SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skogsekonomi

Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

56 inlägg 19692 visningar 21 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#854061 Vi har åtskilliga gånger pratat i vår podd Skogsfredag om den orimliga prisskillnaden på rundvirke mellan norra och södra Sverige. Men om man hårdgranskar denna prisskillnad så kokar den ner till att framför allt vara en prisskillnad mellan skogsägarföreningens priser. Södra skogsägarna, Mellanskog och lillföreningen VVDS har höjt virkespriserna flera gånger under 2024. Senaste gången Norra höjde priset på timmer och massaved verkar vara i början av 2023. Andra aktörer i norra Sverige, med Sveaskog i spetsen, har utnyttjat marknadsläget och även de dragit upp sina priser. Nu senast Sveaskog som meddelade en ordentlig prishöjning på både timmer och massaved i hela Norras verksamhetsområde. Listpriserna blottar nu en avgrundsjup prisskillnad mellan Norra och övriga aktörer och frågan är om vi även här ser signaler om att Norra brottas med riktigt allvarliga problem i sin verksamhet?

Efter Sveaskogs höjning betalar de enligt listpris 600 kr/m3fub för barrmassaved och 630 kr/m3fub för björkmassaved i hela Norra Skogs verksamhetsområde. Motsvarande priser enligt Norras prislista är (29 aug 2024) 400 resp 430 kr/m3fub. Sveaskog har alltså ett listpris som ligger 50% högre än Norras. Nu brukar ju företrädare för Norra hävda att de har stora premier att erbjuda (den som t ex har bra bärighet) men Sveaskogs priser är troligtvis inte heller färdigförhandlade. Just det här resonemanget att hänvisa till premier som inte redovisas öppet gör ju Norra Skog till en av de hemligare virkesköparna i regionen. Här har Södra blivit ett föredömme i sin ambition att visa mer transparenta priser. På Södras sajt redovisas öppet hur högt priset har varit inkl premier de senaste tre, sex och tolv månaderna.

Hemliga prishöjningar
Så vitt jag kan se så har Norra Skog inte annonserat någon prishöjning sedan början av 2023. Det enda undantaget är ett pressmeddelande från april i år om att Norra höjer priset på specialsortiment som stamblock och stolpar. Man säger dock inget om hur stor denna höjning är i kronor vilket är ganska anmärkningsvärt.

Norra skog hävdar ofta att man som utomstående inte ser hela prisbilden. Att man har åtskilliga premier för t ex åtkomst, certifiering, volym osv. Men den här typen av premier har ju även de andra föreningarna och det är ju få listpriser som är färdigförhandlade. På stämman uppgav Norras Vd att listpriset motsvarar ca 80% av vad skogsägaren får (inklusive vinstdelning). Det skulle i så fall, om vi tar massaveden för 400 kr/m3fub som exempel, motsvara ett pris till skogsägaren om 500 kr/m3fub. Inklusive efterlikvid om 30 kr/m3fub. Sveaskog satte nyss ett listpris på 600 kr/m3fub för samma massaved.

Sveriges billigaste sågtimmer?
Efter Sveaskogs prishöjning 1 september betalar de ett listpris för grantimmer (22 cm, klass 1) runt 840-870 kr/m3fub (oklart hur stor höjningen blir på gran innan prislistorna har kommunicerats). Norra Skogs pris för motsvarande timmer är 545 kr/3fub. Nu försöker Norra delvis att ”dölja” det låga priset genom att ange pris per m3to. Men räknar man om 649 kr/m3to till kr/m3fub blir det enligt omräkningstal på skogskunskap.se så betalar Norra idag 545 kr/m3fub för samma stock. Det här innebär att Sveaskog betalar långt över 50% mer för grantimmer än vad Norra Skog gör. Hur kan Norra ens få något virke till dessa priser?

1724941142_timmer-norra.png


Tondövt från Norra Skogs ledning
I ett läge där virkespriset höjs i alla landsändar och allt fler ifrågasätter Norra Skogs låga virkespriser, publicerade Norra i går en text på sin föreningssidaom hur bra det är med vinstdelningen:

”För tredje året i rad valde Norra Skogs föreningsstämma att återigen höja vinstdelningen, både avseende ränta och efterlikvid. Det ger medlemmarna trygghet över tid och motverkar att prisspekulationer ger konjunktursskötsel av skogen.”


Underförstått att den skogsägare som vill utnyttja marknadsförutsättningarna, i en tid där vi äntligen får lite bättre betalt får skogsråvaran, ägnar sig åt ”prisspekulation” och ”konjunkturskötsel” av skogen. Huruvida dessa uttalanden är medlemsdrivande eller stimulerar till lojalitet bland befintliga medlemmar kan man ju fundera över.

Vinstdelning, industrins älskling?
Södra har framgångsrikt kört en vinstdelningsmodell där man delat ut en del av rörelsevinsten från förädlingsindustrin till medlemmarna. En del som efterlikvid och ränta på insatskapital men en hel del som ”nyemissioner” som tillförs medlemmen men blir kvar i Södras balansräkning tills den dagen man går ur föreningen. När Norra Skog bildades genom fusionen av Norrskog och Norra skogsägarna anammande den nya föreningen Norra Skog en liknande modell. Men man gick så långt att man garanterade en vinstdelning på en garanterad nivå flera år framåt.

Modellen med vinstdelning liknar skogsindustrins och skogsbolagens ekonomiska upplägg. Man eftersträvar så hög vinst som möjligt i industrin/rörelsen och delar sedan ut en del av denna vinst till ägarna. I detta fallet aktieägarna. I Norras (och de andra föreningarnas) fall delas en del av vinsten ut till medlemmarna. Bolagens verksamhet och de vinstdelande föreningarnas liknar vartannat på det sättet att högre virkespriser minskar rörelsevinsten och därmed möjligheten att dela ut en vinst till ägarna. Ur ett bolagsperspektiv kan man ju därför tänka sig att de uppskattar Norras upplägg med starkt fokus på vinstdelning som då kyler ner skogsägarnas (medlemmarnas) förväntningar om högre virkespriser. SCA och Holmen kan skratta hela vägen till banken varje gång Norras ledning försvarar de låga priserna med vinsdelningsmodellen. Som nu senast i går (se här ovan).

Kan man dela ut mer än vinsten?
Norra Skog gjorde några riktigt bra år i och med Coronaboomen på trävarumarknaden 2020-2021 så det finns pengar i kistan. Dessutom så ligger ju ungefär hälften av de medel som ”delas ut” i form av vinstdelning fortfarande kvar i Norras balansräkning som ett kapital där. Men tittar man på 2023 års resultat och 2024 års utdelning så delar föreningen ut mer än vad man tjänat ihop. Vinstdelningen för 2023 års verksamhetsår var 231 miljoner men resultatet gick back med -1,4 miljoner kronor. Det är ju inte långsiktigt hållbart även om det än så länge finns pengar kvar i kistan. För 2024 och 2025 garanterar Norra en vinstdelning till en miniminivå vilket kan gröpa ur ekonomin ytterligare om man inte får snurr på trävarupriserna. Därav kan ju föreningsledningens motvilja mot prishöjningar på virket vara rationellt men frågan är vilka följder det får?

Dåliga virkesaffärer?
Norra hanterar årligen knappt fem miljoner m3fub i skogsråvara. Det handlar främst om timmer och massaved från medlemmarna men där ingår också en del volymer från virkesbyten och s k centrala köp liksom försäljning av sågverksflis och biprodukter till energiändamål.

1724941142_skärmavbild_2024-08-29_kl._13.22.18.png


Norras förbrukning av sågtimmer i de egna sågverken är drygt 1,3 miljoner m3fub. Det här innebär, om utgår från den hanterade volymen som redovisas i 2023 års bokslut, att Norra sålt ca 3,5 miljoner m3fub vidare till externa kunder (inkl delägarpartnern Metsä). I rådande virkesmarknad, med rejält höjda priser för massaved, massaflis och energisortiment så tycker man att det borde funnits en stor potential till hög lönsamhet i den här affären. Speciellt mot bakgrund av de låga listpriser som Norra betalar sina medlemmar. Jämför med Sveaskog som har minskat sin avverkning men ökat sina intäkter och vinst tack vare höjda virkespriser. För Norras del verkar den omfattande virkeshandeln konstigt nog inte bidra med någon ekonomisk styrka att tala om och det innebär i så fall att Norra har gjort jämförelsevis dåliga virkesaffärer. En möjlig orsak till detta kan vara ofördelaktiga avtal som upprättats med Metsä när Norra gick in som delägare i Husum. Norra har tidigare nämnt att denna affär innehöll leversavtal med både Husum och Kemi.

1724941142_norra-timber.jpg


Underpresterande sågverksindustri?
Det finns ett ganska tydligt mönster om man tittar på lönsamheten i svensk sågverksindustri. De mest lönsamma sågverksföretagen har över tid varit privatägda köpsågverk utan direkt koppling till annan skogsindustri. Såväl Södras som Norras sågverksverksamheter har, bortsett från under Coronaboomen 2020-2021, haft svårt att nå en skälig lönsamhetsnivå. Det samma gäller Setra som ägs till hälften av skogsägarföreningen Mellanskog (Sveaskog äger andra halvan). När det gäller Norras sågverksamhet så arbetar den idag med ett betydligt lägre råvarupris än vad jämförbara sågverk i Södra halvan av landet måste förhålla sig till. Trots det finns det just nu ingen som gnäller mer över höga virkespriser än Norra. Nu senast i delårskommentaren från Vd Per Lärkeryd den 15:e augusti 2024:

– Jag vill påstå att marknaden för sågtimmer just nu är i obalans. Timmerpriserna ligger för tillfället över den nivå som krävs för en sund ekonomi i de flesta trämekaniska industrier i hela Sverige.


I samma delårskommentar tar sig Lärkeryd även friheten att hävda att Norra håller uppe timmerpriset. Nja…

– Vår starka ekonomi skapar trygghet åt våra medlemmar. Vi kan hålla uppe timmerpriset samt undvika att konjunkturen slår hårt på den enskilda skogsägaren.


Summa summarum,
så kan man nog konstatera att Norra skog på flera sätt verkar ”sitta i skiten”.

-Man riskerar att tappa stora virkesvolymer (och medlemmar) p g a att man är långt ifrån konkurrenskraftiga i rådande virkesmarknad.

-Man har förbundit sig via dåliga avtal som trots stora avsaluvolymer av attraktiv skogsråvara inte bidrar nämvärt till föreningsekonomin.

-Den egna sågverksrörelsen underpresterar och klarar trots låga råvarukostnader inte att leverera resultat.

-Man sålde av en stor och värdefull skogsresurs och satte istället pengarna i ett massabruk, som minoritetsägare utan full möjlighet till styrning.

-Ett allt för starkt fokus på vinstdelningsmodellen med garanterad utdelning riskerar att urholka den egna ekonomin.

Hade Norra skog varit ett börsbolag så är det ingen vild gissning att företagsledningen i detta läge hade haft tuffa dagar gentemot både styrelse och ägare (börskurs). Frågan är hur Norra Skogs styrelse och i slutändan medlemmar ser på verksamheten? Är man nöjd med situationen som råder och är beredd att ta en dålig ekonomi i sitt skogsbruk för att slippa klassas som ”prisspekulanter” och ”konjunkturskötare”? Eller måste Norra skog nu snart bita i det sura äpplet, höja virkespriserna och synliggöra bristerna industrin och i virkesaffären så att de kan åtgärdas?



   TS
Landshypotek Bank
Användarvisningsbild

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Tåndemåla  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#854094 För en gångs skull är jag beträdd att hålla med Torbjörns resonemang om detta. Jag håller helt med förutom sågverkssidan i södra Sverige.

Användarvisningsbild

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Torbjörn Johnsen  
#854111 Det stora problemet för Norra kommer att vara att den konkurrenssituation som vi har nu om timmer och massaved, den kommer inte att lindras. Man får lätt uppfattningen att en del aktörer tror att den här prisnivån är tillfällig. Senast var det Mellanskogs VD Fredrik Munter som utryckte detta:

– I detta unika läge på virkesmarknaden är det rimligt att lönsamheten förskjuts mot skogsägaren. Hösten ser ut att fortsatt präglas av underskott av skogsråvara och därmed fortsatt höga virkespriser, men situationen kommer inte att vara för evigt


Underförstått att när prisnivån i Sverige kommit upp till samma nivå som omvärlden så är det "unikt" men snart är allt som vanligt igen och skogsägarna får nöja sig med lägre priser? Han tävlar med Lärkeryd om att snacka ner marknaden... Jämför med Lotta Lyrå på Södra och Henrik Sjölund på Holmen som mer verkar anse att det är upp till industrin att hantera situationen och se till att tjäna pengar. Trots prisnivån på råvaran.

Det som kommer att hända är att konjunkturen kvicknar till framöver och då drar efterfrågan på trävaror och byggmaterial iväg. Och givetvis priserna. Idag finns, trots klen efterfrågan, inget överskott av trävaror på marknaden vilket gör att priset på trävarorna ändå ligger betydligt högre än under tidigare lågkonjunktur. Skogsindustriernas analytiker Christian Nielsen talar t o m om ett paradigmskiftepå marknaden.

Idag har flera sågverk dragit ner på produktionen, inte minst i Finland. Några av marknadsskäl men mest för att man inte får fram råvara. Tittar man hur köpsågverken i Sverige agerar så ser de till att köpa sitt timmer oavsett pris. De vet att vändningen kommer och då vill de inte att råvarukranen ska vara stängd. Den kan bli svår att öppna igen om man inte är med på banan.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Skogz  
#854113
Torbjörn Johnsen skrev:Vi har åtskilliga gånger pratat i vår podd Skogsfredag om den orimliga prisskillnaden på rundvirke mellan norra och södra Sverige. Men om man hårdgranskar denna prisskillnad så kokar den ner till att framför allt vara en prisskillnad mellan skogsägarföreningens priser. Södra skogsägarna, Mellanskog och lillföreningen VVDS har höjt virkespriserna flera gånger under 2024. Senaste gången Norra höjde priset på timmer och massaved verkar vara i början av 2023. Andra aktörer i norra Sverige, med Sveaskog i spetsen, har utnyttjat marknadsläget och även de dragit upp sina priser. Nu senast Sveaskog som meddelade en ordentlig prishöjning på både timmer och massaved i hela Norras verksamhetsområde. Listpriserna blottar nu en avgrundsjup prisskillnad mellan Norra och övriga aktörer och frågan är om vi även här ser signaler om att Norra brottas med riktigt allvarliga problem i sin verksamhet?

Efter Sveaskogs höjning betalar de enligt listpris 600 kr/m3fub för barrmassaved och 630 kr/m3fub för björkmassaved i hela Norra Skogs verksamhetsområde. Motsvarande priser enligt Norras prislista är (29 aug 2024) 400 resp 430 kr/m3fub. Sveaskog har alltså ett listpris som ligger 50% högre än Norras. Nu brukar ju företrädare för Norra hävda att de har stora premier att erbjuda (den som t ex har bra bärighet) men Sveaskogs priser är troligtvis inte heller färdigförhandlade. Just det här resonemanget att hänvisa till premier som inte redovisas öppet gör ju Norra Skog till en av de hemligare virkesköparna i regionen. Här har Södra blivit ett föredömme i sin ambition att visa mer transparenta priser. På Södras sajt redovisas öppet hur högt priset har varit inkl premier de senaste tre, sex och tolv månaderna.

Hemliga prishöjningar
Så vitt jag kan se så har Norra Skog inte annonserat någon prishöjning sedan början av 2023. Det enda undantaget är ett pressmeddelande från april i år om att Norra höjer priset på specialsortiment som stamblock och stolpar. Man säger dock inget om hur stor denna höjning är i kronor vilket är ganska anmärkningsvärt.

Norra skog hävdar ofta att man som utomstående inte ser hela prisbilden. Att man har åtskilliga premier för t ex åtkomst, certifiering, volym osv. Men den här typen av premier har ju även de andra föreningarna och det är ju få listpriser som är färdigförhandlade. På stämman uppgav Norras Vd att listpriset motsvarar ca 80% av vad skogsägaren får (inklusive vinstdelning). Det skulle i så fall, om vi tar massaveden för 400 kr/m3fub som exempel, motsvara ett pris till skogsägaren om 500 kr/m3fub. Inklusive efterlikvid om 30 kr/m3fub. Sveaskog satte nyss ett listpris på 600 kr/m3fub för samma massaved.

Sveriges billigaste sågtimmer?
Efter Sveaskogs prishöjning 1 september betalar de ett listpris för grantimmer (22 cm, klass 1) runt 840-870 kr/m3fub (oklart hur stor höjningen blir på gran innan prislistorna har kommunicerats). Norra Skogs pris för motsvarande timmer är 545 kr/3fub. Nu försöker Norra delvis att ”dölja” det låga priset genom att ange pris per m3to. Men räknar man om 649 kr/m3to till kr/m3fub blir det enligt omräkningstal på skogskunskap.se så betalar Norra idag 545 kr/m3fub för samma stock. Det här innebär att Sveaskog betalar långt över 50% mer för grantimmer än vad Norra Skog gör. Hur kan Norra ens få något virke till dessa priser?

1724941142_timmer-norra.png


Tondövt från Norra Skogs ledning
I ett läge där virkespriset höjs i alla landsändar och allt fler ifrågasätter Norra Skogs låga virkespriser, publicerade Norra i går en text på sin föreningssidaom hur bra det är med vinstdelningen:

”För tredje året i rad valde Norra Skogs föreningsstämma att återigen höja vinstdelningen, både avseende ränta och efterlikvid. Det ger medlemmarna trygghet över tid och motverkar att prisspekulationer ger konjunktursskötsel av skogen.”


Underförstått att den skogsägare som vill utnyttja marknadsförutsättningarna, i en tid där vi äntligen får lite bättre betalt får skogsråvaran, ägnar sig åt ”prisspekulation” och ”konjunkturskötsel” av skogen. Huruvida dessa uttalanden är medlemsdrivande eller stimulerar till lojalitet bland befintliga medlemmar kan man ju fundera över.

Vinstdelning, industrins älskling?
Södra har framgångsrikt kört en vinstdelningsmodell där man delat ut en del av rörelsevinsten från förädlingsindustrin till medlemmarna. En del som efterlikvid och ränta på insatskapital men en hel del som ”nyemissioner” som tillförs medlemmen men blir kvar i Södras balansräkning tills den dagen man går ur föreningen. När Norra Skog bildades genom fusionen av Norrskog och Norra skogsägarna anammande den nya föreningen Norra Skog en liknande modell. Men man gick så långt att man garanterade en vinstdelning på en garanterad nivå flera år framåt.

Modellen med vinstdelning liknar skogsindustrins och skogsbolagens ekonomiska upplägg. Man eftersträvar så hög vinst som möjligt i industrin/rörelsen och delar sedan ut en del av denna vinst till ägarna. I detta fallet aktieägarna. I Norras (och de andra föreningarnas) fall delas en del av vinsten ut till medlemmarna. Bolagens verksamhet och de vinstdelande föreningarnas liknar vartannat på det sättet att högre virkespriser minskar rörelsevinsten och därmed möjligheten att dela ut en vinst till ägarna. Ur ett bolagsperspektiv kan man ju därför tänka sig att de uppskattar Norras upplägg med starkt fokus på vinstdelning som då kyler ner skogsägarnas (medlemmarnas) förväntningar om högre virkespriser. SCA och Holmen kan skratta hela vägen till banken varje gång Norras ledning försvarar de låga priserna med vinsdelningsmodellen. Som nu senast i går (se här ovan).

Kan man dela ut mer än vinsten?
Norra Skog gjorde några riktigt bra år i och med Coronaboomen på trävarumarknaden 2020-2021 så det finns pengar i kistan. Dessutom så ligger ju ungefär hälften av de medel som ”delas ut” i form av vinstdelning fortfarande kvar i Norras balansräkning som ett kapital där. Men tittar man på 2023 års resultat och 2024 års utdelning så delar föreningen ut mer än vad man tjänat ihop. Vinstdelningen för 2023 års verksamhetsår var 231 miljoner men resultatet gick back med -1,4 miljoner kronor. Det är ju inte långsiktigt hållbart även om det än så länge finns pengar kvar i kistan. För 2024 och 2025 garanterar Norra en vinstdelning till en miniminivå vilket kan gröpa ur ekonomin ytterligare om man inte får snurr på trävarupriserna. Därav kan ju föreningsledningens motvilja mot prishöjningar på virket vara rationellt men frågan är vilka följder det får?

Dåliga virkesaffärer?
Norra hanterar årligen knappt fem miljoner m3fub i skogsråvara. Det handlar främst om timmer och massaved från medlemmarna men där ingår också en del volymer från virkesbyten och s k centrala köp liksom försäljning av sågverksflis och biprodukter till energiändamål.

1724941142_skärmavbild_2024-08-29_kl._13.22.18.png


Norras förbrukning av sågtimmer i de egna sågverken är drygt 1,3 miljoner m3fub. Det här innebär, om utgår från den hanterade volymen som redovisas i 2023 års bokslut, att Norra sålt ca 3,5 miljoner m3fub vidare till externa kunder (inkl delägarpartnern Metsä). I rådande virkesmarknad, med rejält höjda priser för massaved, massaflis och energisortiment så tycker man att det borde funnits en stor potential till hög lönsamhet i den här affären. Speciellt mot bakgrund av de låga listpriser som Norra betalar sina medlemmar. Jämför med Sveaskog som har minskat sin avverkning men ökat sina intäkter och vinst tack vare höjda virkespriser. För Norras del verkar den omfattande virkeshandeln konstigt nog inte bidra med någon ekonomisk styrka att tala om och det innebär i så fall att Norra har gjort jämförelsevis dåliga virkesaffärer. En möjlig orsak till detta kan vara ofördelaktiga avtal som upprättats med Metsä när Norra gick in som delägare i Husum. Norra har tidigare nämnt att denna affär innehöll leversavtal med både Husum och Kemi.

1724941142_norra-timber.jpg


Underpresterande sågverksindustri?
Det finns ett ganska tydligt mönster om man tittar på lönsamheten i svensk sågverksindustri. De mest lönsamma sågverksföretagen har över tid varit privatägda köpsågverk utan direkt koppling till annan skogsindustri. Såväl Södras som Norras sågverksverksamheter har, bortsett från under Coronaboomen 2020-2021, haft svårt att nå en skälig lönsamhetsnivå. Det samma gäller Setra som ägs till hälften av skogsägarföreningen Mellanskog (Sveaskog äger andra halvan). När det gäller Norras sågverksamhet så arbetar den idag med ett betydligt lägre råvarupris än vad jämförbara sågverk i Södra halvan av landet måste förhålla sig till. Trots det finns det just nu ingen som gnäller mer över höga virkespriser än Norra. Nu senast i delårskommentaren från Vd Per Lärkeryd den 15:e augusti 2024:

– Jag vill påstå att marknaden för sågtimmer just nu är i obalans. Timmerpriserna ligger för tillfället över den nivå som krävs för en sund ekonomi i de flesta trämekaniska industrier i hela Sverige.


I samma delårskommentar tar sig Lärkeryd även friheten att hävda att Norra håller uppe timmerpriset. Nja…

– Vår starka ekonomi skapar trygghet åt våra medlemmar. Vi kan hålla uppe timmerpriset samt undvika att konjunkturen slår hårt på den enskilda skogsägaren.


Summa summarum,
så kan man nog konstatera att Norra skog på flera sätt verkar ”sitta i skiten”.

-Man riskerar att tappa stora virkesvolymer (och medlemmar) p g a att man är långt ifrån konkurrenskraftiga i rådande virkesmarknad.

-Man har förbundit sig via dåliga avtal som trots stora avsaluvolymer av attraktiv skogsråvara inte bidrar nämvärt till föreningsekonomin.

-Den egna sågverksrörelsen underpresterar och klarar trots låga råvarukostnader inte att leverera resultat.

-Man sålde av en stor och värdefull skogsresurs och satte istället pengarna i ett massabruk, som minoritetsägare utan full möjlighet till styrning.

-Ett allt för starkt fokus på vinstdelningsmodellen med garanterad utdelning riskerar att urholka den egna ekonomin.

Hade Norra skog varit ett börsbolag så är det ingen vild gissning att företagsledningen i detta läge hade haft tuffa dagar gentemot både styrelse och ägare (börskurs). Frågan är hur Norra Skogs styrelse och i slutändan medlemmar ser på verksamheten? Är man nöjd med situationen som råder och är beredd att ta en dålig ekonomi i sitt skogsbruk för att slippa klassas som ”prisspekulanter” och ”konjunkturskötare”? Eller måste Norra skog nu snart bita i det sura äpplet, höja virkespriserna och synliggöra bristerna industrin och i virkesaffären så att de kan åtgärdas?

Är inte omräkningstalet m3to till m3fub 1.25 alltså erbjuder Norra 649/1.25 = 519 kr m3fub för grantimmer?

Användarvisningsbild

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Torbjörn Johnsen  
#854120 Enligt Skogskunskap.se är det 1,19 för gran, medelgrovt: https://www.skogskunskap.se/rakna-med-v ... kningstal/

   TS
Användarvisningsbild

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

JAndersson  
#854122 Bra artikel Torbjörn! Bra att ni granskar och förhoppningsvis sätter lite press på Norra Skog. Är medlem och nöjd med personalen på Norra som jag varit i kontakt med. Men inte särskilt nöjd med ledningens agerande och uttalande samt prisnivån. Tyvärr var jag bekväm och sålde till Norra tidigare i år. Tveksamt om jag skulle gjort det i dagens läge. Gällande premier vart jag då erbjuden följande:
*) Certifieringspremie: 20 kr/m3fub,
*) Timmer- och stolppremie: 135 kr/m3fub,
*) Skogsägarpremie: 17 kr/m3fub

Skrev lite mer om detta här JAndersson - Virkespriser 2024

Avatar Fallback

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

alias  
#854141
Torbjörn Johnsen skrev:Enligt Skogskunskap.se är det 1,19 för gran, medelgrovt: https://www.skogskunskap.se/rakna-med-v ... kningstal/


För medelgrovt talltimmer och grantimmer så verkar omvandlingstalen bekanta, men jag tycker att de där omvandlingstalen på framförallt klent timmer av tall (1,15) och gran (1,18) verkar lite skumma om jag jämför med tabellerna 4, 15 & 16 i SLU rapport nr 15 från 2009 "Jämförelse mellan metoder för fastvolymbestämning av stockar".

1,15 resp. 1,18 i omvandlingstal för klent timmer låter på tok för lågt i mina öron.

1,25 är ett omvandlingstal som en bekant som kör skördare nämnde för klentimmersortimenten (12,0-19,9 cm i topp under bark). Uppfattade det som att den siffran kom ifrån skördardatorn.

Bara mina fem ören...

MVH
Alias

Användarvisningsbild

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Torbjörn Johnsen  
#854147
JAndersson skrev:Bra artikel Torbjörn! Bra att ni granskar och förhoppningsvis sätter lite press på Norra Skog. Är medlem och nöjd med personalen på Norra som jag varit i kontakt med. Men inte särskilt nöjd med ledningens agerande och uttalande samt prisnivån. Tyvärr var jag bekväm och sålde till Norra tidigare i år. Tveksamt om jag skulle gjort det i dagens läge. Gällande premier vart jag då erbjuden följande:
*) Certifieringspremie: 20 kr/m3fub,
*) Timmer- och stolppremie: 135 kr/m3fub,
*) Skogsägarpremie: 17 kr/m3fub

Skrev lite mer om detta här JAndersson - Virkespriser 2024


Det är ju lite anmärkningsvärt att Norra redovisar premierna per m3fub men timmerpriset fortfarande i m3to. Det var diskussion om detta på stämman i år men styrelsen vill inte ändra. Mellanskog ändrade från m3to till fub så sent som i år tror jag.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Jobba på du bara  
#854193 Varför betalar Norra så dåligt?

Avatar Fallback

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Roger76  
#854195 Säljer oftast alltid till sveaskog, nu ligger jag på runt 700 kr fub för björkmassa och barr lite lägre, är självverksam och det är enda sättet att få bra betalt för gallring, sälja en gallring på rot finns ingen lönsamhet i, möjligtvis nu när priserna är bra. Ett råd till skogsägare är att inte vara trogen bolaget då blir du garranterat lurad.

Avatar Fallback

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Icegrip  
#854196
Torbjörn Johnsen skrev:
JAndersson skrev:Bra artikel Torbjörn! Bra att ni granskar och förhoppningsvis sätter lite press på Norra Skog. Är medlem och nöjd med personalen på Norra som jag varit i kontakt med. Men inte särskilt nöjd med ledningens agerande och uttalande samt prisnivån. Tyvärr var jag bekväm och sålde till Norra tidigare i år. Tveksamt om jag skulle gjort det i dagens läge. Gällande premier vart jag då erbjuden följande:
*) Certifieringspremie: 20 kr/m3fub,
*) Timmer- och stolppremie: 135 kr/m3fub,
*) Skogsägarpremie: 17 kr/m3fub

Skrev lite mer om detta här JAndersson - Virkespriser 2024


Det är ju lite anmärkningsvärt att Norra redovisar premierna per m3fub men timmerpriset fortfarande i m3to. Det var diskussion om detta på stämman i år men styrelsen vill inte ändra. Mellanskog ändrade från m3to till fub så sent som i år tror jag.



Sa dem något om varför dom inte ville ändra?

Det är nog för jobbigt att behöva visa för medlemmarna hur mycket lägre de ligger även vad gäller timmerpriser.

Avatar Fallback

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Stubb Erik  
#854237 Norra är en religion inte en ekonomiskförening för skogsägare Torbjörn måste förstå det
Skogägare sedan 1992

Användarvisningsbild

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Skogz  
#854241
Torbjörn Johnsen skrev:Vi har åtskilliga gånger pratat i vår podd Skogsfredag om den orimliga prisskillnaden på rundvirke mellan norra och södra Sverige. Men om man hårdgranskar denna prisskillnad så kokar den ner till att framför allt vara en prisskillnad mellan skogsägarföreningens priser. Södra skogsägarna, Mellanskog och lillföreningen VVDS har höjt virkespriserna flera gånger under 2024. Senaste gången Norra höjde priset på timmer och massaved verkar vara i början av 2023. Andra aktörer i norra Sverige, med Sveaskog i spetsen, har utnyttjat marknadsläget och även de dragit upp sina priser. Nu senast Sveaskog som meddelade en ordentlig prishöjning på både timmer och massaved i hela Norras verksamhetsområde. Listpriserna blottar nu en avgrundsjup prisskillnad mellan Norra och övriga aktörer och frågan är om vi även här ser signaler om att Norra brottas med riktigt allvarliga problem i sin verksamhet?

Efter Sveaskogs höjning betalar de enligt listpris 600 kr/m3fub för barrmassaved och 630 kr/m3fub för björkmassaved i hela Norra Skogs verksamhetsområde. Motsvarande priser enligt Norras prislista är (29 aug 2024) 400 resp 430 kr/m3fub. Sveaskog har alltså ett listpris som ligger 50% högre än Norras. Nu brukar ju företrädare för Norra hävda att de har stora premier att erbjuda (den som t ex har bra bärighet) men Sveaskogs priser är troligtvis inte heller färdigförhandlade. Just det här resonemanget att hänvisa till premier som inte redovisas öppet gör ju Norra Skog till en av de hemligare virkesköparna i regionen. Här har Södra blivit ett föredömme i sin ambition att visa mer transparenta priser. På Södras sajt redovisas öppet hur högt priset har varit inkl premier de senaste tre, sex och tolv månaderna.

Hemliga prishöjningar
Så vitt jag kan se så har Norra Skog inte annonserat någon prishöjning sedan början av 2023. Det enda undantaget är ett pressmeddelande från april i år om att Norra höjer priset på specialsortiment som stamblock och stolpar. Man säger dock inget om hur stor denna höjning är i kronor vilket är ganska anmärkningsvärt.

Norra skog hävdar ofta att man som utomstående inte ser hela prisbilden. Att man har åtskilliga premier för t ex åtkomst, certifiering, volym osv. Men den här typen av premier har ju även de andra föreningarna och det är ju få listpriser som är färdigförhandlade. På stämman uppgav Norras Vd att listpriset motsvarar ca 80% av vad skogsägaren får (inklusive vinstdelning). Det skulle i så fall, om vi tar massaveden för 400 kr/m3fub som exempel, motsvara ett pris till skogsägaren om 500 kr/m3fub. Inklusive efterlikvid om 30 kr/m3fub. Sveaskog satte nyss ett listpris på 600 kr/m3fub för samma massaved.

Sveriges billigaste sågtimmer?
Efter Sveaskogs prishöjning 1 september betalar de ett listpris för grantimmer (22 cm, klass 1) runt 840-870 kr/m3fub (oklart hur stor höjningen blir på gran innan prislistorna har kommunicerats). Norra Skogs pris för motsvarande timmer är 545 kr/3fub. Nu försöker Norra delvis att ”dölja” det låga priset genom att ange pris per m3to. Men räknar man om 649 kr/m3to till kr/m3fub blir det enligt omräkningstal på skogskunskap.se så betalar Norra idag 545 kr/m3fub för samma stock. Det här innebär att Sveaskog betalar långt över 50% mer för grantimmer än vad Norra Skog gör. Hur kan Norra ens få något virke till dessa priser?

1724941142_timmer-norra.png


Tondövt från Norra Skogs ledning
I ett läge där virkespriset höjs i alla landsändar och allt fler ifrågasätter Norra Skogs låga virkespriser, publicerade Norra i går en text på sin föreningssidaom hur bra det är med vinstdelningen:

”För tredje året i rad valde Norra Skogs föreningsstämma att återigen höja vinstdelningen, både avseende ränta och efterlikvid. Det ger medlemmarna trygghet över tid och motverkar att prisspekulationer ger konjunktursskötsel av skogen.”


Underförstått att den skogsägare som vill utnyttja marknadsförutsättningarna, i en tid där vi äntligen får lite bättre betalt får skogsråvaran, ägnar sig åt ”prisspekulation” och ”konjunkturskötsel” av skogen. Huruvida dessa uttalanden är medlemsdrivande eller stimulerar till lojalitet bland befintliga medlemmar kan man ju fundera över.

Vinstdelning, industrins älskling?
Södra har framgångsrikt kört en vinstdelningsmodell där man delat ut en del av rörelsevinsten från förädlingsindustrin till medlemmarna. En del som efterlikvid och ränta på insatskapital men en hel del som ”nyemissioner” som tillförs medlemmen men blir kvar i Södras balansräkning tills den dagen man går ur föreningen. När Norra Skog bildades genom fusionen av Norrskog och Norra skogsägarna anammande den nya föreningen Norra Skog en liknande modell. Men man gick så långt att man garanterade en vinstdelning på en garanterad nivå flera år framåt.

Modellen med vinstdelning liknar skogsindustrins och skogsbolagens ekonomiska upplägg. Man eftersträvar så hög vinst som möjligt i industrin/rörelsen och delar sedan ut en del av denna vinst till ägarna. I detta fallet aktieägarna. I Norras (och de andra föreningarnas) fall delas en del av vinsten ut till medlemmarna. Bolagens verksamhet och de vinstdelande föreningarnas liknar vartannat på det sättet att högre virkespriser minskar rörelsevinsten och därmed möjligheten att dela ut en vinst till ägarna. Ur ett bolagsperspektiv kan man ju därför tänka sig att de uppskattar Norras upplägg med starkt fokus på vinstdelning som då kyler ner skogsägarnas (medlemmarnas) förväntningar om högre virkespriser. SCA och Holmen kan skratta hela vägen till banken varje gång Norras ledning försvarar de låga priserna med vinsdelningsmodellen. Som nu senast i går (se här ovan).

Kan man dela ut mer än vinsten?
Norra Skog gjorde några riktigt bra år i och med Coronaboomen på trävarumarknaden 2020-2021 så det finns pengar i kistan. Dessutom så ligger ju ungefär hälften av de medel som ”delas ut” i form av vinstdelning fortfarande kvar i Norras balansräkning som ett kapital där. Men tittar man på 2023 års resultat och 2024 års utdelning så delar föreningen ut mer än vad man tjänat ihop. Vinstdelningen för 2023 års verksamhetsår var 231 miljoner men resultatet gick back med -1,4 miljoner kronor. Det är ju inte långsiktigt hållbart även om det än så länge finns pengar kvar i kistan. För 2024 och 2025 garanterar Norra en vinstdelning till en miniminivå vilket kan gröpa ur ekonomin ytterligare om man inte får snurr på trävarupriserna. Därav kan ju föreningsledningens motvilja mot prishöjningar på virket vara rationellt men frågan är vilka följder det får?

Dåliga virkesaffärer?
Norra hanterar årligen knappt fem miljoner m3fub i skogsråvara. Det handlar främst om timmer och massaved från medlemmarna men där ingår också en del volymer från virkesbyten och s k centrala köp liksom försäljning av sågverksflis och biprodukter till energiändamål.

1724941142_skärmavbild_2024-08-29_kl._13.22.18.png


Norras förbrukning av sågtimmer i de egna sågverken är drygt 1,3 miljoner m3fub. Det här innebär, om utgår från den hanterade volymen som redovisas i 2023 års bokslut, att Norra sålt ca 3,5 miljoner m3fub vidare till externa kunder (inkl delägarpartnern Metsä). I rådande virkesmarknad, med rejält höjda priser för massaved, massaflis och energisortiment så tycker man att det borde funnits en stor potential till hög lönsamhet i den här affären. Speciellt mot bakgrund av de låga listpriser som Norra betalar sina medlemmar. Jämför med Sveaskog som har minskat sin avverkning men ökat sina intäkter och vinst tack vare höjda virkespriser. För Norras del verkar den omfattande virkeshandeln konstigt nog inte bidra med någon ekonomisk styrka att tala om och det innebär i så fall att Norra har gjort jämförelsevis dåliga virkesaffärer. En möjlig orsak till detta kan vara ofördelaktiga avtal som upprättats med Metsä när Norra gick in som delägare i Husum. Norra har tidigare nämnt att denna affär innehöll leversavtal med både Husum och Kemi.

1724941142_norra-timber.jpg


Underpresterande sågverksindustri?
Det finns ett ganska tydligt mönster om man tittar på lönsamheten i svensk sågverksindustri. De mest lönsamma sågverksföretagen har över tid varit privatägda köpsågverk utan direkt koppling till annan skogsindustri. Såväl Södras som Norras sågverksverksamheter har, bortsett från under Coronaboomen 2020-2021, haft svårt att nå en skälig lönsamhetsnivå. Det samma gäller Setra som ägs till hälften av skogsägarföreningen Mellanskog (Sveaskog äger andra halvan). När det gäller Norras sågverksamhet så arbetar den idag med ett betydligt lägre råvarupris än vad jämförbara sågverk i Södra halvan av landet måste förhålla sig till. Trots det finns det just nu ingen som gnäller mer över höga virkespriser än Norra. Nu senast i delårskommentaren från Vd Per Lärkeryd den 15:e augusti 2024:

– Jag vill påstå att marknaden för sågtimmer just nu är i obalans. Timmerpriserna ligger för tillfället över den nivå som krävs för en sund ekonomi i de flesta trämekaniska industrier i hela Sverige.


I samma delårskommentar tar sig Lärkeryd även friheten att hävda att Norra håller uppe timmerpriset. Nja…

– Vår starka ekonomi skapar trygghet åt våra medlemmar. Vi kan hålla uppe timmerpriset samt undvika att konjunkturen slår hårt på den enskilda skogsägaren.


Summa summarum,
så kan man nog konstatera att Norra skog på flera sätt verkar ”sitta i skiten”.

-Man riskerar att tappa stora virkesvolymer (och medlemmar) p g a att man är långt ifrån konkurrenskraftiga i rådande virkesmarknad.

-Man har förbundit sig via dåliga avtal som trots stora avsaluvolymer av attraktiv skogsråvara inte bidrar nämvärt till föreningsekonomin.

-Den egna sågverksrörelsen underpresterar och klarar trots låga råvarukostnader inte att leverera resultat.

-Man sålde av en stor och värdefull skogsresurs och satte istället pengarna i ett massabruk, som minoritetsägare utan full möjlighet till styrning.

-Ett allt för starkt fokus på vinstdelningsmodellen med garanterad utdelning riskerar att urholka den egna ekonomin.

Hade Norra skog varit ett börsbolag så är det ingen vild gissning att företagsledningen i detta läge hade haft tuffa dagar gentemot både styrelse och ägare (börskurs). Frågan är hur Norra Skogs styrelse och i slutändan medlemmar ser på verksamheten? Är man nöjd med situationen som råder och är beredd att ta en dålig ekonomi i sitt skogsbruk för att slippa klassas som ”prisspekulanter” och ”konjunkturskötare”? Eller måste Norra skog nu snart bita i det sura äpplet, höja virkespriserna och synliggöra bristerna industrin och i virkesaffären så att de kan åtgärdas?

Varför kan inte Norra redovisa vilka som köpt de 3.5 miljoner fub som man sålt vidare till externa kunder? I och med att medlemmarna äger Norra så borde medlemmarna kunna begära ut denna information. Det största frågetecknet är väl hur man kunnat köpa in volym till priser som är hälften mot övriga Sverige och sedan inte gjort god vinst på denna affären? Säg att det skulle komma fram att 80% av volymen gått till Kemi...då vet man ju 100% att de ingått pissiga avtal med industrin.

Blir inget bättre så borde man göra en bank run på Norra. Alla medlemmar slutar sälja virke + gör uttag på sina andelsmedel. Sist ut förlorar dock.

Avatar Fallback

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

hfab  
#854244
Jobba på du bara skrev:Varför betalar Norra så dåligt?

Dom behöver inte betala mer. Folk säljer till föreningen av gammal hävd och vana. Dessutom är väldigt många dåliga på att räkna.

Användarvisningsbild

Re: Norra Skog - värre läge än enbart låga virkespriser?

Skogz  
#854247
hfab skrev:
Jobba på du bara skrev:Varför betalar Norra så dåligt?

Dom behöver inte betala mer. Folk säljer till föreningen av gammal hävd och vana. Dessutom är väldigt många dåliga på att räkna.

Är inte det fucked up då

Någon gör stor vinst på detta…och på något sätt så är det inte Norra?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).