ons 24 jan 2024, 13:41#828858
r93 skrev:Länka till en två timmars youtubefilm från ngn kanal om biodiversitet med hela 3000 prenumeranter… nä där tappar du mig.
Jag kan ta fram en youtubefilm med fler visningar & fler prenumeranter som bevisar hur man botar cancer med healing, betyder det att det är sant?
Angående jordbruket så när farfar var ung så dog dom höet til midsommar sen var det inte mer med det, nu tar bonden tre skördar och i ton kan jag inte ens gissa hur mycket mer han får ut per hektar, men jordstrukturen är förstörd, eller?
Jag orkar titta på en två timmars föredrag av någon som kan ämnet.
Jag till och med ifrågasätter det han säger, och letar vidare för att lyssna och läsa vad de som kritiserar hans teser likväl som stödjer de.
Vi lever i en fantastisk tid då jag har samma möjligheter att göra litteraturstudier som en anställd på ett universitet och fördjupa mig i olika ämnen.
Vilket jag gärna gör för att skapa mig en egen bild. Försöker lära mig mer hela tiden.
Ja, tunga maskiner förstör jordstrukturen, och det är därför vi på våra marker minimerar att ha traktorerna på markerna så långt det bara går. Det är vid skörd som det passerar traktorer. Ingen plöjning. Ingen konstgödning. Oftast en eller två skördar.
När det är skörd så sammanfaller det alltid med bäst bärighet för marken dessutom.
Du får det du mäter.
Mäter du volym är det vad du får.
På det sätt vi arbetar med djuren har vi längre betessäsonger.
Den här säsongen gick djuren på grönbete länge. Våra tjurflock till efter nyår. Vår ko och krig flock till andra hälften av november.
Vi behöver alltså inte så många ton ensilage som andra kräver.
Djuren hanteras också över arealerna på ett sätt som ger bättre förutsättningar för mikrolivet att bygga upp markstrukturen.
Fast, det hade du vetat och varför det fungerar som det gör, om du orkat titta på Walter Jehnes föredrag.
Nu var detta en tråd om skogen, och jag drog parallellen till att jag ser vilken skillnad det gör på markerna här kring jordstrukturen, dels av tunga maskiner och framförallt av biologisk mångfald. Då påstår jag att det samma säkerligen gäller för skogen, även om den är svampdominerad i sin jordstruktur jämfört med en gräsmark som är mer bakteriedominerad.
Det vi vet att om ingen hävdar en mark kommer den alltid att vilja gå från bar jord, via gräsmark till mer vedartad sly till skogsmark.
Vi har relativt små hagar och fält insprängda i ett skogslandskap vilket vi är glada för. Det gör att vi kan få skog och gräsmark att fungera i symbios för att dra fördel av både mikrolivet i jorden med bakterier som svampen.
Genom att nyttja naturens inneboende kraft behöver vi inte tillföra lika mycket insatsvaror eller resurser.
Istället kan vi låta friska djur beta fram till efter nyår.
//Christian Dahlqvist
youtube.com/sundhult
blogg.sundhult.com