Skogsnyheter

Branschsamarbete för ny skogsutbildning på högskolenivå

1 inlägg 2061 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Branschsamarbete för ny skogsutbildning på högskolenivå

Torbjörn Johnsen  
#837503 Linnéuniversitetet i Växjö har sedan 2009 ett skogskandiatprogram som till stor del kan läsas på distans. En treårig högskoleutbildning med möjlighet till olika inriktningar inom området skog och träteknik. Nu gör Linneuniversitetet en stor satsning, tillsammans med SkogForsk och många branschföretag, för att bredda det geografiska upptagningsområdet till norra och mellersta Sverige. Fr o m höstterminen kan man läsa det skogliga kandidatprogremmet på distans samt med fysiska träffar vid två nystartade lärcentran. Ett i Gävle och ett i Sävar i Västerbotten.

De traditionella skogsutbildningarna hos SLU i Umeå och Skinnskatteberg har under senare år haft svårt att få tillräckligt många sökanden till sina platser. Samtidigt som rekryteringsbehovet inom skogsnäringen är stort och växande i och med många pensionsavgångar. Det är bara att titta hur det ser ut bland jobbannonserna idag: Många söker virkesköpare, produktionsledare och annan personal till skogsbrukets fältorganisationer. I detta läge har Linnéuniversitetets distansutbildningar gått mot strömmen och lockat många studenter, över 100 antagna per år, och nu gör man så en geografisk breddning för att täcka in hela landet. Företagen som deltar och backar upp projektet är Mellanskog, Holmen Skog, Billerud, SCA, Stora Enso, Sveaskog och Norra Skog. Linnéuniversitetet samarbetar sedan tidigare med Södra och IKEA.

Kanditatprogrammet omfattar 180 högskolepoäng under tre år och det går att välja fyra olika inriktningar:

Skogsskötsel
Ekologi och miljö
Företagsekonomi
Träförädling

Första året är gemensamt medan hälften av kurserna under år två är specifika för respektive profil. År tre består till hälften av valfria kurser. Med utgångspunkt i ämnet skogs- och träteknik, ges gemensamma kurser för alla profiler inom bland annat skogsskötsel, mark- och vattenfrågor, GIS, virkeslära, skogsteknik, skogsbränsle, kommunikation, hållbar utveckling samt skoglig planering.


Under utbildningen gör studenterna flera egna projekt och där finns goda möjligheter att samverka med partnerföretagen.

Jag pratade med Johan Lindeberg som är universitetslektor på Linnéuniversitetet i Växjö. Han säger att Linnéuniversitetet lockar en äldre stundentgrupp än vad SLUs traditionella skogsutbildningar gör. Eleverna på Lnu:s kandidatprogram har en medelålder runt 30 år och här handlar det ofta om "karriärbyten" för personer som redan är etablerad i arbetslivet. För dessa personer, som även är mer etablerade familj- och boendemässigt än de elever som kommer direkt från gymnasiet, blir distansutbildningen ett möjligt sätt att studera på. Nu vill man alltså erbjuda denna möjlighet till fler personer uppåt landet och även göra de fysiska träffarna bekvämare för befintliga studenter uppåt landet.

SLU har nyligen gjort om sin jägmästarutbildning till att bli ett mer universitet-konformt upplägg med kandidatutbildning och masterpåbyggnad. Huruvida studenter med examen från Linnéuniversitetets skogskandidat kan gå vidare och läsa en master hos SLU vet inte Johan Lindeberg idag men han säger att det förs diskussioner med SLU för att öka möjligheten till rörlighet mellan de olika universiteten.

Sista ansökningsdag till Linneuniversitetets Skogskandidatprogram är 15 april och du kan läsa mer och söka via den här länken:
https://lnu.se/program/skogskandidatprogrammet-tgskp/
Linnéuniversitetes skogskandidatprogram ute på exkursion. Bild: lnu.se




   TS
Elmia
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).