Skogsnyheter

Europa investerar i LVL-produktion - vi satsar på brädor?

5 inlägg 2265 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Europa investerar i LVL-produktion - vi satsar på brädor?

Torbjörn Johnsen  
#800015 Det är inte bara vindkraftstorn som kan byggas i LVL. Nu växer marknaden för LVL inom den europeiska byggmarknaden allt eftersom fastighetsägare, projektörer och byggare vill bygga klimatsmart. Stora Enso håller t ex på att "produktifiera" sitt byggerbjudande i det nya varumärket Sylva och då är det CLT, limträ och LVL som ska dra lasset.

I Sverige finns ingen tillverkare av LVL men i Finland tillverkar både Stora Enso och Metsä den här produkten. I kontinentala Europa finns flera tillverkare av LVL. Ett av dem, det franska familjeföretaget Thebault, har beslutat att bygga en ny LVL-fabrik med produktionskapacitet för 100 000 m3 LVL-produkter. Thebault är ett måttligt stort och familjeägt träindustriföretag med en omsättning 2022 om ca en miljard Skr. Trots detta investerar man nu en hel årsomsättning i det nya fabriksbygget som nästan kommer att dubbla produktionen. Den nya anläggningen i franska Auvergne kommer att basera sin produktion på gran av Abiessläktet (främst Abies alba). Befintliga anläggningar använder furu, poppel och det afrikanska träslaget Okoume.

Liknande exempel finns bland många offensiva europeiska träindustriföretag. Investeringarna sker inte främst i nya sågverk utan i produktion av mer förädlade trämaterial som t ex LVL, skivmaterial och CLT.

Flera av kontinentala Europas träindustriföretag exporterar sina träprodukter till skogslandet Sverige. Troligen med bra förtjänst. Exempel på detta är just Thebault som nyligen fått Svanenmärkning för sin plywood och Österrikiska Binderholz som levererat 4-5000 m3 CLT-trä till ett parkeringshusbygge i Malmö. Binderholz levererar även tunnare CLT-skivor till svenska byggen. En proidukt som inte tillverkas alls i Sverige.

Här i Sverige har Södra nyligen startat upp sin CLT-fabrik. Investeringsbeslutet togs långt tidigare och av de investeringsbeslut som svenska industribolag lanserat under senare år finns inga större investeringar i den här typen av träförädling. Allt handlar om att bygga bort flaskhalsar och öka produktion i sågverksledet. Samt att öka kapacitet i torkning och hyvling. Här finns inga investeringsbeslut om mer avancerad träproduktion lanserade. Inte ens på idéstadiet.

Den senaste i raden av större träindustriinvesteringar som luftades var SCAs och Holmens förstudieplaner för ett jättesågverk i Rundvik. Borde det inte vara betydligt mer vettigt att investera i produktion av mer förädlade och byggrelaterade produkter? Varför inte en LVL-fabrik eller en ny plywood-fabrik istället? Och marknaden för CLT (KL-trä) är ju knappast överetablerad ännu på ett tag?

En intressant sak man hittar när man googlar runt lite är att Södra erbjuder sina kunder både i Sverige och i Storbritannien att köpa både limträ och LVL-balkar från sitt EWP-sortiment:

LVL beams are part of the Södra Engineered Wood Product (EWP) system.


Södras LVL-balkar är dock inte tillverkade av Södra utan av det tyska träindustriföretaget Pollmeyer. Varför kan inte Södra se möjligheten i att bygga en egen LVL-eller plywoodfabrik baserad på grövre granstock? Marknadsförutsättningarna för dessa produkter ser lysande ut i Europa framöver. Det borde ju inte vara något problem att skrapa ihop lite volymer av grov gran i Götaland förutsatt att man är beredd att betala ett skäligt pris?

"Problemet" med att etablera LVL- eller Plywood-tillerkning i den svenska skogsindustrimixen kan vara:

1. att det delvis konkurrerar med befintliga sågverk om råvaran sågstock
2. att det har ett väldigt högt materialutbyte och inte ger så mycket cellulosaflis som ett vanligt sågverk. En rund fin centrumkärna med juvenilved förvisso.

När får vi se mer fokus på förädlingsvärden för trädelen inom svensk skogsindustri?
Exempel på LVL-produkter. Bild: www.groupe-thebault.com
LVL-balkar av limmad fanér från tyska tillverkaren Steico. Bild: steico.com




   TS
Elmia
Avatar Fallback

Re: Europa investerar i LVL-produktion - vi satsar på brädor

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#800040 Och LVL står för??

Användarvisningsbild

Re: Europa investerar i LVL-produktion - vi satsar på brädor

th  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#800045 Tar 2 sekunder att hitta på Wikipedia 😀
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fan%C3%A9rlaminattr%C3%A4

Avatar Fallback

Re: Europa investerar i LVL-produktion - vi satsar på brädor

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#800048 Och vad är skillnaden emot en vanlig gammaldags limträbalk?

Användarvisningsbild

Re: Europa investerar i LVL-produktion - vi satsar på brädor

Torbjörn Johnsen  
#800049 LVL betyder Laminated Veneer Lumber och kan på svenska kallas "fanérlaminnatträ". Det är fanérlager som limmas ihop i önskad tjocklek men till skillnad mot plywoodtillverkning, där fanérlagren läggs växelvis i olika fiberriktningar, så har LVL alla fabnerlager med samma fiberriktning. Det här ger stor styrka i längdled (men sämre i sidled).

En LVL-balk har högre hållfasthet än en massiv träbalk eller limträbalk av motsvarande dimension. Trä har generellt mycket höga hållfasthetsegenskaper i förhållande till sin vikt men trä har också frekvent förekommande "defekter" eller störningar i veden som t ex kvistar. Om man limmar ihop två eller flera träbitar i en limträbalk har man jämnat ut materialets hållfasthets-egenskaper och kompenserar för "störningarna". Använder man istället fanér i många lager så blir hållfastheten mycket mer homogen rakt genom hela LVL-balken. Därmed får man bättre förutsägbarhet och ett material som är lättare att beräkna i byggprojekteringen.

   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).