha en extra motor i svansen,väger en hel del och sen har vi ju brandrisken.

Avatar Fallback
Forsgren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#29436 Jo 26,5 däck är nog nästan ett krav.
Vi har också funderat på en maskin med endast en motor, men det blir lite för mycket konstruktionsjobb så vi tar nog omvägen via en mer konventionell flismaskin först :)
Men denna skall ju förhoppningsvis bli ganska lätt jämfört med dom flesta andra maskiner, motorn till flishuggen blir nog på strax under 200hk. Kika på http://www.tsproduktionab.se/ längst upp på sidan med bilder finns något som liknar det vi funderat på att bygga, huggen vi tänkt använda är just en sådan från TS.
Det flispaket som är på bilderna sitter nu på en förlängd rottne med styrbar vagn som vi varit och kikat lite på, är nog ingen dum idé att ha den styrbara vagnen.
Det finns nog lika många lösningar som det finns flismaskiner, gäller bara att välja ut dom bästa lösningarna.. :roll:

   TS
Avatar Fallback
Simba  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#30239 Hej igen,har grunnat lite på huggen.Jodå det där ser ju helt ok ut,nackdelen är ju förstås att det blir ganska långt men huggpaketet kommer säkert å funka.Hur skulle de va å sno Ponsses ide me en extra axel ?Då kunde man anv. 600 däck men ändå hållas uppe på blötmarkerna.Onekligen lite synd att ingen seriös tillverkare kan erbjuda ett färdigt paket utan att man måste själv plocka ihop av olika leverantörer och det vet man ju att leder till problem framöver med garanti och service.Såg ett bygge som hade 4 skärmar i hytten och då blir man ju å fundera :shock:
Som kran kanske Movi är bäst idag,1110 skotarkran har kanske inte bästa geometrin för å mata in virke nära pelaren. :roll:

Användarvisningsbild
Mowi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31642 Här är en maskin till salu http://www.blocket.se/vi/16815113.htm?ca=17_s

Avatar Fallback
Bonden/Ramnäs  
#31662 ska ni köra trädelar eller grot? det där huggpaketet var det skivhugg på va?

Avatar Fallback
Forsgren  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#31671 Är nog mest tänkt för trädelar, men lite grot lär nog åka igenom också..
Jo en skivhugg är det..

   TS
Avatar Fallback
Bonden/Ramnäs  
#31703
Forsgren skrev:Är nog mest tänkt för trädelar, men lite grot lär nog åka igenom också..
Jo en skivhugg är det..


är skivhugg bra på grot vi kör med en bruks 805ct den går faktist bra på allt

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).