Skogsmiljö och Trädlära

EU-rådet antog restaureringslagen

100 inlägg 15945 visningar 14 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Robur Clivus  
#847474
Fredrik Reuter skrev:
Robur Clivus skrev:
Fredrik Reuter skrev:
Robur Clivus skrev:
jannee skrev:Vad innebär detta egentligen.
Restaureringsåtgärderna som då ska införas.
Är det mening att vi ska återgå till hur det såg ut för XX antal år sedan eller konkret ?.
Läser vad det står blir man absolut inte klar i vad som EGENTLIGEN menas.
Länderna kan få undantag om det påverkar si eller så, vem avgör vad ?
Tror att det tar låång tid innan det blir något egentligt genomslag.
Odlad torvmark är tydligen något som är väldigt intressant att ge sig på, kan orsaken vara den att något sådan mark INTE finns i södra Europa ?
Om vi odlar grödor som spannmål eller skog saknar tydligen betydelse.
Dock är det ändå sådana grödor som det kommer att bli brist av i framtiden - hur f*n tänker de beslutande ?
Skrivbordsprodukter som är dåligt genomtänkta är något de är väldigt duktiga på i Bryssel.
Sedan en annan fråga, vem ska bekosta alla dessa projekt som EU vill ska genomföras ?
Det mest intressanta för mig är på vilket sätt det kommer att påverka vår skötsel av skogen men även av åkrarna och betesmarken.
Jag har dessutom ca 7 ha mossmark som jag planterade med gran för runt 40 år sedan, vad sker med den marken efter avverkning om ca 20 till 30 år ?



Nu är "allt" i Naturvårdsverkets händer hur detta kommer spela ut, de flesta länder sätter datumet för deras EU-inträde som referenspunkt, så för de länder som gör så kommer det kanske inte bli fullt så allvarliga konsekvenser. Problemet är myndighetsaktivism i Sverige, Naturvårdsverket är den myndighet som ansvarar, de har sedan tidigare kommit fram till att Sverige ska ange sina referensbestånd utifrån förindustriell tid, den nya Regeringen gav instruktion till Naturvårdsverket att även Sverige skulle sätta 1995 som referensår, men detta struntade myndigheten fullt ut i.

https://www.mariestadstidningen.se/2024 ... ket-da63d/

"Detta mönster av egenmäktighet har varit vanligt hos Naturvårdsverket. I synnerhet under nuvarande ledning. Man agerar efter eget huvud, och när man blir ertappad försöker man snacka bort det. Det var likadant när regeringen beställde en utredning om hur Sveriges referensarealer för naturåterställning skulle fastställas till år 1995, då Sverige blev EU-medlem.

Regeringen angav specifikt året för medlemskapet och att myndigheten skulle följa EU:s förordningar. Naturvårdsverket hörsammade inte detta, utan följde stället EU-kommissionens riktlinjer, och satte referensarealerna till 1800-talet. När myndigheten kritiserades för inte ha följt regeringens instruktion, försvarade man sig med att man faktiskt hade följt kommissionens riktlinjer – vilket inte var instruktionen.

Det är inte överraskande att man på Naturvårdsverket vant sig vid att agera efter eget tycke. Genom att begränsa de mest kontroversiella besluten till de smalare sektorerna jord- och skogsbruk har man lyckats flyga under radarn. Att det blev liv kring eldning av trädgårdsavfall beror på att det påverkade en bredare allmänhet.

När nu fler märkt av aktivismen på Naturvårdsverket måste regeringen agera. Myndigheter ska följa lagen och agera med integritet och ansvar, inte underminera tilltron till demokratiska institutioner. Risinger måste därför ersättas av en chef med striktare ledarskap och högre krav på professionalism. Myndigheter ska inte kunna haverera på detta vis.

Per-Ola Olsson"


Det kan finnas några viktiga punkter som gör att denne Per-Ola har fel. Vi bör ta ett steg tillbaka och se varför denna lag införs för att ev. se detta. Naturrestaureringslagen (förkortar NRL) baseras på både Parisavtalet (PA) och Konventionen om biologisk mångfald (CBD). Båda dessa lyder under FN och knappt 200 länder, varav Sverige är ett, har skrivit under dessa avtal.

Både PA och CBD använder förindustriell tid som referens. Rimligt torde därför vara att att även NRL använder förindustriell tid. Det kan vara därför Naturvårdsverket också föreslog förindustriell tid. Väljer man 1995 så kan det bli som att "göra i byxan", det värmer för stunden men några konventioner kommer inte nås.

Jag säger inte att förindustriell tid är varken bra eller optimalt. Det viktiga här är att NRL baseras på konventioner som i princip världens alla länder skrivit under för decennier sedan.


Jag skulle säga att det viktigaste i denna fråga är att myndigheter följer demokratiska beslut enligt rättsstatens principer!


Fast stämmer det? Här är uppdragsbeskrivningen från Regeringen:

Naturvårdsverket ska, tillsammans med Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk och Havs- och vattenmyndigheten, ta fram förslag till reviderade referensarealer för de utpekade livsmiljötyper som år 2025 ska rapporteras enligt artikel 17 i rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter (art- och habitatdirektivet), inklusive kategorisering i intervaller samt faktisk areal vid EU-inträdet. Förslaget ska ange de minsta arealer som krävs för att Sverige ska uppfylla kraven i art- och habitatdirektivet och vara i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning om restaurering av natur, om möjligt i dess slutliga lydelse, och annars enligt det senaste utkastet. För hävdberoende naturtyper ska hänsyn tas till den tekniska och ekologiska genomförbarheten av att återetablera naturtyperna till det minimum som krävs och bedöms vara ekonomiskt möjligt. Naturvårdsverket ska i arbetet beakta de definitioner och utgångspunkter för fastställande av referensarealer som anges i förordningen om restaurering av natur. Översynen ska beakta behovet av ökad jämförbarhet mellan medlemsstater och därför särskilt eftersträva att metodval och redovisning av referensarealen är i linje med andra EU medlemsstater. Naturvårdsverket ska för respektive medlemsstat redovisa hur metodval och redovisningsprinciper förhåller sig till andra medlemsstater med liknande biogeografiska förhållanden som Sverige. Vidare ska förutsättningarna att utifrån förslagen till reviderade referensarealer nå restaureringsmålen i förordningen om restaurering av natur, analyseras och redovisas. Konsekvenserna av förslagen till de reviderade referensarealerna i förhållande till målen i förordningen om restaurering av natur ska också redovisas, i enlighet med förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. En delredovisning av faktisk areal av naturtyperna vid Sveriges EU-inträde ska lämnas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 31 januari 2024. Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivsdepartementet) senast den 28 mars 2024.


Uppenbarligen räckte inte den instruktionen nej (oväntat), det positiva är ju att man fått fram referensarealerna vid EU-inträdet. Så ny GD och tydligt regleringsbrev inför 2025 borde gå att få till.

För den intresserade hittas rapporten här: https://www.naturvardsverket.se/496428/ ... ktivet.pdf
Framförallt konsekvensutredningen på sidan 136 är "spännande läsning", Ytterligare ett område där vi går från en generell intäkt till AB Sverige och välfärden, utan istället skiter i den och drar på oss ytterligare miljarder i årliga kostnader som skattebetalarna ska bekosta.

Avatar Fallback

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

r93  
#847494 Japp, pengar kommer det att kosta, här tog jag en skärmdump på en del av ”övervakningssystemet” kommer att kosta extra.

1718735753_img_2180.png


Det är svårt att klippa in text.

Jag har läst så mycket man orkar idag på denna vansinniga lag, men man blir mest trött, eu går mot haveri.

Man får koncentrera sig på att ge barnen så bra förutsättningar att dom kan bilda sig sin framtid i ett land utanför eu tror jag.

När Miljöpartiet, ulf och hans följeslagare jublar som dom fått egen majoritet, då vet man att detta är inte bra för en markägande landsbygdsbo.

Användarvisningsbild

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

laguma  
#847502
r93 skrev:Japp, pengar kommer det att kosta, här tog jag en skärmdump på en del av ”övervakningssystemet” kommer att kosta extra.

1718735753_img_2180.png


Det är svårt att klippa in text.

Jag har läst så mycket man orkar idag på denna vansinniga lag, men man blir mest trött, eu går mot haveri.

Man får koncentrera sig på att ge barnen så bra förutsättningar att dom kan bilda sig sin framtid i ett land utanför eu tror jag.

När Miljöpartiet, ulf och hans följeslagare jublar som dom fått egen majoritet, då vet man att detta är inte bra för en markägande landsbygdsbo.


Jag tror nog att vi ska avvakta, har väldigt svårt att tro att EU vill förlora en viktig nettobetalare i deras system.

Det "ulf" förfäktar har inte med vårt ekosystem att göra.

De enda som tjänar på detta är fossil industrin. och det är någonting som sedan länge betalat stora ekonomiska bidrag till de organsisationer som idag är deras språkrör.

Avatar Fallback

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Bosse1  
#847503 https://www.riksdagen.se/sv/dokument-oc ... 6728/html/
Ska man städa hårdare? (undra om det går 😇 ). Köra brända jordens taktik, eller hoppas satelliterna trillar ned?

Användarvisningsbild

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#847505
Bosse1 skrev:Köra brända jordens taktik, eller hoppas satelliterna trillar ned?

Det sista blir nog svårt. Copernicus-satelliterna Sentinel-2 och Sentinel-3 flyger på 700 - 800 km höjd och trillar inte ner av sig själva utan bara när deras livslängd börjar närma sig och markoperatörerna bestämmer sig för att ta dem ur banan för att brinna upp i atmosfären, något som kan ta upp till 25 år. Sentinel-2 och Sentinel-3 styrs dessutom av datorer från Göteborg. De datorerna är mycket tillförlitliga och har aldrig varit orsak till något satellithaveri https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/ ... r-satellit

Användarvisningsbild

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Torbjörn Johnsen  
#847514 Våra finska grannar verkar inte lika stressade över restaureringslagen som det den svenska skogsindustrin är. Anders Portin, som är skogsombudsman vid Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC (motsvarar väl LRF ungefär) svarar på frågan om vad skogsägarna nu måste göra och då säger han till svenska YLE att skogsägarna kan sitta still i båten och inte behöver göra något i dagsläget:

– Inte på kort sikt. Det har varit ganska mycket tal om vattendrag som vi helt i onödan har täppt till vid vägbyggen i Finland. Sedan kommer det säkert att behövas åtgärder om att våtlägga torvmarker. Men så här konkret och direkt betyder det inte något för skogsägarna.


I Finland verkar man ta det hela med ro och de verkar ha tilltro till att regelverket ska implementeras på ett klokt sätt i Finland:

Portin säger ändå att den slutliga lagen blev bättre under behandlingen, bland annat på grund av att den nationella rörelsefriheten ökade.

Miljöminister Kai Mykkänen (Saml) sa också på måndagen att den version som godkändes är klart mer genomförbar ur Finlands synvinkel än det förslag man röstade om för ett år sedan.


Läs hela artikeln här:
https://svenska.yle.fi/a/7-10059097

Avatar Fallback

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Axl  
#847518 Skillnaden är väl att man i Finland inte har tänkt övertolka lagen. Ska vi Sverige tillbaka till 1800-talet så blir det lite andra konsekvenser.

Användarvisningsbild

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Zixten  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#847522
Axl skrev:Skillnaden är väl att man i Finland inte har tänkt övertolka lagen. Ska vi Sverige tillbaka till 1800-talet så blir det lite andra konsekvenser.


Hur kommer det sig att det står varje land fritt att sätta ett referensår??
Jag tycker ju att det är helt självklart att alla skall utgå från samma år.

Och att om det nu är fritt val på år att vi i Sverige skall väja som andra länder...

Avatar Fallback

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#847523 I andra länder har politikerna fortfarande styret. I Sverige har de abdikerat till förmån för myndighetsaktivister.

Användarvisningsbild

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

laguma  
#847566
Skogsola skrev:I andra länder har politikerna fortfarande styret. I Sverige har de abdikerat till förmån för myndighetsaktivister.


Nu var ju den ansvarige, en Österrikisk politiker som i strid med den demokratiskt valda regeringen valde att rösta för denna lag.
Men för övrigt kan jag hålla med.
Detta är resultatet av en sen decennier lång process där fossilindustrin har pumpat in pengar i diverse miljöorganisationer för att så långt som möjligt säkra sitt kapitalflöde.
Med tanke på att bioekonomin konkurrerar om samma utsläppsutrymme så kan man konstatera att deras bidrag har gjort nytta.
Tyvärr inte för klimatet vilket är det största hotet idag mot den biologiska mångfalden.

Avatar Fallback

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Robur Clivus  
#847571
Skogsola skrev:I andra länder har politikerna fortfarande styret. I Sverige har de abdikerat till förmån för myndighetsaktivister.


Håller helt med, ändå lite komiskt att vi i Sverige kommit fram till att vi ska återskapa naturen genom att återta 1 miljon hektar gräs/betesmark för restaureringen, då man jämför med 1800-talet, kanske den period i svensk historia där vi som människor var som mest arealmässigt max expansiva inom jordbruket pga svält och befolkningsökningen.

Eller så är kanske Naturvårdsverket så framsynta så de inser att de regler som kommer nu på ett pärlband kommer i slutändan ta oss tillbaka till den standarden, och då är det bra att ha dessa extra arealer?

Avatar Fallback

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Robur Clivus  
#847572 Å här verkar vi ha ett annat exempel på kohandel i den beryktade omröstningen: https://www.politico.eu/article/slovaki ... as-taraba/

" If you want to save nature, let us kill bears.

That’s the trade Slovakia’s Deputy Prime Minister Tomáš Taraba says he made with the European Commission in return for casting a critical swing vote for a historic EU nature law Monday.

“We made it very clear that we cannot support [the Nature Restoration Law] in so far as we will not receive approval of our new legislation on bears. And this happened,” Taraba told POLITICO in a phone call shortly after voting for the contested law, which requires EU countries to restore one-fifth of land and sea areas this decade."

Avatar Fallback

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Robur Clivus  
#850051 Fantastiska resultat från SLU https://sverigesradio.se/artikel/forvan ... a-80-talet

Frihet under ansvar verkar fungera trots all enligt skogsverige, nu finns det noll motiv att försöka genomdriva några begräsningar,

Med de goda nyheterna borde man öppna upp även den fjänära skogen, låter man bara skogsbänderna sköta sitt sp gynnar det den biologiska mångfalden!

Nu blir det så mycket tydligare att staten är en kass förvaltare

Användarvisningsbild

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#850061 Intressant insändare om återvätning https://www.ttela.se/asikt/insandare/kr ... a8756e1fc4
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: EU-rådet antog restaureringslagen

Lindveden  
#850065
Niking skrev:Intressant insändare om återvätning https://www.ttela.se/asikt/insandare/kr ... a8756e1fc4
/Niklas


Bra inlägg/artikel

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).