Tralsmo skrev:Badger skrev:Tralsmo skrev:
Problemet är väl inte att särskilt många förnekar att problemet finns.
Det finns en hel radda av olika problem. De flest väljer att förneka de problem som är mest gynnsamt för den egna verksamheten.
Så är de.
Gäller bara att hitta mönstret å de trovärdiga i det.
Du förde på tal de här holistiska för ett tag sen
De är nog inte fel på de holistiska tänkandet.
Bara de att de blivit ett modernt ord som har fått rätt dålig renome.
Du verkar ju mest va vilse just nu.
Alvarsson skrev:När det gäller klimatet så är lösningen enkel, sluta bränna kol och olja,. Allt annat är mer eller mindre ett nollsummespel.
Hodal skrev:När det gäller klimatet så är lösningen enkel, sluta bränna kol och olja,. Allt annat är mer eller mindre ett nollsummespel.
Hodal skrev:Alvarsson skrev:När det gäller klimatet så är lösningen enkel, sluta bränna kol och olja,. Allt annat är mer eller mindre ett nollsummespel.
Lägg till gas, så håller jag helt med. Fossilindustrin har uppenbarligen varit mycket framgångsrik med att flytta fokus. Som skrivs ovan och som Lars påpekat tidigare är koldioxidupptaget av hela världens skogstillväxt obetydligt jämfört med utsläppen från fossileldandet. Ändå är det skogen det bråkas om.
Beräkningar som Skogsstyrelsen redovisade i höstas ger Nilsson rätt i att de alternativ som ger tillräckliga effekter på både kort och lång sikt innebär avverkningsbegränsningar. Ett sätt är att höja lägsta åldrar för slutavverkning med 30 procent. Detta innebär att virkesuttaget minskar betydligt under några decennier för att sedan kunna öka fortare än annars genom att de träd som då fälls i genomsnitt är grövre och längre. Ett annat är mindre drastiskt i närtid, men kräver att avverkningarna hålls på en lägre nivå permanent än vad som blir fallet med oförändrad politik.
Torbjörn Johnsen skrev:Nu kom det ett debattsvar på Sten B Nilssons debattartikel på trådens tema i Altinget. Det kommer från nationalekonomen och skogseknomiprofessorn Lars Hultkrantz och han ger i princip Sten B Nilsson rätt samtidigt som han utvecklar flera idéer om hur en avverkingsbegränsning skulle kunna gå till i Sverige. Här är ett exempel men det finns flera:Beräkningar som Skogsstyrelsen redovisade i höstas ger Nilsson rätt i att de alternativ som ger tillräckliga effekter på både kort och lång sikt innebär avverkningsbegränsningar. Ett sätt är att höja lägsta åldrar för slutavverkning med 30 procent. Detta innebär att virkesuttaget minskar betydligt under några decennier för att sedan kunna öka fortare än annars genom att de träd som då fälls i genomsnitt är grövre och längre. Ett annat är mindre drastiskt i närtid, men kräver att avverkningarna hålls på en lägre nivå permanent än vad som blir fallet med oförändrad politik.
Lars Hultkrantz var en tongivande skogsekonom på 80- och 90-talet och satte tillsammans med ekonomen Sören Wibe stora avtryck i den tidens debatt och förändring av skogsbeskattningen.
Hela inlägget finns på Altinget.se och är än så länge öppet att läsa:
https://www.altinget.se/miljo/artikel/r ... klimatmaal
jannee skrev:Tror vi vanliga skogsägare oroar oss lite i onödan, innan allt sats i system har våra högförädlade (Södras elitplantor) plantor redan börjat göra avtryck.
Att statens legoknektar inte kan odla skog, ja staten misslyckas med det mesta de ger sig in på, SveaSkog, kanske måste tänka om är väl inte helt fel.
Vi lär i framtiden, om nu plantorna växer som förutspåtts, kunna slutavverka långt innan 100 års ålder, om inte all skog ska bli övergrov.
Sedan har vi den s.k. klimatförändringen att ta hänsyn till.
Vissa forskare påstår att vi ska få det varmare men även fuktigare, detta gör i så fall att vår skog växer extra bra, Södras elitplantor kanske redan vid 50 års ålder är mogna för avverkning, det är vad framtiden får utvisa.
jannee skrev: Vissa forskare påstår att vi ska få det varmare men även fuktigare, detta gör i så fall att vår skog växer extra bra, Södras elitplantor kanske redan vid 50 års ålder är mogna för avverkning, det är vad framtiden får utvisa.