mån 23 jan 2023, 14:43#789704
Ja, detta är riktigt intressant. Uppslaget fick jag av en kommande artikel i tidningen Vision och jag ska försöka länka in den direkt den släpps.
KL-trä eller CLT som det heter på engelska omfattas av internationella standarder. Vanligast i Europa är att man tillverkar KL-trä av vanlig rödgran (Norway Spruce). Standarden sätter gränsvärden för olika typer av hållfasthet och det är här det blivit någon form av de-facto-standard att man tillverkar KL-trä med enbart C24 för granen. Några tillverkare i Österrike har valt att klassa in sina slutprodukter i olika klasser och har möjlighet att leverera upp till C40 men det vanliga är C24.
Rent teoretiskt går det, på grund av limmet och systemeffekter att blanda in en mindre del ex. C16 i mellanskikten och ändå få produkten att följa standard. Men tillverkarna verkar inte ha gjort detta då det finns synergieffekter med att köra C24 rakt igenom. Vill man dessutom vara riktigt säker så kan det krävas att man kör ex. C30 i ytterlagren och C16 i mellanlagren och det är nog också en utmaning att syna en sådan spännvidd av kvaliteter.
I den kommande artikeln står det bland annat att Skogforsk nu hjälper Södra att hitta på en lösning för att syna ut bestånd som håller KL-trä klass (C24) redan i skogen. Anledningen är att de annars får kassera delar av ämnena som kommer in och det är ju bara jobbigt att torka ner trä till 12 % som ändå inte kan användas. Sådant virke kasseras genom att flisas och eldas upp idag.
Skogforsk säger i artikeln att det man söker är äldre bestånd som växt långsamt och att yngre mer snabbväxande objekt inte klarar kraven för KL-trä.
Baserat på ovanstående så torde det kunna finnas möjligheter för skogsägare som ex. gallrat skogen med små uttag och sedan låtit den växa gammal en möjlighet. Kvalitet ska betala sig helt enkelt.
MvH Fredrik (tidigare admin@skogsforum). Rapportera virke i vår nya virkesrapport! Det finns inga dumma frågor! Var med och diskutera skog!