tor 02 nov 2023, 20:11#816991
Precis som @Sörlänningen skriver är det viktigt att låta hela skogslikviden inklusive moms stå på ett skogslikvidkonto över årsskiftet. Anledningen är att man då kan använda det beloppet när man beräknar kapitalunderlaget på blankett SKV 2196 för att därefter kunna räkna fram räntefördelningsunderlaget.
Insättning på skogskonto gör man först när man är klar med sin deklaration, men innan den skickas in till Skatteverket. Observera de olika procentsatserna över hur mycket man får sätta in på skogskontot beroende på vilken avverkningstyp man använt. Tänk på att sparade underskott från tidigare år måste kvittas mot skogsinkomsten liksom 2023 års utgifter enligt resultaträkningen.
Den skogslikvid som inte kan betalas in på skogskontot efter att man kvittat alla utgifter måste man skatta för. Viss del av överskottet kan fonderas i expansions- respektive periodiseringsfond.
Har man inte gjort detta tidigare är rådet att ta hjälp av någon som kan skogsekonomi. Alla revisionsbyråer har tyvärr inte koll på alla regler som gäller för lantbruk/skogsbruk.
Norra Skog hjälper sina egna medlemmar med revisionen mot självkostnadspris.
https://www.norraskog.se/skogsbyranhttps://www.norraskog.se/kontakt/skogsbyranHandelsbanken och Skogsmästarna har tagit fram en enkel bokföringsbok som man kan använda om man har en blygsam verksamhet. Det finns pengar att spara på att bokföra själv, så man behöver inte springa åstad och köpa ett dyrt bokföringsprogram för uppgiften.
https://www.e-magin.se/paper/42s9k7jp/paper/37#/paper/42s9k7jp/37Skogsägarens affärsskola är även ett bra dokument med tips om bokföring och deklaration. Här finns ett från 2020.
https://www.mellanskog.se/wp-content/uploads/2020/02/deklarationsbilaga_mellanskog_2020_a4.pdf@jannee har gjort en bra sammanfattning klockan 16:55 i denna tråd. 👍
Usus magister est optimus