Bioenergi

Snart konkurs för världens största pelletstillverkare?

6 inlägg 2680 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Snart konkurs för världens största pelletstillverkare?

Torbjörn Johnsen  
#832899 Världens största pelletstillverkare, amerikanska Enviva verksam i sydöstra USA, är på obestånd och förväntas gå i konkurs. Enviva tillverkar träpellets i tio anläggningar i den amerikanska södern och det mesta skeppas på export till UK, EU och Japan. Under 2022 skeppades 6 miljoner ton pellets. Enviva grundades 2004 och växte snabbt i både produktion och ekonomi, men inga träd växer tydligen till himlen. Den snabba expansionen har byggt upp ett skuldberg som driver räntekostnader och Enviva har dessutom gjort grava felbedömningar när det gäller både råvarukostnad och pelletspris. Enligt uppgift har bolaget gått back med mer än 250 miljoner US$ under 2023 och börskursen har rasat med 99%. Efter missade räntebetalningar i slutet av 2023 och sparkad vd så befinner sig bolaget nu i en 30 dagars period av rekonstruktionsförsök. Perioden går mot sitt slut och bedömningen är att det resulterar i konkurs. Frågan är hur det påverkar den internationella energi- och pelletsmarknaden?

Kritik för råvaruförsörjningen
Enviva hävdar att de tillverkar pellets av restprodukter från skogen och skogsindustrin och att denna råvara både är miljövänlig och billig. I själva verket har Enviva köpt hel stamved, ca 80% tall och 20% löv, och hela avverkningar till sina anläggningar vilket dels har kostat mer för råvaran och dels är med och driver upp priset på framför allt massaved i den amerikanska södern. Den höga andelen southern yellow pine skapar också driftstörningar i produktionen. Bolaget har fått kritik för negativ klimat- och miljöpåverkan samtidigt som kostnaderna har ökat. En kritik som varit återkommande från miljöorganisationerna är att det som ser ut att vara bra för klimatet i Europa (ersätta koleldning med pellets) är dåligt för klimatet i USA (ökad avverkning för kortvariga produkter).

Vad händer med pelletsmarknaden?
Om Envivas anläggningar klappar igen helt betyder det att minst sex miljoner ton pellets försvinner från främst Europamarknaden. Vad får detför konsekvenser? Under senare tid har pelletspriserna sjunkit i Europa (ytterligare ett skäl till Envivas problem) men vad händer om pelletsen från USAs sydstater försvinner i den här omfattningen? Kan vi förvänta oss ett nytt prisrace för pellets här?

Här finns en intressant artikel om Envivas problem:
https://news.mongabay.com/2023/11/enviv ... -collapse/



   TS
Avatar Fallback

Re: Snart konkurs för världens största pelletstillverkare?

aho  
#832911 Går det att hitta någonstans hur stor marknadsandel Enviva har globalt respektive i Europa?
Kan den globala pelletsmarknaden för dåligt, domineras den av ett fåtal stora spelare eller är det många fast mindre?

Enligt Reuters så går Envivas "nådeperiod" ut imorgon.

Avatar Fallback

Re: Snart konkurs för världens största pelletstillverkare?

axwell  
#832915 Hur ser pelletsmarknaden ut i Sverige, det vet jag inte ?

Är den överetablerad eller är det brist på pellets för eldning ?

SCA hade en stor annons i form av en "utredning" om hur man smartast och billigast skulle hantera energikostnaderna för uppvärmning.
Som av en händelse visade det sig att pellets var det mest kostnadseffektiva.

Ved, varken köpt eller egenavverkad såg jag inte nämnas.

Användarvisningsbild

Re: Snart konkurs för världens största pelletstillverkare?

Torbjörn Johnsen  
#832921
aho skrev:Går det att hitta någonstans hur stor marknadsandel Enviva har globalt respektive i Europa?
Kan den globala pelletsmarknaden för dåligt, domineras den av ett fåtal stora spelare eller är det många fast mindre?

Enligt Reuters så går Envivas "nådeperiod" ut imorgon.


Jag googlade lite och hittad följande ungefärliga siffror:

Den globala pelletsmarknaden (produktion) var 2022 (inkl produktion från Ryssland, Belarus & Ukraina) runt 50 miljoner ton.

EU 27 producerarde 2022 drygt 20 milj ton per år men var nettoimportörer av pellets med ca 5 milj ton 2022 varav 3,1 miljoner ton kom från USA, ca 1 milj ton från Ryssland, 0,4 ton från Ukraina och 0,25 milj ton från Belarus.

UK importerade ca 9 miljoner ton 2021 men det har troligen ökat.

USAs totala export av pellets beräknades 2023 till 9,5 miljoner ton.

Så ett avbräck med 6 miljoner ton pellets kommer garanterat att ge stora störningar för den europeiska marknaden och inte minst då den brittiska.

Priserna på pellets började gå ner i fjol i Centraleuropa och nu finns signaler om ganska kraftiga prissänkningar även för svenska sågverk som exporterar pellets till t ex Danmark. Prisjustering med 200 kr/ton har nämnts. Den utvecklingen kan ju snabt ändras om USA-exporten går ner med många miljoner ton.

   TS
Avatar Fallback

Re: Snart konkurs för världens största pelletstillverkare?

aho  
#833000 Tack Torbjörn!

Försvinner 12% av världsproduktionen så lär det slå på priserna. Enligt Reuters källor så har Enviva redan säkrat finansiering för ett "Chapter 11" förfarande och blir det så lär inte produktion försvínna helt på en gång.

Pelletsförbundets siffror visar inte på någon nedgång i pris till förbrukarna i Sverige. Det är snarare stabila priser eller uppgång.
https://pelletsforbundet.se/om-pellets/ ... prisindex/

Användarvisningsbild

Re: Snart konkurs för världens största pelletstillverkare?

svampbob  
#833063 Det kan nog vara så att Östeuropa kan täcka upp delar av ett eventuellt tapp från USA.
Det köps skogsmaskiner hejvilt i öster för att kunna hugga mera virke som uteslutande går som bränsleved.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).