Genom beslutet anser Uppsala universitet att de till 2030 kommer uppfylla målen som finns från bland annat COP-15 och EU:s strategi för biologisk mångfald om att 30 % av skogsmarken kommer vara skyddad.
I samband med det nya beslutet ämnar Uppsala universitet utvärdera och forska på omställningen till hyggesfritt skogsbruk, något de anser saknas idag. Anne Ramberg, ordförande för Styrelsen för stiftelser anknutna till Uppsala universitet och konsistoriets ordförande säger att:
– Tanken är att denna omställning ska kunna bidra till ökad forskning på området. Tyvärr finns det jämförelsevis mycket litet forskning när det gäller konsekvenserna av en omställning eftersom cirka 98 procent av skogen i Sverige förvaltas genom så kallat traditionellt trakthyggesbruk sedan lång tid tillbaka. Förhoppningen är att detta initiativ ska bidra till forskning men också samverkan med andra stora skogsägare som är inriktade på en omställning.
– Sammantaget ser Stiftelseförvaltningen detta som en unik möjlighet för Uppsala universitet – som aktivt värnar om hållbarhetsfrågorna – att ta ledningen och tillsammans med forskare och andra relevanta skogsägare bidra med viktig kunskap. Kunskap i en fråga där det saknas empirisk kunskap, men där diskussioner om omställning står högt på agendan såväl nationellt som internationellt.
Uppsala universitet är Sveriges 15:e största skogsägare med skogsmark främst i Uppsala och Västmanlands län men även med innehav i Norrland. Mycket av skogsmarken finns tätortsnära.
Läs mer: https://www.uu.se/nyheter/artikel/?id=2 ... el&lang=sv