Monark1954 skrev:busholle skrev:Om du står och velar mellan timmerställning och fröträd så bör du tänka ett steg längre på nästa generation skog.
Timmerställning är ett sätt att överhålla tallbestånd och öka värdet på det man sparar. Fröträdställning är en föryngringsåtgärd och enligt min mening ska den bort efter tre vintrar, står fröträden längre än så blir de en belastning för nästkommande generation skog.
Timmerställning är lämpligt där det finns åtminstone 200-250 utvecklingsbara stammar, helst jämnt fördelade. Målet med en timmerställning måste vara att bibehålla en tillräckligt hög krontäckning för att inte stimulera fram självföryngring av tall, kommer det mer än måttlig självföryngring av tall så nyttjar man inte markens kapacitet för tillväxt i huvudstammarna.
Siljansforsmetoden för självföryngring beskrivs i Skogspodden nr 91 där förra försöksledaren Christer Karlsson intervjuas.
Där beskrivs att frömängden maximeras år 4, rådet var att beställa markberedning år 3 och utföra den år 4. Så fröträden bör få stå lite längre.
Angående täthet på timmerställning så påverkar inte små träd tillväxten av stora träd. Beskrivs på många ställen. Blir det lite glesare på något ställe så är det bara gynnsamt för nästa generation skog.
Dessutom så ökar diametertillväxten efter fröträdställning i ungefär 5 år innan den når maxnivå och producerar i högsta möjliga takt.
Detta enligt Stig Hagners studie på fröträd https://pub.epsilon.slu.se/10058/1/medd ... 052_04.pdf