SKOGSFORUM ARTIKEL 

  Skotare

Skotarregistreringarna Q3 - skotarmarknaden 2023 rekordstor

2 inlägg 1561 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skotarregistreringarna Q3 - skotarmarknaden 2023 rekordstor  ARTIKEL

Torbjörn Johnsen  
#816557 Skogsforum har sammanställt data över de svenska skotarleveranserna för årets första nio månader. Eller snarare data över nyregistrerade skotare i Sverige. Siffrorna visar att 2023 kommer upp mot 400 registrerade skotare och därmed blir ett rekordår för den svenska skogsmaskinmarknaden. Under hela 2000-talet endast slaget av 2020 då hela 451 skotare levererades och registrerades.

Hittills i år har det registrerats 310 nya skotare med lastvikter på 9 ton och uppåt. Det är dubbelt så många jämfört med samma period i fjol och det indikerar en total skotarmarknad på över 400 registrerade maskiner för helåret 2023.

Anledningen till de stora volymerna i år kan man spåra tillbaka till fjolåret. Då hade tillverkarna betydande leveransproblem på grund av komponentbrist. Nu verkar de till slut ha fått ordning på leverantörskedjorna och tillverkningstakten har ökat. Marknadsledarna John Deere och Komatsu har mer än fördubblat antalet registrerade maskiner hittills i år jämfört med 2022. Även Ponsse och Rottne har ökat antalet registrerade maskiner jämfört med i fjol men inte i samma omfattning som de största tillverkarna vilket gör att de tappat marknadsandelar. När det gäller de mindre tillverkarna så kan det slå stort både uppåt och nedåt med enbart några få maskiner så där väntar vi med att dra slutsatser om marknadsandelarna tills vi kan summera helåret 2023 efter årsskiftet.

Här kan ni se hur det ser ut under årets första nio månader jämfötr med motsvarande period i fjol:

1698683779_skotare-antal-q3-2023-2022.jpgRekordmånga skolmaskiner

En sak man kan se i registerdata är att flera av tillverkarna registrerar skotare på sig själva.
Anledningen till dessa ”egen-registreringar” har vi skrivit om tidigare och det handlar om skotare som hyrs ut till Sveriges skogsskolor med maskinutbildning. Tillverkarna hyr ut helt nya skotare till skolan med förmånliga villkor. Ofta baserat på hur mycket maskinerna används. Efter endast ett år tar tillverkarna tillbaka maskinen och ersätter den med en helt ny skotare igen. Den ettåriga maskinen levereras, obetydligt begagnad, till en kund som tingade den redan året innan och skolan får glädjen att alltid ha nya och fräscha maskiner.

John Deere Forestry i Märsta verkar ha den största marknaden hos skogsutbildningarna. Hittills i år har de fått ut 24 skotare på ”skolkontrakt” och enligt John Deere Forestrys Sverigechef Henrik Johansson så kommer de att leverera bortemot 40 maskiner till skolorna i år, skördarna inräknat. Det här är ett smart drag av tillverkarna som kan vänja nya generationer maskinförare vid det egna varumärket till en rimlig kostnad. Men det är framför allt an bra sak för att hjälpa skolorna att vara attraktiva och för att få fler att vilja köra skogsmaskin. Hittills i år så har det registrerats 41 skol-skotare på de olika tillverkarna varav John Deere alltså står för 24.

1698683755_jd1010g.jpg


Många bolagsmaskiner

Hittills i år är det många skotare som registrerats på Skogsbolag och här sticker Stora Enso ut. Bolaget har fått elva nya skotare registrerade i år vilket är betydligt mer än de 6-7 maskiner som Stora Enso årligen brukar registrera. Totalt är det 31 av totalt 310 skotare som registrerats på Holmen, SCA, Stora Enso, Sveaskog eller Södra mot totalt ca 20 som är genomsnittet de senaste åren. Framtiden får utvisa om det här visar på en trend där skogsbolagen ökar andelen egna maskinlag. Eller om det bara är en kompensation för några år med färre leveranser.

Stenhård konkurrens driver utveckling

Den svenska skotarmarknaden kännetecknas av stenhård konkurrens om marknadsandelarna. Några få tillverkare dominerar och det blir få procent kvar för de andra tillverkarna att dela på. Hittills i år har John Deere och Komatsu en gemensam marknadsandel om 73 procent vilket är ca tio procentenheter mer än senare års genomsnitt. Lägger vi till marknadstrean Ponsse så kommer vi upp i 88 procent. Det innebär att det blir tolv procent av marknaden kvar att slåss om för de andra fem tillverkarna (Rottne, Eco Log, Logset, Sampo och Tigercat). Det är givetvis ingen naturlag att marknadsandelarna ska fördelas på detta sätt och alla tillverkarna kämpar på med att utveckla sina maskiner, sina servicenätverk och sina erbjudandne till kunderna. Tufft för tillverkarna men bra för skogsentreprenörerna.

1698683779_skotare-andel-paj-q3-2023.jpg


Se maskinerna på Skotarkartan.se

Skogsforum lanserade tidigare i år en ny version av Skotarkartan.se. Här kan du se var i landet som varje registrerad skotare hamnar. Det går att göra urval (kugghjulet längst upp till höger) på tillverkare och år för nyregistrering och man kan zooma in och ut i kartan för att komma ner på detaljnivå. Av integritetsskäl visar vi inte ägaruppgifter för maskinerna utan bara tillverkare/modell samt registreringsår. Vi visar heller inte maskinen på den exakta adressen utan enbart i rätt ort. I många fall finns flera maskiner registrerade på samma ort och då får man zooma in extra nära och i vissa fall, som med John Deere Forestry i Märsta med alla skolmaskiner, så blir det väldigt många maskiner på samma fläck. Men i övrigt så ger skotarkartan en bra överblick över den svenska skotarmarknadens geografi.

Här hittar du Skotarkartan. Maskinerna som registrerats under Q3 kommer in inom kort:
https://skotarkartan.se   TS
Rottne skotare
Användarvisningsbild

Re: Skotarregistreringarna Q3 - skotarmarknaden 2023 rekords

Fredrik Reuter  
#816890 Nu är också https://skotarkartan.se uppdaterad med de senaste skotarna. Kolla hur många skotare som finns i din närhet! 🚜

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).