Till skillnad från bokslutet för 2021 så är det nu förpackningsdivision som genererar mest vinst. 2021 var det sågade trävaror men här har vinstmarginalen dalat med tio punkter till ~27 %. Containerboard, som SCA kallar sin förpackningsdivision har ökat tio punkter och landar in på drygt 41 % i vinstmarginal. Massadivisionen har också ökat och ligger i paritet med förpackningar i marginal men strax under i kronor.
Skogsförvärven har fortsatt under 2022 och SCA har för avsikt att investera i 100.000 hektar i Baltikum. Vid årets bokslut ägde SCA 2,7 miljoner hektar skog. Tittar man tillbaka 25 år så ägde SCA då 2,3 miljoner hektar. Exkluderat mark i Baltikum så har SCA:s svenska skogsinnehav ökat knappt 14 % eller med ~330.000 hektar på 25 år. Detta betyder att SCA har köpt 1,1 % av Sveriges skogsmark under en 25-årsperiod.
De senaste årens megavinster har också gjort att kassan är stadd. Knappt 7 miljarder ramlar in på kontot från 2022 och SCA förfogar över 55 miljarder kronor redan beskattade likvida medel samt 33 miljarder i reserver. Inalles har SCA närmare 100 miljarder kronor att förfoga.
Frågan är vad det ska göra med alla pengar? Endast 25 % av vinsten för 2022 delas ut till aktieägarna (2,5 kr/aktie). Övriga pengar gör sig troligtvis bäst som investeringspengar, frågan är bara till vad? Ska de fortsätta att köpa svensk skogsmark? Och i så fall, när sätter lagar och regler stopp för detta? Eller ska de på en investeringsturné utomlands?
Den som lever får se som det heter. En sak är i alla fall säker. Virkespriset är på tok för lågt i SCA:s fångstområde och det drabbar svenska skogsägare, speciellt i Norrland.
#bokslut22