Skogsmiljö och Trädlära

Ny studie visar på skillnader i skogar vid torkan 2018

2 inlägg 1705 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Ny studie visar på skillnader i skogar vid torkan 2018

Fredrik Reuter  
#804398 En ny studie där forskare jämfört data från primära svenska urskogar och vanliga brukade skogar efter torksommaren 2018 visar att det kan finnas skillnader i hur skogarna reagerade på torkan. Forskarna anser att resultatet visar på att vidare forskning i ämnet kan vara bra eftersom det ser ut som att klimatförändringarna kan göra att vi kommer få fler somrar med torka.

Studien har genomförts med forskare från Lunds universitet, Wuhan University (Kina) samt Lawrence Livermore National Laboratory (San Francisco) och finns att läsa för vem som helst genom "Open Access": https://iopscience.iop.org/article/10.1 ... rlacd6a8f3

Resultat från studier visar att primära, "orörda" urskogar i Sverige klarade torksommaren 2018 bättre än brukade skogar. Varför vet inte riktigt forskarna men antydningar finns bl.a. i ett orörda skogar inte är urdikade och håller därmed mer vatten, att orörda skogar har mer död ved som också håller vatten samt att den olikåldriga strukturen i en orörd skog gör att tillväxten inte minskar lika mycket eftersom mindre träd i skugga fortsätter att växa även under torkperioder. De mindre träden "tar över" tillväxten när de större inte klarar av det.

Studien tar också upp att blandbestånd kan visa sig vara mer resistent mot torka då olika trädarter når olika djupt med sina rötter och där ex. trädslag med djupa rotsystem är mindre känsliga för torka och dessutom kan bidra till att "lyfta upp" vatten som kan gynna trädarter som inte går så djupt med sitt rotsystem.

Forskarna hoppas att studien kommer inspirera till mer forskning som kan göra att vi kan skapa robusta skogar för framtiden som kommer tåla torka bättre.



   TS
Användarvisningsbild

Re: Ny studie visar på skillnader i skogar vid torkan 2018

1470  
#804421 Kan ju vara att urskogarna som är kvar ofta är sumpskogar..

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).