SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Sågtimmer

Limfog - Högt förädlingsvärde för norrländskt virke

6 inlägg 5569 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Limfog - Högt förädlingsvärde för norrländskt virke  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#816961 Jag var förbi Hammerdal och Skogma för någon vecka sedan och då passade jag även på att besöka Lamtech som tillverkar limfog i Hammerdal, eller Lamineringsteknik i Hammerdal AB som de heter på pappret. Vd Annika Hjelm visade mig runt och det var ett intressant besök.

Om man ser Lamtech som en kugge i skogsindustrin är det ett ganska litet företag. Men tack vare en modern maskinpark och ett högt materialkunnande så skapar ett sådant här företag en imponerande värdeökning för norrländsk fura och gran. Lamtech köper runt 5500 m3 sågad vara per år från norrländska sågverk och höjer värdet med ungefär 300% om man tittar på siffror från senaste bokslutet 2022. Då hade Lamtech en omsättning på 44,4 miljoner kronor på nio anställda vilket innebär ett försäljningsvärde motsvarande 8 000 kr för varje inköpt kubikmeter. Det måste betraktas som bra utväxling på både mänskliga och materiella resurser. Vinstnivån hamnade på 11,6%.

1698939216_img_5371.jpeg


Vad är då limfog?

Limfog är ett massivt trämaterial som består av hoplimmade stavar av furu (tall) eller gran. Furu är det absolut vanligaste men Lamtech gör även en del limfogsprodukter av gran. Den vanligaste limfogsprodukten hittar man hos bygghandeln i form av furuskivor att använda främst för inredningsändamål. Den här typen av produkter tillverkas inte hos Lamtech utan här har man istället specialiserat sig på att göra komponenter till möbel och snickeriindustrin. Exaktkapade furukomponenter är en stor produkt och de levereras främst till svenska och norska mutomhusproducenter. Lamtech gör även trappämnen som säljs till trapptillverkare i flera länder. En del limfog beläggs med HDF-skivor. Det kan tyckas synd att täcka över en snygg träyta med en brun skiva men anledningen att det görs är att HDF gör ytan väldigt lättarbetad vid målning och man slipper genomblödning av kvistar men har kvar styrkan som finns i en träkonstruktion.

1698939216_img_5368.jpeg


Bred granpanel i limfog

En annan intressant produkt är en granpanel i limfog. Den består av granstavar som limmas ihop med stående årsringar till "panelbrädor" som normalt är bredare (upp till 300 mm) än när vi använder panel av vanliga granbrädor. Lamtechs granpanel är fräst/fasad på sidorna så att paneldelarna passar ihop på ett tätt och bra sätt. Panelbrädorna är också ändspontade för att få snygga skarvar och lite spill. Granpanelen kan användas både liggande och stående och det finns en hel del bilder på olika referensobjekt om man tittar på Lamtechs sajt.

1698939216_img_5364.jpeg


1698939216_img_5365.jpeg


Lyxtrall

Ytterligare en specialprodukt är en slags exklusiv trätrall i fura för utomhusbruk (altaner och liknande). Det är limfogspanel som först impregneras dels på vanligt sätt och därefter i vissa fall även behandlats med linoljeimpregnering. Fuktkvoten är låg, runt 14%, vilket är en stor skillnad mot vanligt tryckt virke där vattnet brukar pressas fram när man drar i trallskruven. Kvalitén och hållfastheten blir också mycket bättre i och med limningen och att trämaterialet redan från början har högre kvalité än det som normalt sett trycks åt byggvaruhandlarna. Det här ger enligt Lamtech en trall som inte spricker och rör sig lika mycket eller åldras lika snabbt som vanlig trall.

Lamtechs furutrall levereras i 34 mm tjocklek och jag gissar att prislappen ligger avsevärt högre än vad man får ge för en 28 x 120 på Byggmax. Men det är å andra sidan en helt annan produkt för den som gillar kvalité men ogillar att byta trall.

1698939216_img_5369.jpeg


Hantverksmässig produktion

Att göra studiebesök i en träindustri är alltid trevligt då det luktar väldigt gott. I en sådan här relativt sett småskalig verksamhet (jämfört med ett stort sågverk) så ser man och förstår väl alla moment som görs. Det är en blandning av moderna maskiner med hög precision och rent hantverksmässigt arbete som t ex sortering. Ett hantverk där träkunskapen och förmågan att snabbt tolka olika kvalitéer är helt avgörande för slutresultatet.

Produktionen i sig genererar höga värden i slutprodukten vilket gör att det finns tidsmässigt utrymme för att med manuella resurser optimera resultatet. Det här ger också stora möjligheter till flexibilitet och att kunna tillverka i relativt små serier vilket är en konkurrensfördel. Lamtech har som sagt nio anställda och under fjolåret omsatte bolaget 44,4 miljoner kronor. Det är nästan fem miljoner per anställd.

1698939216_img_5352.jpeg


1698939216_img_5353.jpeg


1698939216_img_5354.jpeg


1698939216_img_5355.jpeg


1698939216_img_5357.jpeg


1698939216_img_5361.jpeg


Pellets av resterna

När man som Lamtech köper in hela virkespaket i en viss kvalité (ganska mycket färskkvist och inget exklusivt virke) som sedan sönderdelas i långa lameller, då blir det en del spill. Först så sorteras lamellerna i olika kvalitér som sedan används till komponenter med olika kvalitetskrav. Bra bitar används till sådant som ska vara synligt trä medan sämre bitar kan användas till sådant som t ex ska täckas in i HDF.

Lameller kan kapas så att man skiljer ut defekter och i vissa fall fingerskarvas lameller som kan användas där det inte är synligt trä. Väldigt mycket tas tillvara men en del blir spill och då går det i kvarnen och sedan vidare till pellets-pressen. Eftersom all fura som används till möbelkomponenter är nedtorkad till ca 7% fuktkvot blir det utmärkt pellets utan att spånet behöver torkas först. Träspill från bortkap och spån från bearbetningen ger en betydande pelletsproduktion som idag genererar ett högt försäljningsvärde.

Lokal råvara

Den råvara som köps in kommer från lokala sågverk i Jämtland och Västerbotten. Enligt Annika kommer den bästa granen från Jämtland medan furan är lite bättre längre norrut. Det mesta av furuvirket är som sagt nedtorkat till ca 7 fuktprocent redan när det levereras till Lamtech i Hammerdal medan gran och fura som ska användas i utomhusprodukter är nedtorkade till 14%.

Långa kundrelationer

En del av arbetet sker som rena legouppdrag till annan trä- eller byggindustri men det mesta sker direkt mot egna kunder inom främst möbel och snickerisektorn. Många av kundrelationerna verkar vara väldigt långvariga och Lamtech har i mångt och mycket vuxit med sina befintliga kunder vilket gjort att det inte funnits så mycket tid eller produktionsutrymme för att möta nya kunder. Därför verkar Annika inte speciellt bekymrad över framtiden trots att en hel del av Lamtechs produktsegment riktar sig till branscher som idag drabbas ganska hårt i den ekonomiska nedgången.

Det är roligt att se att det går att driva träindustri i Sverige på det sätt som Lamtech gör och jag hoppas att det finns utrymme för fler företag att bidra till mer förädling av sågade trävaror från Sverige. Nationalekonomiskt är det ju ren och skär BINGO!



   TS
Treebula
Avatar Fallback

Re: Limfog - Högt förädlingsvärde för norrländskt virke

Avslutat-05  
#823202 Dj*klar vilken bra vinstmarginal där ! Kul å se att det fanns nns bolag som inte bara gör spånskivor utav skogen å kränger åt världen via Ikea ..

Mycket intressant visst namnet kanske var lite lamt Meen . ;-)

Användarvisningsbild

Re: Limfog - Högt förädlingsvärde för norrländskt virke

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#823444 Härligt att skåda, fina bilder och text.

Användarvisningsbild

Re: Limfog - Högt förädlingsvärde för norrländskt virke

Lars Lundqvist SLU  
#823489
Torbjörn Johnsen skrev:tack vare en modern maskinpark och ett högt materialkunnande så skapar ett sådant här företag en imponerande värdeökning för norrländsk fura och gran.

Den tredje, helt nödvändiga komponenten, är hög kompetens hos de som startat det hela, inom både maskiner, teknik, marknad, ekonomi, osv. Detta är småskalig förädling på riktigt.

👍

Användarvisningsbild

Re: Limfog - Högt förädlingsvärde för norrländskt virke

svampbob  
#823577 Jag kollade på referensprojekten och ett av dom är ingen riktigt bra referens. Där finns en hel del hål i fasaden där kvistar har slagits ut i bearbetningen.
Att byggfirman satte upp dessa istället för att reklamera kan jag ifrågasätta. På övriga objekt har jag inte sett samma tendens.

Användarvisningsbild

Re: Limfog - Högt förädlingsvärde för norrländskt virke

rokon  
#838696 Apropå högt förädlingsvärde, tänkte på Masurbjörk, den suger upp epoxi väldigt bra, kan mättas med epoxi om man väljer tex West Epoxi för båtbygge som har lång härdningstid, finns även en sort som man kan avsluta prepareringen med som har stärkt UV skydd. Resultatet blir då en komposit.
Vet i alla fall en kniv tillverkare av hög klass som gör så.
Nyss råkade jag hamna på en site med armbandsur där boetten och även armband är av trä, tänkte att jag skulle vilja ha en sådan i Masur, men sen såg jag att dessa görs av afrikanskt träslag i Uganda, snyggt i alla fall.
Men ni som har gett er in i Masurbranschen med odling, ni får ha detta i tankarna och kanske stöta på dessa urtillverkare för lyxur när det blir dags att kapitalisera er odling.
Jag lägger in en länk där ni kan få se exempel från den siten jag hittade med afrikanskt trä-armbandsur
https://www.woodwatch.com/sv/
"Resan WoodWatch journey började 2013 med en livslång vänskap mellan tre vänner som var angelägna och ambitiösa nog att påbörja ett nytt äventyr tillsammans. Influerade av den ständigt föränderliga samtiden runt dem insåg de att de hade en möjlighet att ändra människors perspektiv gällande den inverkan som saker som de köper och bär har och skapa något för att hjälpa individer att uttrycka sin unika stil. De första protoyperna för en WoodWatch i tre olika träslag blev verklighet i samband med ORIGINAL-kollektionen. Den första WoodWatch-kollektionen speglar fortfarande vår första instinkt för att utforska och är nu lojal följeslagare till många äventyrare runt om i världen.
Vi har visat att accessoarer kan vara unika, vackra och samtidigt tillverkade av hållbara material. WoodWatch växte snabbt från ett sidoprojekt som ägde rum kvällstid till ett internationellt märke. Genom årens lopp expanderade teamet som ursprungligen bestod av 5 personer till mer än 70 medarbetare från 20 olika nationaliteter. Våra medarbetare arbetar från vårt huvudkontor i Rotterdam och vårt lager i Groningen, på olika tidszoner och i olika delar av världen - alla delar samma passion för att utforska det okända. Tillsammans fortsätter vi att inspirera människor med vackert designade produkter tillverkade av naturligt trä."
Källa siten WoodWatch
Ps de var ju inte så kostsamma dessa klockor.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).