Stihl MS 201,241,261,362, RS460,480,490, Jonsered 2253WH
Skogsola skrev:Ni får väl tala om hur ni vill ha det. Hur svårt kan det va? Avtala om t.ex minst 20 m2 grundyta efter gallring.
Torbjörn Johnsen skrev:Jag tror inte att det är så lätt för en skogsägare att vara en tydlig beställare alla gånger. Det krävs skapligt med kunskap och förmåga att hantera relaskop, gallringsmallar och liknande. Jag kan bara referera till när vi gjorde de sista Gallringsdagarna söder om Jönköping 2018. Där hade vi själva mätt upp och gallrat flera områden md 35% gallringsuttag (30-årig välskött tallskog på en T28). När man gick runt på slingan och lyssnade på vad besökarna diskuterade så var det många som var av uppfattningen att det tagits på tok för lite och en del som skämtade om att "här är det väl inte gallrat".
Flera av dessa ytor var enligt Skogskunskaps "Gallringsplan" (tyvärr nedlagt) färdiggallrade och skulle inte gallras något mer innan slutavverkning runt 80-årsåldern. Alltså stå orört i 50 år och bara producera. Här kan ni se sammanställningen från 2018. Kolla t ex jämförelseytorna 1, 2 och 11.
Beskrivning jämförelseytor - Gallringsdagarna 2018
Här kommer hjälpmedel som t ex NFAs gallringsstöd (NFA - Minskade gallringsuttag med hjälp av ny laserteknik) att vara till stor hjälp. Med stöd av detta kan man säga att en av de stora utmaningarna som skogsägarna har är att "hålla emot" när det gäller andragallringar. De görs ofta slentrianmässigt baserat på schablonartade råd i skogsbruksplanen och sällan efter rejäla uppmätningar i fält med stöd av gallringsmallar.
Hur många skogsägare får idag en återkoppling med beståndsdata efter gallring? Är det någon virkesköpare som erbjuder detta?
Tralsmo skrev:Mycke bra sammanfattning alias.
En följdfråga blir ju:
Är man intresserad av skog eller är man inte de?