ons 04 okt 2023, 07:54#813562
Det känns lite som att du missförstått kontexten i Skogsstyrelsens omvärldsbevakning (som är dyster). Det handlar om att vi lever på samma planet i en globaliserad värld och megatrender som Karlsson pratar om påverkar alla. Skogsstyrelsen har alltså inte gjort en omvärldsanalys på den svenska skogen.
Personligen ser jag detta som att diskutera i olika lager. Ett exempel kan vara att skogsresursen i Sverige är knapp (vi nyttjar den ganska hårt redan idag) och efterfrågan ökar med en ökad global befolkning. Detta är positivt för svenska skogsägare som troligtvis kan se högre virkespriser. Men på ett globalt plan (ett annat större lager) så finns risker i att demokratin utmanas mm och med allt som detta kan innebära. Samt överutnyttjande av naturresurser som kan påverka oss negativt.
Här nedan är en transkribering av Stefan Karlsson inledning av sitt anförande. Inte 100% då det är gjort med AI men kan ändå ge en bild över kontexten.
Så.. Hm, ja, det här är mina medförfattare på Skogsstyrelsen.. Årets omvärldsanalys.. Är lite dystopisk.. Det är ganska mycket negativt som händer i omvärlden.. Jag ber lite om ursäkt för det. Jag hoppas att det blir bättre nästa år.. För det har varit lite mer positivt tidigare år, faktiskt.. Därav korpen på framsidan..
Först kommer jag gå igenom globala megatrender.. Därefter värderingar av sociala faktorer och sedan politik och näringsliv som är ett nytt kapitel. Det har vi inte haft tidigare.. Och summering och slutsatser..
Det här är de globala megatrender som vi tar upp i rapporten. Jag kommer inte att gå igenom alla här idag, det har vi inte tid med.. Men jag kommer gå igenom några som kommer också följa som en röd tråd genom presentationen till slutsatserna.. Om vi börjar med befolkningsutvecklingen så stiger den ju fortfarande. Den kommer att stiga fram till 2080. Därefter kommer den plana ut och gå ner lite grann. Vi kommer att gå från 8 till 10 miljarder 2080.. Hälften av ökningen kommer ske i Afrika, där man fortsatt hög fertilitet och bättre överlevnad.. Indian gick om Kina som världens folkrikaste land i april 2023 och Kinas befolkning toppade under 2022 och det beror på befolkningsstrukturen i landet och en låg fertilitet.
Grafen till höger här eller figuren visar på hur utvecklingen har sett ut som ni kan se. Så skedde något 2000.. Då ökar det medelklassens utbredning.. Ganska radikalt.. Och framför allt beror det på att BNP tillväxten i Kina har ökat.. Så att vi får en växande global medelklass och det är det vi på efterfrågan i globala ekonomin.. Och det märks ju inte minst på Kina och deras produktion av skogsprodukter och exporten och importen.. Och det gick väldigt fort.. Och det här beror ju framför allt på globaliseringen att att en växande medelklass.. Vi har fått ett fritt flöde av varor, tjänster och teknologi och kapital så efter murens fall.. Och så på nittiotalet och så drog det igång.. Så att globaliseringen snart förklaring till att medelklassen växer.
Men det är också en viktig politisk grupp för Världens regeringar.. Man måste tillfredsställa medelklassens behov och önskemål.. Och värderingar, annars kan man inte sitta kvar, då blir man bortröstad.. Och det gäller egentligen också diktaturer som Kina skulle ju känna sig pressat om BNP per capita går ner.. Och det blir folkligt missnöje.. Medelklassen är 3,8 miljarder.. Ungefär hälften av världens befolkning och det kommer att stiga till tjugotrettio till 5 miljarder.. Kina har idag världens största medelklass.. Indien kommer ha världens största medelklass 2030, så det är framför allt Indien som växer.
Så att tjugotrettio komma 2/3 av världens medelklass att finnas i Kina och Indien.. Och det är där konsumtionen kommer ske också.. Vi ser att medelklassens konsumtion ökar radikalt, den kommer att fördubblas mellan 2020 och 2030.. Och det här är ju något positivt alltså. Alla strävar ju mot detta både medborgare och regeringar.. Att öka levnadsstandarden och det förbättrar också hälsan bland medborgarna i landet..
Så att det här är ju i grunden någonting positivt.. Man skulle önska att alla skulle befinna sig i den här medelklassen.. Men alla strävar dit och den kommer att öka väldigt mycket. Men frågan är om det är några negativa effekter av en sådan utveckling?. Regionala resurser alltså. Vi har ju en.. Ändliga resurser på jorden, men räcker det?. Som nationalekonom så skulle man säga att jo, den räcker. Det är fråga om prismekanismen bara om det blir brist på någonting som ökar priserna och då faller efterfrågan.. Frågan är om det är en tillräcklig förklaring i det här läget?. Är det business as usual eller inte måste vi förändra något.. Även världsekonomin växer. BNP kommer att fördubblas fram till tjugofemtio. Indien har ju en snabb per capita utveckling.. Och kommer att gå om EU som tredje största ekonomin och Kina kommer gå om USA.. Så vi kommer att ha kina, usa, Indien, EU.. Som de 4 stora ekonomierna i världen.. Och det är ju hälften av världens BNP.
Men frågan är då kommer det här? Kommer det ske ett skifte i maktbalansen? Kina har vuxit och det märker man ju liksom maktbalansen idag att de tar en större roll i internationell politik. Indien kommer också att växa och bli likvärdigt med Kina.. Men hur kommer, vad kommer de att göra med sin makt Indien? Att det kommer ske en förskjutning av ekonomiska makten till Asien. Det kan man ju konstatera, men kommer det också ske, kulturellt och politiskt.. Militärt.. Och den stora frågan är ju, vad gör Indien med sin makt? Lierar de sig kina?. Västvärlden eller blir de en egen maktsfär?
Andra globala megatrender vi har är ju Rysslands invasion av Ukraina som skapar en massa olika kriser i världen. Livsmedelspriserna går upp, energipriserna går upp, vi får mindre levnadsomkostnaderna ökar, real inkomsterna minskar.. Gå ner.. Ja, det finns en massa kriser kopplat till den här kriget i Ukraina.. Vi ser också att.. Andelen demokrati i världen minskar.
Efter murens fall så skedde en ökning av antalet demokratier i världen.. Och det var en topp 1998, då var 75 % av världens länder demokratier. Därefter har det gått tillbaka så idag är det nere på 50 % av världens länder som är demokratier och flera länder övergår till elektrorala autokratier och det innebär att man man har fria val på pappret, men att de på något sätt är styrda.. Så att och det här med att demokratin är på tillbakagång. Det följer en viss tågordning.. Första steget det är att man försöker att minska utrymmet för media och civilsamhälle.. Och universitet.. Andra steget är att man försöker att begränsa oppositionen och politiska oppositionen.. Och det tredje steget att man försöker att förändra valsystemet och manipulera på något sätt för att kunna sitta kvar vid makten.
Polen och Ungern.. Är ju exempel på detta även.. Slovakien verkar gå i den här riktningen.. Och kanske till och med Slovenien. Hur blir det i framtiden så kommer det vara flera länder, kanske framförallt i Östeuropa. Alltså den här risken. Man måste försvara demokratin i alla länder och ingen kan liksom undgå de här krafterna.
Ja, vi ser ökade levnadsomkostnader och geopolitisk oro och miljöhot som de största riskerna enligt Världsekonomiskt forum årliga enkät till makthavare.. Och det är lite nya risker och hot som man ser på kort sikt. Men på lång sikt är det fortfarande klimat och miljöhot som.. Världens makthavare.. Tycker att vi står inför.
I den här risken, rapporten som Världsekonomiskt forum tar fram så pekar man ut förändrad markanvändning som största hotet mot.. Olika ekosystem.. Avskogning.. Utökade jordbruksmark och utökade städer.. Och ekosystemets bidrag är ofta undervärderad, för ofta är de här värdena icke monetära nyttor som finns kopplat till ekosystem, ekosystem och biologisk mångfald. De är liksom inte värderade i marknadsekonomin och därför är de.. Tar de mindre hänsyn till dem i beslutsfattandet. Över halva världens BNP hotas därför att de är beroende av någorlunda väl fungerande ekosystemtjänster och natur.. Halva världens BNP och det finns någon studie som säger att man skulle kunna rädda biologisk mångfald om man investerar eller tar 2 % av globala BNP. Det är ungefär den. Det motsvarar konsumtionen av tobak eller konsumtionen av läskedrycker i världen.
MvH Fredrik (tidigare admin@skogsforum). Rapportera virke i vår nya virkesrapport! Det finns inga dumma frågor! Var med och diskutera skog!