ons 11 okt 2023, 17:51#814332
Tralsmo har skickat med en hel del matnyttigt i sitt inlägg ovan.
Jag vill hävda att det första du bör göra är att sätta dig ner och fundera på varför du äger skog/vad målet är med ditt skogsägande, i stora drag. När du har kommit fram till det så skriver du ner detta någonstans och vid varje skoglig åtgärd som du överväger att utföra så tar du dig en funderare på OM denna åtgärd är i linje med/tar dig närmare ditt övergripande mål för ditt skogsägande. Samma sak bör gälla när man kommit fram till att man ska beställa en skoglig åtgärd och funderar på HUR den ska utföras.
Entreprenörer är inte tankeläsare (och inte virkesköpare heller), så om man inte har varit tydlig med vad man vill att de ska leverera så får de göra antaganden (bättre eller sämre sådana) om ens önskemål/krav.
Och som vi alla vet:
"Assumption is the mother of all fuckups!"
Som leverantör/kund så är man oftast mer intressant ju mer affärsvolymer man bedöms kunna bidra med och desto färre krav man ställer på motparten.
I skogliga sammanhang så kan man säga att ju större fastighet och ju mer avverkningar och gallringar m.m. som virkesköparen tror sig kunna få utföra åt dig nu och i framtiden desto bättre förhandlingsläge. När det gäller kravställning så kan det t.ex. vara detaljstyrning gällande när och hur avverkning får/ska ske.
Som vanligt är det lättare att göra bra affärer om man har god likviditet. Virkesköparen behöver fylla sin årliga köpkvot medan en skogsägare med god likviditet ofta kan fokuserar på skogsvård och gallringar om man inte gillar prisläget för stunden - då får slutavverkningsskogen stå kvar i några år till i väntan på bättre tider!
MVH
Alias
"Investera i mark, jag har hört att det inte tillverkas längre!"
-Mark Twain