Vinstmarginalen för Q3 landar på 13% (6% 2023) och för delåret blir den 9% (9%). Ganska bra för att vara lågkonjunktur ändå.
Tittar man på de enskilda verksamhetsdelarna så är det massaverksamheten som drar resultatet. Affärsområdet Wood går back med 16 miljoner kronor eller motsvarande ca -1 procent av omsättningen medan Södra Cell har en rörelsemarginal om 26% under Q3. Tittar man på delåret jan-sept så visar Södra Cell samma rörelsemarginal om 18% vilket betyder att massamarknaden har förstärkts betydligt under Q3 jämfört med föregående kvartal. De skogsbolag som rapporterat tidigare har indikerat en fallande massamarknad men det gör egentligen inte Södra i sin delårsrapport. Däremot skriver de att det finns ett motstånd mot fortsatta prishöjningar:
Marknaden för pappersmassa är fortsatt god men prisökningar möts nu med ett visst motstånd
Södra Wood
Tittar man enskilt på sågverksdelen så går den i stort sett plus-minus noll under senaste kvartalet (-1%). För motsvarande kvartal i fjol landade Wood in på 3,6% i positivt resultat så här har det skett en försämring. Tittar man däremot på delåret jan-sept så ligger Wood på 1,6% i rörelsemarginal 2024 jämfört med 0,5% 2023. Summa summarum så bidrar inte Södras sågverk med någon egentlig vinst till verksamheten varken i år eller i fjol men då ska man ha med sig att Södra har höjt grantimmerpriserna med 330 kr/m3fub hittills i år och med 140 kr/m3fub i fjol. Mot denna bakgrund så måste man ändå säga att det är skapligt jobbat att inte hamna sämre till i rådande läge. För skogsägarna innebär det ett rejält förstärkt kassaflöde här och nu i och med höjda timmerpriser.
Värdet på Södras skogsinnehav
En sak som inte framgår i Södras redovisning av resultatet (i alla fall inet som jag kan utläsa) är om någon del av rörelseintäkten kommer från uppräknade värden på Södras skogsinnehav. Det här har föranlett diskussioner kring de börsnoterade skogsbolagen och även hur de har värderat sitt skogsinnehav. När det gäller Södra så handlar ju det mesta av skogsinnehavet om medlemmarnas skog och det finns ju givetvis inte redovisat i Södras delårsrapporter. Men Södra som koncern har ju ett eget skogsinnehav, i framför allt Baltstaterna, och det redovisas som "Biologiska tillgångar" i balansräkningen. Dessa tillgångar värderas 30 september 2024 till 4 690 miljoner kronor vilket är en ökning med 632 miljoner kr sedan samma tid 2023. Jämfört med värdet vid årsskiftet så är det en ökning med 40 miljoner kr. Södra skriver själva i en not till redovisningen att det mesta av ökningen härör från ytterligare förvärv samt valutakurseffekter. Oklart dock om det är siffror som tas in i rörelseresultatet eller ej.
Det bedömda verkliga värdet per 30 september 2024 på Södras växande skog uppgår till 4 690 MSEK (4 650 per den 31 december 2023). Förändringen i balansräkningen uppgår till 40 MSEK (129), vilket främst avser valutakurseffekter samt förvärv av växande skog i Baltikum.
Det verkar i alla fall som att Södra fortsätter att köpa skog i Baltikum även om det inte är något som kanaliseras ut offentligt via press- eller medlemsinformation. Det skulle vara intressant att veta hur dessa investeringsbelut fattats? Det är väl knappast något som varit uppe på föreningsstämmorna utan är väl antagligen beslut som fattas av ledningen och styrelsen?
KL-trä i eget affärsområde
Södra skriver också i sin delårsrapport att verksamheten med KL-trä samt energi och kemikalier ska ges egna affärsområden men jag antar att det är något som kommer att synas i redovisningarna först 2025.
Vi har under kvartalet tagit viktiga steg för att etablera våra nya affärer inom energi och kemikalier samt korslimmat trä som egna affärsområden.
Just KL-trädelen och byggsystemen ska bli intressant att följa. Här finns både möjligheter och utmanigar men framför allt en stor framtida marknadspotential.
Här hittar ni Södras delårsrapport om ni vill studera siffrorna och vad som sägs:
https://mb.cision.com/Main/682/4057227/3078204.pdf