Skogsekonomi

Dags att skrota vinstdelningsmodellen?

5 inlägg 1086 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Dags att skrota vinstdelningsmodellen?

Torbjörn Johnsen  
#854655 Vi hade detta ämne som tema i vårt nyhetsbrev som skickades ut idag. Anledningen var att vi under flera veckor har både pratat och skrivit om den allt mer ohållbara situationen som råder runt Norra Skog. Sveaskog med flera har höjt virkespriserna flera gånger under året inom Norra Skogs verksamhetsområde. Trots detta så kämpar Norra envist emot prishöjningar och försöker istället marknadsföra sin vinstdelningsmodell. Men frågan är hur länge detta håller? Och i förlängingen: hur kommer skogsägarföreningarnas vinstdelningsmodeller att klara det omvandlingstryck som råder i den svenska virkesmarknaden, drivet av ett latent råvaru-underskott med stigande virkespriser som följd?

Vd:arna för både Norra och Mellanskog har uttalat sig offentligt om att dagens unika virkesmarknad är (eller borde vara) tillfällig men alla tecken tyder istället på att vi nu egentligen har fått en mer normaliserad situation på virkesmarknaden i Sverige, med priser som är jämförbara med finska, baltiska och kanske t o m tyska rundvirkespriser. Detta i en lågkonjunktur. Det är brist på skogsråvara i hela Europa. Till och med branschorganisationen skogsindustrierna pratar om ett paradigmskifte där både råvaru- och trävarupriserna ligger högre än i tidigare konjunkturnedgångar. Sannolikheten för ett prisfall för timmer och massaved kan därmed inte anses som speciellt stor. Och frågan blir då hur skogsägarföreningarnas affärsmodeller med vinstdelning kommer att klara denna omställning. Vad tror ni?

Jag lägger in texten om vinstdelningsmodellen som vi publicerade i det senaste nyhetsbrevet här nedan, som underlag för en förhoppningsvis intressant diskussion:

---

Har skogsägarföreningarnas vinstdelningsmodell blivit ett sänke i dagens marknad med råvarubrist? Det finns mycket som tyder på det. Vinstdelningen betyder att man försöker optimera vinsten i rörelsen (industrin) och sedan delar man ut en del av denna vinst till ägarna/medlemmarna. Med ökande virkespriser blir det svårt för både bolag och skogsägarföreningar att optimera vinsten genom att köpa billigt virke. Man får så vackert betala för att få sin råvara. Vinstmarginalen flyttas därmed ut från industrin till skogsägarna. För skogsindustribolag är det här givetvis problematiskt och det ger en negativ påverkan på aktiekurser och utdelning till ägarna.

Men för skogsägarföreningarna borde det här inte vara ett problem? Det är ju medlemmarna som istället får en större del av vinsten. Direkt i samband med avverkningen och inte efter bokslutet. En hundring extra per m3fub rakt in på kontot är mumma för skogsägaren. En hundring mer i vinst per m3fub ger kanske 40 kr till skogsägaren, varav bara hälften delas ut till skogsägarens konto. Resten sitter kvar i föreningens balansräkning som arbetande kapital.

“Problemet” med ett högre virkespris till skogsägaren är att industrin måste vara mer effektiv och konkurrenskraftig för att inte föreningen (eller bolaget) ska gå back. Här ser vi nu en eskalerande problematik för skogsägarföreningen Norra Skog. Sveaskog och andra aktörer har höjt virkespriserna i hela Norrland flera gånger i år. Medan Norra Skog fortsätter att propagera för att skogsägarna ska få betalningen via sin vinstdelningsmodell. SCA och Holmen kan skratta hela vägen till banken varje gång Norras ledning försvarar de låga priserna med vinsdelningsmodellen. Paradigmskiftet i virkesmarknaden är redan här. När kommer det att ske för skogsägarföreningarnas affärsmodell?

---



   TS
Landshypotek Bank
Användarvisningsbild

Re: Dags att skrota vinstdelningsmodellen?

svampbob  
#854663 Kan det vara så att Norra skrev ett långt kontrakt på att leverera råvara till Metsäs bruk i Husum samtidigt som man köpte in sig i bruket och att det priset på råvaran inte längre är marknadsmässigt?

Avatar Fallback

Re: Dags att skrota vinstdelningsmodellen?

Axl  
#854670 Det blir lite märkligt ibland, tex under corona när sågverken tjänade massor av pengar så kändes det som att Mellanskog tyckte det var bra att Setra tjänade pengarna istället för att höja timmerpriset. Sen slog man på stort med rekordutdelning! Men jag tror det bara det är ca 50 % av medlemmarnas timmer som går till Setra och bara 49 % av utdelningen från Setra som går till Mellanskog. Så för skogsägarnas del känns det som att det hade varit bättre att pressa på för högre priser direkt på virket istället för att dela ut en liten del av det i efterhand.

Användarvisningsbild

Re: Dags att skrota vinstdelningsmodellen?

Torbjörn Johnsen  
#854689 När virket har varit dåligt betalt och industrin har tjänat pengar så har vinstdelningen varit ett sätt för medlemmarna att få del av denna. Idag tjänar industrin sämre (om de inte kan växla upp sin förädling/försäljning) för att de måste betala mer för råvaran. Skogsåvaran prissätts nu, precis som industrins produkter alltid har gjort, efter tillgång och efterfrågan. För att aktiebolagen ska vara attraktiva att investera i (egentligen låna ut pengar till) måste de ge en skälig avkastning så att aktieägarna får ränta på sitt kapital. På samma sätt måste antagligen föreningarna betala en ränta på medlemmarnas insatskapital. Exemplet med Norra Skog visar att det här blir otroligt utmanande att klara av om man inte kan öka värdet på den råvara man köper in. Att både betala ett marknadsmässigt pris för virket och en avkastning på "investerarnas" kapital. Det kommer inte att finnas utrymme för dåliga affärer i framtidens skogsindustri.

Tips till Mellanskog:
Sälj er andel i Setra, sätt pengarna i kapitalförvaltning och handla fritt med ert virke till de som är beredda att betala marknadspriser.

   TS
Avatar Fallback

Re: Dags att skrota vinstdelningsmodellen?

Sandström87  
#854691 Det tråkiga nu med sjunkande marknadspris på färdigsågat är att en del företag kommer att försvinna, personer blir arbetslösa. Och konkurensen på rundvirkesmarknaden blir mindre.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Annons:
Vreten skogsvagnar
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).