Nu har Vida satt sitt gallringserbjudande på pränt på sin sajt och där skriver man bl a:
Vi på Vida ser allt för ofta föryngringsavverkningar med låga volymer och det kan bero på olika faktorer såsom stormskador, insektsangrepp och upprepade hårda gallringar som har minskat både volymen och tillväxten i beståndet. För att bättre utnyttja markens tillväxtpotential och skapa virkesrika bestånd med hög kvalitet har vi samarbetat med Skogforsk för att modellera olika gallringsmetoder. Målet är att skapa stabila bestånd med hög timmervolym utan att minska nuvärdet.
I ett exempel som finns på Vidas sajt visar man hur ett gallringsuttag om ca 25% (totalt 75 m3, oklart vilken enhet), i två gallringar fram till max 18 m höjd, jämfört med 30-40% uttag (100 m3 uttag i traditionell gallring) skulle ge ca 45 m3 högre slutavverkningsvolym vid slutavverkning. Man "växlar" helt enkelt 25 m3 med ett lågt rotnetto mot 45 m3 med ett betydligt högre rotnetto men längre fram. en bieffekt blir bättre sammanhållet bestånd med mindre känslighet för skador. En annan "bieffekt" som Vida kallar "positiv klimateffekt" är att man ökar kolsänkan i sin skog fram till slutavverkningen. Något som skogsägaren teoretiskt sett skulle kunna sälja till en annan aktöd den dagen det finns en fungerande marknad för sådana affärer.
Vidas mål är helt klart att få mer timmer (och klentimmer) i slutavverkningsskogen och att timmer från slutavverkning ska vara skogsägarens primära kassaflöde (om det nu inte redan är det?). Vida beskriver sitt försiktigare gallringsprogram så här:
En Vida gallring innebär ett mål på två gallringar före en medelhöjd på cirka 18 meter, med den sista gallringen i mitten av omloppstiden, och att framför allt undvika sena gallringar. Åtgärderna ska fokusera på att ta bort skadade träd och felaktiga trädslag, samtidigt som växtliga träd kommer att lämnas kvar. Målet är att ha fler stammar kvar per hektar än vad som kanske varit norm de senaste 20 åren. Genom att hålla bestånden tätare får vi flera positiva effekter, bland annat högre tillväxt och mindre stormkänslighet. Beståndet tål även en skada bättre när det är tätare. Mindre områden kan lämnas utan gallring om det är nödvändigt för att inte orsaka markskador eller för stora uttag.
Frågan är hur Södra kommer att respondera på Vidas satsning på minskade gallringsuttag? Södra har ett stort massavedsbehov och en tight råvaruförsörjning till sina bruk. En hel del av massaveden kommer från Vida (i utbyte mot sågtimmer). Om en skogsskötsel med försiktigare, eller kanske hellre sagt högst rimliga gallringsuttag, blir önskat och vedertaget bland Götalands skogsägare kan det drabba Södra dubbelt. Dels så kommer det mindre massaved från Vida och dels finns risken att medlemmarna ställer samma krav på Södras gallringar. Att gallringstrycket minskar tror vi är bra och det kommer att vara gynsamt för skogsägarna på inte allt för lång sikt.
Läs mer om Vida-gallring här:
https://www.vida.se/topical/vida-gallri ... merskogar/
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto