Jakt och Fiske

Utredning om en ny myndighet för jakt och viltvård

1 inlägg 913 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Utredning om en ny myndighet för jakt och viltvård

Fredrik Reuter  
#805519 Regeringen har meddelat att en utredning inleds gällande skapandet av en ny jakt- och viltvårdsmyndighet. Resultaten av utredningen ska presenteras senast den 31 januari 2025.

Landsbygdsminister Peter Kullgren kommenterar beslutet: "Jakten är av största vikt för Sverige. Vi har djupa jakttraditioner och en stark skara aktiva och skickliga jägare som hjälper till att vårda vår natur och vilt. Jakten är även en trygghetsfråga, där jakten bidrar till att minska skador orsakade av vilt för jord- och skogsägare, ökar trafiksäkerheten och hjälper till att hålla vargstammen i schack. Beslutet vi fattat idag är ett steg mot att säkerställa goda villkor för både jakt och viltvård."

Utredningen har fått i uppdrag att granska de formella processerna för inrättandet av en ny jakt- och viltvårdsmyndighet, liksom eventuella förändringar i mandat, styrning och ansvarsfördelning mellan och inom de existerande myndigheterna inom jakt- och viltvårdsområdet (främst gäller detta Naturvårdsverket och Länsstyrelserna). Syftet med utredningen är att säkerställa en effektiv ansvarsfördelning som stödjer en långsiktigt hållbar jakt- och viltvård och en fungerande viltförvaltning där bevarandet av viltarter, brukande av vilt och begränsning av skador och olägenheter orsakade av vilt beaktas. Utredningen kommer även att undersöka om ansvaret för vapentillstånd och tillsyn av tillståndsprövning för skjutbanor bör flyttas.

Som särskild utredare har regeringen utsett Susanna Löfgren, som har lång erfarenhet inom statlig viltförvaltning, både i sin nuvarande position som länsråd vid Länsstyrelsen i Jämtland och som tidigare chef för viltförvaltningsfrågorna på Naturvårdsverket.

Löfgren kommer att göra en översyn av de uppgifter som de statliga förvaltningsmyndigheterna ansvarar för inom jakt- och viltvårdsområdet. Detta inkluderar att analysera om det statliga engagemanget inom jakt- och viltvårdsområdet bör omprövas samt utreda formerna för och föreslå en ny jakt- och viltvårdsmyndighet som ska ansvara för viltförvaltningen på nationell nivå.

I uppdraget ingår att ta hänsyn till regionala och lokala förutsättningar, inklusive länsstyrelsernas uppdrag. Uppdraget ska redovisas senast den 31 januari 2025. Efter det återstår det att se om Sverige får sin 343:e myndighet.



   TS
Jakt hos Bengtssons
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).