Upprinnelsen till vårt "poddsnack" i fredags var ett besök jag gjorde i ett skogsbestånd som kommit upp som resultat av sofflocksskötsel. En skaplig granskog avverkades för lite drygt 20 år sedan och sedan gjordes ingenting för att föryngra. Ingen granplantering med andra ord. Det hade annars varit det normala. Hygget fick en spontanföryngring med frösådd vårtbjörk och i lite fuktigare partier kring ett dike kom det upp klibbal. Enstaka granar och grangrupper finns det också.
Nu är beståndet, som ligger på bra granbonitet i södra Värmland, lite drygt 20 år och det har eventuellt delvis röjts försiktigt en gång för några år sedan. Men delar av beståndet verkar inte ha varit röjt heller. I slutet av videon (bortom högstubben) fanns en färskare och ganska hård röjning gjord i ett annat björkbestånd. Möjligen var björken något yngre där också.
Jag mätte inga grundytor eller stamantal men jag uppskattar att övre höjden på de högsta björkarna, i de bördigaste partierna, låg runt 20 meter. Upp mot lite torrare mark krympte ÖH med flera meter. Kvalitén på björken är riktigt fin och det finns många fina huvudstammar att bygga på. Trots att det bitvis stått och står tätt så har de härskande träden minst 50% av höjden som grönkrona. Ytterligare ett bevis för björkens skiktningsförmåga med andra ord.
Fram tills i stort sett nu har den här typen av björkbestånd räknats som dåligt lönsamma. Man utgår alltid från att granen växer bättre och man har främst sett röjningskostnaderna i björkskogen. Idag ser dock ekonomin annorlunda ut och det finns studier som visar att självsådd vårtbjörk kan producera 10-11 m3sk/ha och år under sin omloppstid. Vi har själva redovisat några sådana exempel i tråden Hög produktion av björk - några exempel
Beståndet på videon är lämpligt att gallra nu för att gynna kvalitets-stammarna och jag gissar att det går att göra ett uttag om ca 50 m3fub/ha. Fin gallring för en gallringsskördare och med ett björkmassavedspris runt 600 kr/m3fub så bör det bli ett bra netto.
Nästa åtgärd kanske blir en lönsam gallring till om 8-10 år och sedan slutavverkning av grov timmerbjörk om 25-30 år. Gör man en nuvärdeskalkyl på det här så finns nog chansen att den här sofflocksmodellen spöar ut granplanteringen med god marginal. Eller vad tror ni?
"Quick'n dirty" räkneexempel:
(kalkylränta 4%)
Föryngringskostnad: 0 kr
Röjning(?) år 15: Kostnad -2000 kr/ha, nuvärde: -2630 kr
Gallring år 22 (nu): 50 m3fub x netto 300 kr/m3fub = 15 000 kr/ha
Gallring år 30: 50 m3fub x netto 350 kr/m3fub = 17 500 kr/ha, nuvärde 12 787 kr
Slutavverkning år 50: 400 m3fub x netto 550 kr/m3fub = 220 000 kr/ha, nuvärde 73365 kr
Summa nuvärde (år 22) för det här beståndet: 98 522 kr
Bra eller dåligt?
Vi fortsätter att titta på sofflocksmodellen när det gäller skogsskötsel. Med viss modifiering (markberedning) så går det på många ställen att bedriva ett lönsamt skogsbruk från sofflocket, utan föryngringskostnader och ju bättre betalt för björken desto bättre ekonomi i sofflocks-modellen.
Här finns en video från ett fint "Sofflocks-bestånd" i Värmland:
Logga in för att se de bilder eller dokument som författaren har laddat upp.
Du måste vara medlem för att logga in. Det är gratis att bli medlem och registreringen går fort, Välkommen!
Skapa konto